Палитра 2024 - кой е цвета на годината, според световно известните брандове

Публикувано на 31/01/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/01/2024 | Видяно 2 030 пъти

Всяка година носи със себе си нови начала, нови надежди и нови идеи и модни тенденции. Всичко онова, което предпочитаме и на което се радваме, говори много за нас и за времето, в което живеем.

Обикновено през декември, световно известните брандове, след внимателен и прецизен избор, спират своите предпочитания на един наюнс, който носи някакво послание, оставил е най-ярка следа и впечатлява от пръв поглед. Този цвят те обявяват за цвета на следваща година. От това се вълнуват и дизайнери, и колористи, и производители. На практика всички сме любопитни да видим под знака на кой цвят ще мине новата година. 

В тази статия ще ви покажем цветовете за 2024 година, според четири от най-известните брандове в света за бои и тапети. Тези цветове не са просто модни капризи. Те са отражение на нашите настроения, желания и мечти. Така че присъединете се към нас и нека видим какво ни очаква в цветовата палитра на 2024 г.  


Спокойно зелено от Graham & Brown

Естественото и спокойно зелено - Viridis Calm Green,  напомнящо на листа от градински чай, този "тих" и дълбок нюанс е избран от Graham & Brown, британски производител на тапети и бои, за цвят на годината 2024. 

При избора на цвят на годината, Graham & Brown се обръщат към дълбоките естествени, природни цветове. В свят, пълен с информация, шум и тревожност, мнозина търсят усещане за визуална тишина и релаксираща атмосфера. Именно тези успокояващи свойства притежава неутралния нюанс Viridis (от латински "зелено"), който създава усещане за свежест в интериора и връзка между вътрешния и външния свят. 

Това е достатъчно светъл нюанс, за да насити интериора с цвят и в същото време да създаде ефекта на размиване на границите. Не е нужно да се използва за цялата стая. Той е чудесен и като акцент - върху корнизи, портали на врати или в декора за възглавници, завеси и други елементи. 

Що се отнася до комбинацията на този нюанс, той изглежда много добре с тъмно дърво. Можете да играете с контраста: така модерния бетон в по-индустриалните дизайни ще създаде провокативна двойка с този цвят.  За по-свеж интериор допълнете този нюанс на зелено с пастелно синьо или розово. 


Синьо-лилаво от Benjamin Moorе

Американският производител на бои  Benjamin Moorе  за 2024 година залага на синьото с лилав оттенък: Blue Nova 825. Според експерти, този цвят е идеален за спални и домашни офиси, създавайки усещане за спокойствие.  

Съчетава се чудесно с по-топли цветове, включително медено жълто Honeybee, тъмнозелено Regent Green и теракота Topaz. Цветът се откроява сред другите нюанси на синьото с луксозната си визия и намека за интрига. Той носи дълбочина и наситеност и привлича вниманието на всички.

Освен разкошен, синьо-лилавият нюансът е и широко приложим и независимо къде сме го използвали, той ще впечатлява още с първия поглед. Може да го изберете както за стени, така и в акценти, а също в текстила, декоративните елементи и мебелите.  


Пастелна праскова от Pantone

Всички с нетърпение очакваха цвета на годината на Pantone за 2024 г. През декември миналата година той беше обявен и изборът падна на пастелния нюанс на прасковата Peach Fuzz. Този светъл нюанс, според колористите на компанията, асоциираме с комфорта и грижата и изразява желанието за човешко взаимодействие и спокойствие в несигурни времена.  

Цветът Peach Fuzz е описан от колористите на компанията като "разположен между розово и оранжево, деликатен прасковен нюанс, който обогатява ума, тялото и душата" и предизвиква "съпричастност и грижа". 

Важна част от пълноценния живот е силата да му се насладим и тозинюанс ни подтиква именно към това. Нюансът има изключително широко приложение - върху стените, в мебелите, текстила, акценти...практически навсякъде, което го прови още по-предпочитан и харесван.  


Топла прегръдка на розовото от Dulux

Пастелно розовият нюанс "топла прегръдка", вдъхновен от мекотата на перата и вечерните облаци, е идеален за създаване на приветливи и спокойни пространства, от които много от нас се нуждаят в тези тревожни времена. 

Дизайнерите смятат, че изборът на този топъл нюанс на розовото не е случаен. Хората в нашето време се нуждаят от пространства, в които се чувстват спокойни и където имат възможност да се наслаждават на живота ежедневно и този нюанс ни дава именно това.  

В напрегнатото и високо динамично ежедневие, хората се нуждаят от място, което ще ни позволи да подредим мислите и чувствата си, да се насладим на хармония и комфорт. И домът може да се превърне в такова специално място. Именно нюансът "топла прегръдка" и подходящите за комбиниране цветове, ще ни помогнат да декорираме дома си в унисон с нашите нужди. С този цвят ще добавим лично докосване до интериора, усещане за чистота и неподправена, искрена радост. 

Цветът, също какво и другите, е с широко приложение, граничещо с границите на въображението. Използвайте го за стени, ако търсите невинно звучене на общата визия на помещенията или като акцент за свежест. Мебели и текстил в нюанс “топла прегръдка” изглеждат луксозно и ще направят визията стилна и запомняща се. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта