Животът на село - традиционен български екстериор

Публикувано на 22/06/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 22/06/2017 | Видяно 11 575 пъти

Българското традиционно строителство е белязано от възрожденския дух и архитектура. Те отразяват традицията, културата и начина на живот на българския народ. Качествата са изключително разнообразни, интересни и се запазват и до днес. Въпреки навлизането на все по-новите стилове и модерни детайли, традиционният български екстериор се е съхранил на доста места. От тях лъха онзи старинен дух, носят индивидуалност и невероятна красота. Максимата, че колкото по-високо технологично е едно жилище, толкова по-съвременно и предпочитано е то, остава на заден план и постепенно желанията се връщат към сградите, които излъчват хармония, белязани са с комфорт и запазват връзката с природата. Ако домът ви има нужда от ремонт, не забравяйте да се свържете със строителните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. Получете най-добрите съвети относно екстериора и качественото изпълнение.


Използване на естествени материали

Когато говорим за традиционен екстериор трябва да се отбележи, че къщите от различните краища на страната имат особености, които им придават индивидуално очарование. Те организират пространството на дома по свой начин, имат отличителен архитектурен вид и използват различни материали. Преди всичко те използват естествени материали като камъни, глина, дърво и тухла. Зиданите и паянтови конструкции не остават по-назад и придават онзи автентичен традиционен вид. Залага се на дървения материал заради добрите му изолационни свойства, екологичната чистота и задържането на топлина през зимата. Правилно изградената къща от дърво може да бъде трайна и качествена, а цената ѝ сравнително по-ниска. Интересното при дървената конструкция е фактът, че често пъти тя е на втория етаж.


Глината – основен скрепител

Въпреки познатите и използвани днес материали, които споменахме по-горе, глината се отличава като най-предпочитания. Използва се за изработката на традиционните домове във всички краища на България. Паянтовите или кирпичените стени винаги са били измазвани с глина, тъй като това ги заздравява, споява ги и им придава завършен вид. Глинените мазилки са полезни и могат да абсорбират веществата, които причиняват алергични проблеми на хората. Те поддържат своята постоянна естествена влажност и са подходящи да запазят дървото. Този материал позволява натрупването на топлината и навлажняват въздуха, когато е прекалено сух.


Едноетажни и двуетажни жилища

Различните нужди и разполагаемо пространство предполагат разнообразие между избора на къща на един или два етажа. За някои райони на страната двуетажното жилище е характерно. Такива са част от Северна и Централна България, където долният етаж е използван за стопански цели и поради тази причина е изграден от каменни зидове. Жилищният етаж отгоре почти винаги е дървен или паянтов, освен стените, които са зидани и до които са огнищата. Дървените парапети, стълбовете и наличието на много прозорци са особено характерни белези на фасадата на балканската къща. Едноетажните къщи на село са сравнително малки и носят възрожденски дух. Те залагат на познатите ни и очарователни комбинация между различни материали, дървени навеси и красив екстериор.


Впечатляващ екстериор

Въпреки че традиционните постройки залагат предимно на удобство и комфорт, очарователната визия не остава на заден план. Характерните стълбове и дъсчени рамки около вратите и прозорците са пъстро оцветени. Те са ярко очертани и изпъкват на фона на белите стени. Използвана е бяла пръст и глинена мазилка за придаване на свеж външен вид. Червен, черен и дори сив цвят цокъл намират своето място в традиционния екстериор. Каменният покрив прави завършена цялата визия на жилището. Забелязва се и характерно оформление като наличието на добре изграден комин, стабилен покрив и по два прозореца на всяка стена.


Приземни постройки

Освен постройките на един и два етажа, една от основните характеристики на традиционната къща са вкопаните в земята основи. Там обикновено се разполагат зимникът или килерът. Използването на това пространство е хитро и полезно, тъй като не отнема от широчината и е полезно скрито. Стабилните постройки, разчупената визия и разнообразните материали дават различни комбинации на жилищата в традицонната им форма. Те се придържат към познатото и утвърденото, носещо духа на българското строителство. Ако и вие искате да добавите някои интересни и класически елементи във вашия дом, не се колебайте да откраднете някоя идея. За изпълнението им се доверете на доказаните строители, регистрирани в MaistorPlus. Нужно е само да пуснете вашата заявка напълно безплатно, като това ви дава възможност да получите различни цени и оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта