10 тайни за обзавеждане на малък апартамент

Публикувано на 18/12/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 81 452 пъти

Направете стените у дома ваш съучастник и те ще ви помогнат да разширите визуално пространството. Най-вече когато цветовата гама е в бяло, слонова кост, жълто и други светли тонове. Боядисайте антрето и/или коридора в леко по-тъмен нюанс от основния за жилището, а таваните – в по-светъл. Поставете пъстър акцент с картина или друг декоративен елемент. Резултатът - ще добавите усещане за поне няколко квадратни метра над действителната площ на апартамента.


10 тайни за обзавеждане на малък апартамент

Повечето хора свързват малките апартаменти с неудобства, безпорядък, липса на място и спомени от младежки години. В днешно време обаче, когато разходите за енергия и покупните цени са все по-важен фактор при избора на недвижим имот, малкото жилище може да се окаже не чак толкова лош вариант. Особено ако при обзавеждането и ремонта му спазим някои прости правила. В следващите няколко минути ви предстои да разберете 10-те тайни, които ще направят живота ви в малък апартамент много по-удобен и просторен.

Виж още: Големи идеи за малка спалня


2. Обли форми

Геометрията идва на помощ, когато стане дума за редуването на остри и заоблени повърхности в обзавеждането и дори в конструктивния план на апартамента. Вместо една продълговата маса – била тя и сгъваема, много по-удачно решение са две малки масички с кръгла форма, около които би могло да се организира останалата мебелировка в дневната. Освен всичко друго, такъв вариант е по-удобен, когато ви дойдат гости, а също придава и усещане за простор.


3. Визуални трикове

Кръстословиците могат да ви научат да използвате вертикалното пространство в помещението също толкова успешно, колкото и хоризонталното. Етажерки, тесни и високи рафтчета или функционални закачалки за вратите са само част от елементите, които ще ви спестят място, а и ще изглеждат много добре в интериора. Що се отнася до цветовете и оптическите ефекти - в случай че една стая е ниска или тясна, можете да постигнете ефект на по-високи или по-широки стени чрез раета в контрастни цветове.


4. Преградни елементи

Параваните, плъзгащите врати и подвижните стени изобщо не са за подценяване в малкия апартамент. Особено когато се стигне до въпроса как да бъдат обособени отделни зони в ограничено пространство. А винаги можете да ги замените и с други обемни мебели (шкаф или библиотека), с които да поставите преграда там, където тя е необходима. С помощта на преградните елементи ще превърнете гарсониерата в тристаен апартамент!


5. Мебели по поръчка

Мултифункционалните мебели са пръв приятел на малкото жилище. Едно от най-значимите открития в тази сфера и до днес си остава падащото легло, популярно още като леглото на Мърфи. Винаги можете да го заместите и с разгъваем диван, на който удобно да гледате телевизия през деня и да заспивате вечер.


6. Системи за съхранение

Модерните системи за съхранение ще направят живота ви в малък апартамент много по-удобен и практичен. Те могат да бъдат вградени в шкафове, чекмеджета и дори в стенните рафтове. Друг вариант е да ги добавите като самостоятелен елемент в интериора под формата на кутии и кошове, изработени от разнообразни материали. По този начин вещите ви винаги ще бъдат прибрани и добре подредени.


7. Минимализъм

Минимализъм не означава лишения. Особено когато става дума за кухнята или банята. Нека не забравяме, че в съвременните жилища тези помещения обикновено заемат и най-малка квадратура. Заложете на изчистени линии, естествени материали и ергономичен дизайн.


8. Декорация

С украсата не бива да се прекалява, особено когато за нея няма подходящо място. Много по-добре е да подберете вещи, които са едновременно функционални и красиви, отколкото да заложите на самоцелна красота и непрекъснато да се спъвате в някоя голяма ваза.


9. Осветление

Светлината е още един неподозиран начин за почти магическо увеличаване на чувството за простор. По-големите прозорци, разсеяните източници на светлина и умелото използване на огледала ще свършат чудеса, дори в най-малкия апартамент.


10. Ред и чистота

На последно място, но не и по важност, е необходимо винаги да поддържате ред и чистота във вашия малък дом. За да постигнете търсеното чувство на уют и простор, последвайте тези 5 съвета, които ще ви гарантират победа във вечната борба с бъркотията.

Виж още: Как да постигнем хармония в дневната с Фън Шуй

Ако се нуждаете от допълнителни идеи и съвети за обзавеждане на малък апартамент, потърсете професионалните услуги на интериорен дизайнер, който ще превърне вашето малко жилище в истинско бижу. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и сравнете цени от специалисти във вашия район.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта