Спокойно зелено от Graham & Brown

Последна редакция на 09/05/2024 от Люси Любомирова

Естественото и спокойно зелено - Viridis Calm Green,  напомнящо на листа от градински чай, този "тих" и дълбок нюанс е избран от Graham & Brown, британски производител на тапети и бои, за цвят на годината 2024. 

При избора на цвят на годината, Graham & Brown се обръщат към дълбоките естествени, природни цветове. В свят, пълен с информация, шум и тревожност, мнозина търсят усещане за визуална тишина и релаксираща атмосфера. Именно тези успокояващи свойства притежава неутралния нюанс Viridis (от латински "зелено"), който създава усещане за свежест в интериора и връзка между вътрешния и външния свят. 

Това е достатъчно светъл нюанс, за да насити интериора с цвят и в същото време да създаде ефекта на размиване на границите. Не е нужно да се използва за цялата стая. Той е чудесен и като акцент - върху корнизи, портали на врати или в декора за възглавници, завеси и други елементи. 

Що се отнася до комбинацията на този нюанс, той изглежда много добре с тъмно дърво. Можете да играете с контраста: така модерния бетон в по-индустриалните дизайни ще създаде провокативна двойка с този цвят.  За по-свеж интериор допълнете този нюанс на зелено с пастелно синьо или розово. 

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Палитра 2024 - кой е цвета на годината, според световно известните брандове