Soft минимализъм

Последна редакция на 03/05/2024 от Люси Любомирова

Върху концепцията за минимализъм е изграден целият съвременен свят. Отхвърлянето на прекомерното потребление, затрупването на стаите с ненужни вещи, необмислените покупки - всичко това все по-видимо отстъпва място на разумния начин на живот. Минимализмът съществува от векове като философия, а от няколко десетилетия навлиза успешно и трайно в дизайна на интериора. 

В новия сезон на фокус ще бъде soft минимализма - по-мек и топъл вариант на изчистените пространства. Ако преди време много от хората асоциираха този стил с почти гола стерилност, хладни помещения и безлична атмосфера, то сега минималистичните интериори стават жизнени, уютни и персонализирани. Такава атмосфера те прегръща и дарява с прекрасни усещания и топлина. 

На първо място това се изразява чрез цветовата палитра - топлите цветове в бежово-кафявата гама все повече се приемат като основа. Те са умело комбинирани с приглушени нюанси на червено, жълто, оранжево и само леко загатване за контрастиращи акценти.  

Влиянието на цветовете се допълва хармонично от приятни текстури - колкото се може повече дърво, текстил, растителност и гладки заоблени форми. Последното се отнася както за мебелите, така и за архитектурата на самото жилище.  

Една впечатляваща идея е да се използва минимализмът като основа, който да бъде разчупен с елементи от други стилове: сканди, бохо, кънтри или класика. Това ще добави оригиналност към интериора и ще му придаде характер. 

Свързано:

Интериорен дизайн – 3 водещи стила за 2023-та