Няколко лайфхака и съвети за подготовката

Последна редакция на 12/05/2024 от Люси Любомирова

Преди да започнете да премахвате тапетите, по който и да било от предложените начини, освободете мястото от мебелите и защитете пода като го покриете. В магазините се продават такива защитни найлонови покрития, които са идеални за всеки ремонт. 

Също така, за да предотвратите доста сериозни неприятности, покрийте и контактите и ключовете. Все пак с тока шега не бива и е препоръчително да не рискувате. 

Друг много важен момент в подготовката е да се определи вида на тапета. Най-често срещаните видове са хартия, нетъкан текстил и винил. Ако си спомните кои от тях сте поставили, това ще ви помогне да определите как да ги премахнете. Също така е важно да запомните какъв вид лепило е използвано по време на последния ремонт.  Трудности могат да възникнат, ако е използвано нестандартно лепило.  

Трудности биха възникнали и ако горният слой на тапета не абсорбира вода. Такъв вид тапети са чудесни и практични, но за ремонт са малко сложни. Въпреки това има начин да бъдат свалени. Направете няколко разреза по повърхността на тапета с макетен нож и така ще улесните отстраняването му. 

Внимавайте много със стените от гипсокартон. В такива случаи е добре да се използва специален разтвор за сваляне на тапети.  

Свалянето на старите тапети може да изглежда като сложна задача, с която не ви се захваща, но с правилните методи, това може да бъде значително лесно. Без значение дали избирате да използвате специални продукти, вода и оцет или друг метод, ключът е в търпението и внимателната подготовка. 

Ако обаче имате затруднения и се чувствате несигурни, винаги можете да се обърнете към професионалист. Но с тези 3 лесни начина сте готови да започнете своя проект за обновяване и създаване на по-уютна атмосфера в дома. 

Свързано:

Как да премахнем старите тапети: 3 лесни начина