5 правила за красива подредба на картините в жилището

Публикувано на 13/01/2017 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 13/01/2017 | Видяно 21 519 пъти

Днес ще ви представим някои от най-основните принципи, които е необходимо да следвате, ако желаете симетрично подредени картини, които да се хармонизират перфектно с интериора. А ако сте сред почитателите на по-смелите и интригуващи подходи - имаме предложение и за вас, затова останете докрая! При възникване на въпроси или каквито и да е затруднения - обърнете се към професионалните дизайнери, за да постигнете с лекота мечтания стил във вашия дом! Не се колебайте да направите промени в интериора и тази година, всяка стая има нужда от освежаване през няколко години, дори да е свързано с промяната на съвсем малки детайли в декора.


Правило на височината на картината

Първият и основен принцип се отнася до избора на височината на картината или картините, които желаете да закачите на стената. Най-лесният начин да решите кое е перфектното разположение е да застанете в края на стаята, точно срещу избраната стена, и да прецените коя е точката, върху която пада погледът ви. Това в много случаи е средата на стената, която лесно можете да измерите с рулетка, но при по-високи тавани е най-добре просто да прецените на око.


Правилото за "опорна точка" в картината

Симетрията е доста криворазбрано понятие. Много хора смятат, че картините изглеждат симетрично подредени, ако се закачат спрямо техния най-долен или най-горен край. И това е така, но само в случай, че картините са с прецизно измерени еднакви разлики в големината и идеята ви е евентуално да ги подредите като "аптекарски шишета", което, честно казано, вече е доста остаряла тактика. Най-добре, веднъж след като сте отбелязали коя е точката, върху която пада погледът ви, да закачите картините, съобразявайки се тази точка да минава точно през средата на всяка от тях.

Виж още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите? 


Съобразяване с ориентацията на стената

Специалистите съветват да съобразите ориентацията на стената с тази на избраната картина. С други думи - хоризонтални картини трябва да бъдат поставяни върху хоризонтални стени. Има обаче и друг вариант и това е комбинирането на няколко картини - така лесно можете да напаснете ориентацията на стената. Не ви ли изглежда добре?


Подредба в стил "арт галерия"

Ако ви харесва подредбата в стил "арт галерия", ето два интересни варианта, на които можете да заложите. За перфекционистите, търсещи хармоничен интериор, най-подходящ е първият вариант (ляво) - закачане на картини с еднакъв размер и рамки в редове, съобразно първите две правила, които споменахме по-горе. За онези от вас, които предпочитат по-закачлив външен вид, предлагаме вариант две (дясно). Подредете картините, следвайки определена концепция, избрана от вас, но все пак се постарайте да се съобразите поне с правилото за височина и не комбинирайте повече от 2-3 различни вида рамки и стилове на изкуство.

Виж още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка


Смелите подходи също имат своите граници

Наистина не е необходимо да следвате което и да е правило, ако имате свои собствени идеи. Няма нищо по-хубаво от това да внесете частица от своята собствена идентичност. Затова бъдете смели - подредете картини с различни форми и големини, ако желаете комбинирайте и с други видове изкуство, но не се отклонявайте прекалено много. В такива ситуации е добре поне да напаснете стила на различните компоненти или да изберете една водеща тема за всички тях. Каквото и да решите, не забравяйте, че професионалистите по интериорен дизайн са на разположение да ви предложат още купища идеи за красиво жилище. Заявете своя проект безплатно още сега и в кратък срок ще получите оферти от водещи компании. Разгледайте техните профили и клиентски оценки и изберете най-добрия специалист!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта