На какво да обърнем внимание при избор на струг

Публикувано на 11/06/2024 от Anna Stankova | Последна редакция на 11/06/2024 | Видяно 444 пъти

Струговете се използват за оформяне, струговане, шлайфане, пробиване и подрязване на дърво или метал. С него остранявате нежелания материал, така че да получите завършен детайл в желаната от Вас форма. Струговете работят на принципа на въртене на елемента около неподвижен режещ инструмент.

Преди да направите избор кой струг е подходящ за Вас, трябва да разберете какви видове съществуват. Затова накратко ще опишем всеки един.

В зависимост от обработвания детайл струговете се делят на струг за дърво и струг за метал. Първите са по-разпространените видове. Те са издръжливи и имат дълъг експлоатационен живот. Когато избирате струг за дърво, трябва да сте наясно за какво ще го използвате, тъй като има хоби, полупрофесионални и професионални модели.

Разликата между тях е, че тези, които са хоби, са подходящи за по-малки пространства и се монтират на работен плот. Те, заедно с полупрофесионалните, са по-малко мощни, отколкото професионалните. Обикновено мощността им достига до около 500 W. Професионалните модели обаче са с много по-голяма мощност – обикновено до около 1500 W. Те, за разлика от останалите, не се поставят на работен плот. Когато избирате струг, обърнете внимание и на мощността на избраната машина.

Ако Ви е необходим струг за дърво, но сте начинаещ в работата с подобна машина, трябва да обърнете внимание на безопасната работа с нея. Изберете модел, който включва бутон за аварийно спиране, предпазен ключ, както и механизъм, който да заключва шпиндела.

Струговете за метал, както стана ясно, се търсят по-малко, отколкото струговете за дърво. Те се използват за изработване на винтови резби, оформяне на повърхности, струговане на колянови валове и т.н. Професионалните модели стругове за метал са много по-мощни, като при тях мощността може да достигне до около 5500 W. Тяхната цена е и по-висока от тази на струговете за дърво. Със струговета за метал можете да обработвате метали и сплави, включително стомана, алуминий, желязо и т.н. Те имат по-големи и по-добре заточени ножове, отколкото останалите.

Както при струговете за дърво, така и при тези за метал, трябва да се обърне внимание на мощността на двигателя, както и на скоростта на шпиндела. Вземете под внимание и теглото на струга, тъй като това е от важно значение, когато искате да го транспортирате от едно място на друго. 

Струговете се класифицират също по начина си на работа. Най-разпространените са универсалните, копиращите, револверните и CNC. За универсалните стругове е характерно ръчното управление на режещия нож по време на обработване на материала. С ръчните можете да създавате различни по размери елементи, които имат симетрични външни или вътрешни форми.

Копирните стругове се управляват от копирно устройство, с което се дублират формите на различни шаблони. Предимството на този тип стругове е, че с един шаблон можете да изработвате много на брой еднакви елементи. Те имат стабилна конструкция, като с тях може да се работи дори с една ръка.

CNC струговете се управляват от компютри, като настройката върху детайлите, които трябва да се обработят, се правят от програми. Този тип стругове имат голямо предимство пред останалите и то е, че разполагат с втора конструкция, която почиства стружките.

Револверните стругове пък са оборудвани с държач на нож, който е създаден като револверен механизъм с няколко режещи инструмента. На работната зона се включва нов инструмент, като струговането не се прекъсва. Системата може да се задвижи механично или да се управлява от системата за ЦПУ.

Освен по начина на работа можете да избирате струг и според положението на обработвания детайл. В този случай имате 2 опции – струг с хоризонтален шпиндел и каруселен. Първият вариант е подходящ за обработване на средни по тегло и габарити елементи, докато каруселните, които са с вертикално вретено, са подходящи за детайли с голямо тегло.

 

Откъде да закупя струг?

Ако Ви трябва струг за дърво или метал, onlinemashini.bg е точното място, откъдето можете да го закупите. Това е един от най-големите онлайн магазини за машини и инструменти в България. Предлагат се модели на изгодна цена, като всеки разполага с 2 или 3 години гаранция в зависимост от бранда. В onlinemashini.bg можете да намерите стругове на утвърдени на пазара марки като: Holzmann, Einhell, Gude, Scheppach, Fervi и много други.

Ако не сте сигурни какъв струг Ви е необходим, както и при всякакви други въпроси относно машини, можете да се обърнете към специалистите на onlinemashini.bg, които ще се отзоват и ще Ви дадат професионална консултация.

Ако решите да направите поръчка, можете да го направите директно през сайта, или като се обадите на телефон 0876 170 044. Всички останали контакти за връзка са изписани в сайта.

Освен стругове за дърво в онлайн магазина можете да откриете и много други артикули в различни категории, като се предлагат над 90 000 продукта.  Ще намерите и други машини за рязане като оберфрези, фугорези, фрези за метал, дървообработващи настолни машини, лентоотрезни машини и много други. Доставката се осъществява бързо, а при поръчки над 70 лв е безплатна. Можете да поръчате до всеки адрес дори и в най-малките населени места.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Строително-ремонтни дейности-Тодоров VIP
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Станислав VIP
Отопление и климатизация, Каблешково
17 извършени проекта
Dimitrov
Ремонт на баня, София
5 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта