Коркови подови настилки

Публикувано на 15/11/2022 от Милена Галанова | Последна редакция на 15/11/2022 | Видяно 1 069 пъти

Въпреки че корковите подови настилки съществуват от много десетилетия, напоследък навлязоха в голяма степен на мода, поради факта, че са възобновяеми ресурси.

Коркът идва от кората на дървото корков дъб и периодично се добива от живите дървета в насаждения, засадени за търговски цели. Поради това коркът е напълно естествен материал.

Коркът също е биоразградим и ще се разпадне в околната среда в края на своя жизнен цикъл.

Подовата настилка от корк има много предимства, но тази подова настилка не е толкова издръжлива, колкото други подови материали. Тя е податлива на повреди. Важно е да разберете основните характеристики на корка, за да вземете информирано решение за използването му в конкретно пространство. Това може да направите чрез консултация със специалисти на сайта MaistorPlus. 


Поддръжка и ремонт

Когато се монтира правилно с няколко слоя качествен уплътнител, нанесен върху повърхността, грижата за корковия под е относително лесна. Изисква само редовно метене или прахосмукачка за премахване на малки песъчинки и частици мръсотия и влажно почистване от време на време. При разливане на течности трябва да сте доста внимателни и бързи, за да се предотврати образуването на петна.

Драскотините от ноктите на домашни любимци са особен проблем с корковите настилки. Подрязването на ноктите им може да помогне за това, но домашните любимци неизменно ще повредят корковия под. Ако имате много тежки уреди или мебели, те понякога могат да причинят постоянни дупки в материала. Това може да се компенсира до известна степен чрез използване на подложки за мебели.

Ако директна слънчева светлина пада върху корковия под всеки ден, тогава може да се появи обезцветяване и петно ​​от пода, което в крайна сметка води до придобиване на различен оттенък от околните зони. Това може да се предотврати чрез блокиране на слънчевата светлина със завеси или щори, но това не е релевантно решение.


Правилно решение ли е корковият под?

Едно от най-хубавите неща на корковия под е, че можете периодично да лакирате повърхността му, точно както можете с твърдата дървесина, за да му придадете свеж облик.

Ако вземете решение да се възползвате от корков под, по-добре проучете пазара и се консултирайте със специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

БИЛД ЕООД VIP
Строителство на сгради, Шумен
3 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
85 извършени проекта
Божидар Доков
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
3 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта