Уаби-саби (Wabi-Sabi) стил – природен минимализъм, небрежност и изящна красота

Публикувано на 16/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 16/12/2019 | Видяно 2 970 пъти

Стилът Уаби-саби е вдъхновен от японската философия Wabi-Sabi, фокусирана върху приемането на несъвършената природа на живота и нещата. Днес ще говорим за използването на тази философия в интериорния дизайн, защото това е една от основните тенденции за следващата година.

Реално не става дума за нов стил. Той е дело на Axel Vervoordt и датира от 2010 г. и се оказва много интересна интериорна тенденция, която е инспирирана от Япония. Все пак трябва да се отбележи, че естетиката Уаби-саби е повлияна и от скандинавския интериор. Става дума за микс между японския Wabi-Sabi и скандинавския стил, наречен Japandi. Никога не е късно да оформите дома си по този начин, като се възползвате от съветите на интериорните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Как да използваме стил Уаби-саби в дома си?

Уаби-саби е много красив и изящен стил. Как да го приложите в своята спалня? Не е никак трудно:

  • При него цветовете са неутрални, повърхностите са тактилни и някак износени от времето.
  • Използват се незавършени съвсем предмети, които разказват някаква история и оформят дома по доста странен начин. 
  • Запомнете - това е много добър начин за сливане на източните и западните идеи в декорацията на дома. Затова интересно изглеждат минималистичните интериори в този стил с нео рустично настроение, като се използват неутрални цветове, естествени материали, мебели и аксесоари с леко състарен вид.

Вижте още: Баня в азиатски стил: как да създадете свой собствен екзотичен оазис?


Оригиналното в концепцията на тази японска естетика е...

В традиционната японска естетика, Wabi-Sabi е светоглед, съсредоточен върху приемането на преходността и несъвършенството в света. Естетичното понякога се описва като красота, която е „несъвършена, непостоянна и непълна“. Това е концепция, извлечена от будисткото учение за трите постулата на съществуване (印 印 sanbōin), по-конкретно за постоянството (無常 mujō), страданието (苦 ku) и празнотата или отсъствието(空 kū). Днес, повече от всякога, хората се стремят към крайна изчистеност/ минимализъм).

  • Wabi означава нещо като смирение и живот в синхрон с природата. Човекът, който приема тази философия се задоволява с малко и извлича максимума от всичко, което има.
  • Sabi, от друга страна, се отнася до това, което се случва с течение на времето. Става въпрос за преходността и красотата на света, в който живеем. Това е на преден план и в интериора на дома, оформен в стил Уаби-саби.


Без натрапчиви цветове и хармонизиране с природата

Природата органично присъства в интериора Уаби-саби по специфичен начин, а именно с:

  • Органични материали

Използват се в дома органични материали, доколкото е възможно. Тук важи основно правилото: по-малко пластмаса, повече дърво, стъкло, мрамор, керамика, камък, метал и др.

  • Естествени цветове от природата

Този стил черпи вдъхновение от цветовете на природата. Става дума за прилагането на багри като цвят на пясък, небе, море, реки - тези нюанси са Wabi-Sabi. Очевидно, характерни са много неутрални и не чак толкова ярки тонове.

  • Природни елементи

Без природа в жилището не може. Стръкове цветя и клонки във вази, саксии с растения, листа, разпръснати по масата за есенно пиршество, жълъди в купа. Все пак трябва всичко да е с мярка - не бива да прекалявате. Оставете нещата да изглеждат възможно най-естествено и свободно в дома. Без съвършенство!


Още нестандартни особености на този стил, които впечатляват

Уаби-саби не е лесен за реализиране стил в дома. Ето още важни подробности за него:

  • Състареност

Оставете нещата да стареят грациозно и се наслаждавайте на това, което имате, вместо винаги да купувате най-новото и най-доброто, което излиза на пазара. Става дума не само за мебелите, но и за различни декоративни елементи. Тоест, нека има истинско състаряване, а не изкуствено. Красотата идва с времето.

  • Естествена светлина

В този стил се акцентира на естествената светлина. Това означава, че може стаите да са без пердета, само в спалнята да има ленени завеси. Оказва се, че тази ежедневна връзка с външния свят наистина е полезна - тя е чудесен начин за справяне с депресията, защото човек не се чувства изолиран и сам.

  • Незавършеност

Това е много важно в стила Уаби-саби. Винаги трябва да присъства елемент на незавършеност в декорацията на дома при този стил… Така човек остава с нагласата, че има още какво да прави в своето жилище. Животът следва просто своя ход.

Вижте още: Щастливият живот започва от дома - датският hygge стил и как да го приложим в своето жилище?


Уаби-саби – предпочитан стил от модерния човек в 21. век

Хареса ли ви всичко, което изброихме до тук? Ето и още една важна подробност.

Този стил се характеризира с преднамерена небрежност. Не е необходимо да гладите ленените завеси или покривката на леглото. И не изпитвайте притеснение, ако подът има някакви петна или драскотини, или ако диванът е износен малко. Да, без суетене, небрежно, просто - това е Уаби-саби в модерния дом.

Забравете за съвършенството! По този начин можете да откривате красота в обикновените неща. Звучи освежаващо да живеете така, защото животът в наши дни е толкова забързан. От вас зависи да решите как този стил искате да се впише в дома ви. В случай че искате Уаби-саби в интериора си, но имате нужда от компетентно съдействие, то може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект и да получите различни оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта