Как да премахнем старите тапети: 3 лесни начина

Публикувано на 25/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/03/2024 | Видяно 1 268 пъти

Всяка стена в дома ни разказва история. Старите тапети отбелязват преминаващите години, но когато те станат твърде много е време за промяна. Може би отлагате тази задача, мислейки, че е твърде сложна или че ще отнеме прекалено много време. Но това не винаги е така.  

В тази статия ще ви представим три лесни начина, с които можете да премахнете старите тапети и да дадете на стените съвсем нов и свеж облик. Ще споделим с вас съвети от професионалисти и ще ви научим как да се справите, без да се налага да отделяте твърде много от времето си.  


Метод 1: с помощта на парата

Парата е един от най-ефективните методи за премахването на старите тапети от сетната, като при това лепилото се отстранява в максимална степен, без да се нарушава целостта на мазилката.  

Специалният парогенератор е най-добрият начин за премахване на тапети, но не е евтин и обикновено се използва само от специалисти. Въпреки това, домакинските парочистачки са добра алтернатива, а също и съвременните парогенератори за дрехи вършат доста добра работа. 

Какво да правим, обаче, ако нямаме  парогенератор? 

Има един много логичен начин да замените парогенератора и това е ютията. Достатъчно е да има функция “пара”. Ще ви трябва и добре навлажнена памучна кърпа. Поставете кърпата върху тапета и преминете по нея с ютията на максималния режим няколко пъти. Получава се същият ефект като от парогенератора, при това съвсем елементарно. It's easy!


Метод 1 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Подготовка 

Напълнете резервоара на парогенератора с вода до желаното ниво, включете го и изчакайте уредът да се загрее. Повечето модели имат индикаторна лампа, за да ви уведомят кога сте готови да започнете. 

Стъпка 2: Обработете тапета 

Преминете през тапета с уреда, задържайки се на всеки отделен сектор за няколко секунди.  

Стъпка 3: Премахване на тапета 

Започнете да премахвате тапета с шпатула. Ако някой отделен фрагментът ви затрудни, може да направите по повърхността му няколко разреза с макетен нож и след това отново да преминете с парата. По този начин влагата ще  проникне по-бързо под горния слой на тапета и ще разтвори лепилото. 

Стъпка 4: Почистете остатъците от лепило 

След като сте премахнали всички тапети, отново преминете с пара по стените. Вероятно по тях има остатъци от лепилото, които нарушават повърхността на стената и, за да улесните отстраняването им е нужно да повторите процедурата. След това избършете повърхностите с чиста, влажна гъба. Това ще гарантира перфектен резултат. 


Метод 2: с вода и оцет

Ако предпочитате домашните средства и естествения подход към задачите, можете да опитате да свалите старите тапети с вода и оцет. Този метод е особено ефективен при тапети, които не са водоустойчиви. 

Водата и оцетът работят заедно, за да разтворят лепилото на тапетите и по този начин улеснява тяхното сваляне. Това е относително евтин и екологично чист метод, но може да изисква повече време и усилия в сравнение с използването на специализирани продукти. В следващите стъпки ще обясним как точно да го приложите. 


Метод 2 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Подгответе разтвора 

Смесете вода и бял оцет в съотношение 1:1. Изсипете сместа в спрей бутилка. 

Стъпка 2: Намокрете тапета 

Навлажнете обилно тапета с получения разтвор и се уверете, че няма сухи зони. 

Стъпка 3: Премахване на тапета 

След това тапетът обикновено пада от стената сам по себе си и може лесно да бъде отстранен. Ако не сработи, можете отново да направите няколко разреза по тапета с  помощта на макетен нож и да повторите процедурата. 


Метод 3: специални продукти

Въпреки че в някои случаи тапетите могат да бъдат свалени само с вода и малко усилие, има ситуации, в които е необходимо използването на специални продукти.

Това обикновено се налага, когато тапетите са много стари, когато лепилото е изключително устойчиво или когато тапетите са от тип, който не позволява лесно проникване на водата. В такива случаи, специализираните продукти за сваляне на тапети могат да бъдат изключително полезни. 

Ето и няколко стъпки, които може да следвате: 


Метод 3 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Нанесете продукта 

Ако използвате концентрат, първо го разредете с вода според инструкциите на опаковката. Ако продуктът е готов за употреба (това трябва да бъде написано на опаковката), просто го нанесете върху тапета с помощта на спрей, четка или валяк. Изчакайте 5 минути, докато продуктът попие. 

Стъпка 2: Премахнете тапета 

Внимателно отстранете тапета с шпатула. След това отново третирайте повърхността с продукта и премахнете останалото лепило. Не натискайте прекалено силно с шпатулата, за да избегнете повреждане на стената. Изплакнете с влажна гъба. 


Няколко лайфхака и съвети за подготовката

Преди да започнете да премахвате тапетите, по който и да било от предложените начини, освободете мястото от мебелите и защитете пода като го покриете. В магазините се продават такива защитни найлонови покрития, които са идеални за всеки ремонт. 

Също така, за да предотвратите доста сериозни неприятности, покрийте и контактите и ключовете. Все пак с тока шега не бива и е препоръчително да не рискувате. 

Друг много важен момент в подготовката е да се определи вида на тапета. Най-често срещаните видове са хартия, нетъкан текстил и винил. Ако си спомните кои от тях сте поставили, това ще ви помогне да определите как да ги премахнете. Също така е важно да запомните какъв вид лепило е използвано по време на последния ремонт.  Трудности могат да възникнат, ако е използвано нестандартно лепило.  

Трудности биха възникнали и ако горният слой на тапета не абсорбира вода. Такъв вид тапети са чудесни и практични, но за ремонт са малко сложни. Въпреки това има начин да бъдат свалени. Направете няколко разреза по повърхността на тапета с макетен нож и така ще улесните отстраняването му. 

Внимавайте много със стените от гипсокартон. В такива случаи е добре да се използва специален разтвор за сваляне на тапети.  

Свалянето на старите тапети може да изглежда като сложна задача, с която не ви се захваща, но с правилните методи, това може да бъде значително лесно. Без значение дали избирате да използвате специални продукти, вода и оцет или друг метод, ключът е в търпението и внимателната подготовка. 

Ако обаче имате затруднения и се чувствате несигурни, винаги можете да се обърнете към професионалист. Но с тези 3 лесни начина сте готови да започнете своя проект за обновяване и създаване на по-уютна атмосфера в дома. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта