Отворените пространства - струва ли си да комбинираме хола с кухнята

Публикувано на 19/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 19/10/2023 | Видяно 3 177 пъти

 

В съвременния свят, където времето става все по-скъпо, а животът все по-динамичен, нашите домове се променят и се адаптират, за да отговорят на нуждите ни. Един от най-интересните архитектурни трендове, който набира популярност в последните години, е комбинирането на хола и кухнята в едно отворено пространство. Този иновативен дизайнерски подход предлага много оригинални интериорни решения, които впечатляват с простор и функционалност. Всички сме привлечени от свободата на движението и простора.

Но струва ли си да изберем това решение? 

При нужда от съдействие, може да се обърнете към нашите специалисти


Предимства на отвореното пространство хол и кухня

Да започнем с предимствата на тази концепция:

По-голямо пространство - това е видимо най-голямото предимство на комбинирането на хола и кухнята, което не само прави дома по-приветлив и гостоприемен, но и създава усещане за по-голяма площ и светлина. В нашия модерен свят такъв ефект е повече от необходим, за да се чувстваме по комфортно и уютно.

Комбинирането на дневната и кухнята помага и за максимално ефективно използване на пространството, особено в по-малки къщи или апартаменти. Без стени, разделящи тези зони, пространствените ограничения намаляват, което осигурява по-отворено и просторно усещане.

Засилва социалното взаимодействие - едно от ключовите предимства на отворените пространства е възможността да прекарваме повече време с близките си. Когато комбинирате хола и кухнята, вие създавате пространство, което е идеално за общуване. Готвенето и храненето стават социални събития, към които всички членове на семейството и гости могат да се включат. Това подпомага създаването на специални моменти и спомени. А има и още едно предимство - може да наблюдавате децата, които играят в хола, докато приготвяне нещо вкусно в кухнята.

По-добро управление на потока и трафика - с премахването на физическите бариери, като стени и тесни врати, потокът и движението между дневната и кухнята стават безпроблемни. Това позволява по-добро управление на трафика и подобрена функционалност, особено по време на събирания или когато няколко членове на семейството се занимават с различни дейности едновременно.

По-добра естествена светлина и вентилация - дизайнът с отворен план дава възможност за по-добра естествена светлина и подобрена циркулация на въздуха в цялото пространство. Без прегради, блокиращи слънчевата светлина, цялата площ може да се възползва от повишената слънчева светлина, което прави пространството по-приветливо и жизнено. Този аспект е особено важен за жилища, разположени в гъсто населени райони, където достъпът до естествена светлина може да е ограничен.


Недостатъци - имат ли решения?

Сега нека обърнем внимание на критичните точки и основните недостатъци, които биха ни накарали да се колебаем в избора си. Спойлер - всичко има решение!

 

Аромати и шум - един от недостатъците на отвореното пространство и обединяването на хола и кухнята е, че ароматите и шумът от кухнята ще се разпространяват из целия дом. Това може да бъде проблем за някои хора, особено ако готвите интензивно и приготвянето на храната е свързано с използването на уреди, които издават повече шум или ако в храната слагате по-пикантни подправки. Това да, но какво ще кажете за аромата на току-що сварено кафе и кроасан, който изпълва дома ни сутрин…Не се сещаме за нещо по-приятно.

Липса на уединение - психологическият комфорт на собствениците на дома е съществено важен. Ако обичате шумните компании и активната комуникация по време на готвене - окей. Но ако искате да водите важни разговори или да се насладите на новия епизод от любимия ви сериал по телевизията, докато се приготвя вечерята например, едва ли ще се получи, именно поради кипящата  дейност в кухнята. 

Трудност в поддържането на ред и чистота - отвореното пространство на двете най-използвани помещения в дома може да бъде предизвикателство и по отношение на поддържането на реда и чистотата. Случва се да оставим кухнята в творчески безпорядък, който трудно ще скрием от гостите, които вече са на вратата. Безспорно това ще влоши визията на целия дом. 


Мислете като дизайнер

 

За да постигнем добър резултат при създаването на функционално отворено пространство, в което да разположим хола и кухнята, може би ще е добре да мислим като интериорен дизайнер. Открихме някои мнения на професионалисти, които споделят своите виждания относно комбинирането на хола и кухнята. Мнозина от тях считат, че този дизайн може да бъде много успешен, ако се изпълни правилно и се предвидят всички критични моменти. 

В някои от техните проекти откриваме елементи, които визуално поставят граници на отделните зони. Дизайнерите обожават този похват, защото създава визуална яснота и в същото време предоставя много функционални възможности, като например допълнителни работни площи или места за съхранение.

За да се постигне хармония между хола и кухнята, дизайнерите предпочитат използването на сходни елементи и материали. Това включва избора на цветове, текстури и стилове, които се вписват както в общия дизайн, така и в функционалните изисквания. Използването на един и същ вид подови настилки или цветова гама при мебелите създава усещане за единен интериор.

Осветлението е онази част от интериора, която може да промени всичко, а що касае комбинирането на хола и кухнята, добре проектираното осветление е особено важно.. Често интериорните дизайнери залагат на осветление с различни нива на яркост, както и различни източници, което позволява регулиране на светлината в зависимост от нуждите и атмосферата в пространството. Освен това, стилното осветление работи много и за нашето настроение.

Това са само няколко от начините, по които дизайнерите се справят с предизвикателствата на отвореното пространство и намират добри и работещи решения. 


И така, струва ли си

Комбинирането на хола и кухнята е модерна и стилна концепция, която има своите предимства и недостатъци. Кухня с отворен план, съчетана с хол, често се срещаше в студиа, но напоследък се среща и в къщи и апартаменти. Тази техника набира скорост и става все по-популярна и, до колкото може да прогнозираме, скоро няма да отстъпи от позицията си. 

Отворените пространства визуално правят жилището да изглежда по-просторно и в същото време запазват неговата функционалност. Изборът на конкретни решения и отговорът на въпроса дали си струва да обединим хола и кухнята, и въобще дали да изберем отворените пространства в архитектурата на дома си, зависи от индивидуалните предпочитания и нужди на собствениците, а с правилната професионална помощ, този дизайн може да бъде успешен и функционален.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта