Интериорен дизайн – 3 водещи стила за 2023-та

Публикувано на 27/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 3 949 пъти

С настъпването на пролетта обикновено започваме с планиране на ремонти и сезонни козметични подобрения в дома си, а сега е момента, в който осъждаме кое-как да направим, съставяме подробен план и определяме съответно бюджет. Това само по себе си предполага и събирането на идеи, разглеждане на всяка, която ни е направила впечатление и адаптирането й към нашия вкус. 

Кой е най-актуалният подход в дизайна, кои са модерните цветови комбинации и на кои материали да заложим - това ще се опитаме да проследим в най-горещите тенденции в интериорния дизайн за 2023 година. 

Основно трендовете в интериора не са се променили твърде осезаемо - и в новият сезон актуално ще бъде максималната естественост и в същото време функционалност, минималистични идеи и грижа за природата. 


Soft минимализъм

Върху концепцията за минимализъм е изграден целият съвременен свят. Отхвърлянето на прекомерното потребление, затрупването на стаите с ненужни вещи, необмислените покупки - всичко това все по-видимо отстъпва място на разумния начин на живот. Минимализмът съществува от векове като философия, а от няколко десетилетия навлиза успешно и трайно в дизайна на интериора. 

В новия сезон на фокус ще бъде soft минимализма - по-мек и топъл вариант на изчистените пространства. Ако преди време много от хората асоциираха този стил с почти гола стерилност, хладни помещения и безлична атмосфера, то сега минималистичните интериори стават жизнени, уютни и персонализирани. Такава атмосфера те прегръща и дарява с прекрасни усещания и топлина. 

На първо място това се изразява чрез цветовата палитра - топлите цветове в бежово-кафявата гама все повече се приемат като основа. Те са умело комбинирани с приглушени нюанси на червено, жълто, оранжево и само леко загатване за контрастиращи акценти.  

Влиянието на цветовете се допълва хармонично от приятни текстури - колкото се може повече дърво, текстил, растителност и гладки заоблени форми. Последното се отнася както за мебелите, така и за архитектурата на самото жилище.  

Една впечатляваща идея е да се използва минимализмът като основа, който да бъде разчупен с елементи от други стилове: сканди, бохо, кънтри или класика. Това ще добави оригиналност към интериора и ще му придаде характер. 


Smart home

И това не е ново. Познаваме умните домове и откровено им се възхищаваме, затова защото те облекчават нашия и без друго напрегнат живот. Сега технологиите се развиват толкова бързо, че е трудно да сме в течение на всички иновации. Но е възможно и необходимо постепенно да ги въведем в жилището си.  

Всеки детайл в интериора има задачата да опрости ежедневието на собствениците. Всички видове сензори, превключватели с дистанционно управление, таймери, гласови асистенти, интелигентни джаджи са мечтани придобивки за всяко жилище.  

Ако обмисляте подобни промени у дома, но все още не сте готови да инсталирате сложна система за интелигентен дом, започнете с умните "асистенти": прахосмукачка робот, завеси на дистанционното управление, кранове, които помагат за пестене на вода, многофункционални уреди и др. 

Друго, по-мащабно въплъщение на тази тенденция може да бъде проследено на ниво архитектура и оформление. Ако по-рано не се обръщаше внимание на това, то сега дори собствениците на малки жилища се опитват да намерят място за удобните функционални зони: перални помещения, гардеробни, килери. И тук не става дума за място, което да затрупаме с неизползваеми вещи и толкова. Говорим за детайлно планирани и функционални помещения, които да облекчат бита на хората и логистиката в жилището. 

 


Отново в 70те

Интересен паралел с активното използване на новите технологии се създава от друга, почти противоположна тенденция - в дизайна има ясна носталгия към миналото. И най-вече към 70-те.  

Като се замислим, те изобщо не си противоречат. Носталгията към определено отминало десетилетие в интериора не трябва да се проявява в пълно отричане на напредъка. Точно обратното: незабележими технически решения органично допълват ретро-стила, винтидж мебелите и оригиналния декор, носещ в себе си история. 

Дизайнерите прогнозират особена популярност на стила от 70-те години. Той носи такъв позитив, който е необходим сега, добавя уют и носталгична топлина, а извитите и заоблени силуети отразяват тенденцията към използването на органични форми. Скриновете на баба, кожените дивани и ретро лампите ще получат втори шанс да заблестят и впечатляват, а търсенето на уникални винтидж мебели ще се превърне в истинско завладяващо приключение. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта