Основни инструкции за перфектно обзаведен дом

Публикувано на 26/06/2017 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 27/06/2017 | Видяно 6 915 пъти

Живеем във времена, в които непрекъснато изникват нови идеи - тенденции, технологии, продукти, материали, подходи. Това се отнася в огромна степен и за интериорния дизайн. Към момента има толкова богата гама от стилове, които можем да внесем в дома си, че когато дойде момент да вземем решение, често настава голяма бъркотия. Затова днес сме подбрали няколко основни принципа, които да ви водят в процеса на избор. И запомнете, че помощта от креативни интериорни дизайнери е именно онова, което би могло да превърне всяка мечта за вашия дом в реалност.


Как да внесете разнообразие в интериора

Една от най-честите грешки, които много от нас допускат по време на обзавеждане на жилището, е изборът на прекалено много мебели, декоративни елементи, големи и масивни обекти, които буквално задушават стаята и я лишават от живот. Ключът към постигане на вълнуващ интериорен дизайн всъщност се крие в това как ще изглежда стаята още преди да сте сложили какъвто и да е предмет в нея. Това означава - игра с цветовете, избор на закачливи форми по тавана, изграждане на ъгли, прагове и т.н. 


Подход към подредбата на декорация, сувенири и колекции

Подреждането на разнообразни сувенири и аксесоари из целия дом е друга често срещана грешка. Това не само създава чувство за хаотичност, но и донася доза главоболие, когато дойде време да бършем прах. И все пак всички ние си имаме вещи, които са ценни и ни носят спомени и в това няма нищо лошо. Но е необходимо добре да знаем как да ги включим в обзавеждането, така че да станат част от интериора. Вместо да ги разпилявате наоколо, изберете конкретно място за всички тях. Групирайте ги по цветове и форми, а ако са колекции, носещи спомени - подредете ги в хронологичен ред. Така избягвате разхвърляния вид и освен това създавате един изцяло отделен компонент към дизайна на помещението, който със сигурност може да направи дома много по-симпатичен и красив.

Виж още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите? 


Какво място заема изкуството в дома?

Много хора обожават картините, скулптурите и различните ръчно изработени творби. И в това няма спор. Те са прекрасни и със сигурност намират място в обзавеждането, независимо от стила. Използвайте принципа, който споменахме за колекциите - опитайте да изберете сходна тема между картините и ги групирайте. Подберете еднакви рамки за всяка група и ги разположете като красива мозайка върху стените в дома. И тук обаче не бива да прекалявате, особено ако стаята е с малки размери - тогава по-скоро се получава натоварване на сетивата, отколкото внасяне на артистичност.


Добавете характер в интериора

Групирането на елементите от декорацията е важно, но въпреки това е необходимо да внесете доза характер в своя дом. Това означава, че съвсем не е необходимо да целите да обзаведете апартамента или къщата с абсолютно еднакви мебели, да подберете еднакви цветове. Напротив, подборът на разнообразни стилове за основните елементи в интериора е даже изключителен хит в днешни времена - цветни акценти, столове в различни форми, умело съчетание на противоречиви материали, шкафчета с уникален стил. Стига да знаете как правилно да правите комбинациите, резултатът ще ви удиви неминуемо.

Виж още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка


Проявете смелост и въображение

Най-красивите и драматични интериори се получават от комбинации от различни стилове, от умението да се създават контрасти от светли и тъмни цветове, от смелите декоративни компоненти. Не се колебайте да внесете индивидуалност в своя дом, проявете въображение, бъдете уверени и направете онова, което ви харесва най-много. Дори и най-абсурдните идеи са добре дошли, стига да знаете как да ги съчетаете с останалата част от дизайна в жилището.


Не забравяйте, че усещането за уют е един от най-ключовите фактори

Дори и най-минималистично обзаведеният дом има нужда от голяма доза уют. Именно той прави дома онова "мило местенце", на което можем да се отпуснем и да си починем, защитени и усамотени от останалия свят. Естествено, едно е сигурно - думата "уют" за всеки може да означава напълно противоположни идеи. За да донесете комфорта във вашия дом, най-важно е да откриете онова, което ви кара именно вас самите да се чувствате добре.


Малките елементи трябва да си пасват с това, което ги заобикаля

Възглавничките, цвета на малките мебели и дори на сувенирите, рамките на картините, формите на лампите - всички аксесоари трябва до известна степен да си подхождат с основните цветове и оформление на интериора. Дори когато опитвате да комбинирате различни подходи за обзавеждане и да внасяте контрасти и акценти, отново крайната цел трябва да бъде постигането на хармония. Избягвайте да затрупане дома си с прекалено шарени и разнородни елементи. Те могат да ви действат натоварващо, а и едно подобно жилище е по-трудно за поддръжка.

Виж още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна 


Изберете своята "събирателна" точка

"Събирателната" точка или, с други думи, точката "на фокус" в едно жилище е онова място в дома, на което сте концентрирали няколко важни фактора - най-забележителната част от дизайна, най-добре подбраните мебели, най-много уют и не на последно място - най-много пространство. Вариант е и всички тези компоненти да са насочени към една определена точка - камината, телевизорът, холната масичка. Както вече сте се досетили, в повечето домове този процес се случва в дневната, но би могло да бъде и в трапезарията или фамилната стая. Идеята е да си създадете местенце, на което вие и цялото ви семейство да се събира в края на дългия уморителен ден. Това е и мястото, на което каните вашите гости. Затова то трябва да е красиво и уютно. За да постигнете наистина най-добрите резултати в интериора у дома, намерете архитект, които да ви помогне. Заявете безплатно проект и ще получите конкурентни оферти, от които да изберете най-добрата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта