Няколко трика за чистене на прозорци, които може би не знаете

Публикувано на 04/05/2020 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 140 520 пъти

Миенето на прозорците е част от домакинските задължения, с които понякога никак не ни се захваща. И ако най-накрая сте се организирали да се заловите  с голямото пролетно почистване, ето няколко трика, с които това досадно занимание ще ви се стори значително по-леко.

Има и бонус - с тези съвети измитите стъкла ще останат в идеално състояние за по-дълго време. В случай че искате да спестите време и максималко да улесните процеса, то изборът на правилния уред е от особено значение. 


Ако ще чистим, нека гоним дългосрочни резултати

Има хора, за които почистването е жизнеутвърждаващ ритуал, чието често повторение носи удоволствие и наслада. Тези, които просто обичат да е чисто, но не са непременно почитатели на действието, водещо до този ефект, е редно да обмислят всички подробности, преди да се захванат за работа. Целта е една: прозорците да останат в добро състояние възможно най-дълго време. Ето на какво да обърнете внимание като общи насоки:

  • С парцал върху дълга дръжка почистете около прозорците от външната страна на сградата, в която живеете. Колкото по-малко мръсотия има в близост до предстоящите ви за измиване стъкла, толкова по-бавно ще настъпи времето за следващото им почистване.

  • Внимателно, с помощта на по-силен препарат от този за стъклата, измийте рамките на прозорците - отвън и отвътре. Същото направете с первазите и корнизите.

  • Мрежите против комари задължително се свалят и измиват под душа, обилно насапунисани с препарат, сапун, шампоан или каквото друго решите.

  • За по-дълготрайни резултати при почистването използвайте антистатичен спрей. Той ще намали темпото, с което мръсните частици се прилепват отново към измитите стъкла.

  • Намалете или спрете пушенето в близост до прозорците. Тютюневият дим, освен че вреди на вас, не е полезен и за измитите стъкла. Уж незабелязано, полепващата по тях мръсотия се увеличава с по-бързи темпове.

  • Ако имате климатици, сменяйте редовно филтрите им. В противен случай създавате още един рисков фактор пред дълготрайния блясък на измитите прозорци.

Вижте още: Как да почистим пералнята сами


Полезно приложение на прочетения вестник

Изпитана и наложила се с времето практика е почистването с помощта на смачкан вестник. Може да ви звучи примитивно и не особено модерно, но методът е изключително ефективен. Просто напръсквате стъклото с малко препарат за прозорци и избърсвате с вестника. Измитият участък заблестява.

Недостатъкът е, че влажният вестник има неприятната склонност да оставя тъмни следи по кожата и ноктите на ръцете, но, ако сте свикнали да работите с домакински ръкавици, това няма да е проблем за вас.


Има ли значение по кое време на деня мием прозорците?

Учудващо, но отговорът е "да".

Всъщност основната величина, която трябва да се вземе под внимание, е температурата - на стъклото и на околната среда. За да сведете до минимум остатъчните петна при почистване, съобразете температурния фактор. Ако миете прозорците си в средата на топъл ден, водата от сместа за почистване ще се изпари твърде бързо след напръскване и ще ви е по-трудно да се справите със залепващите по стъклото частици от препарата.

Идеалният момент за миене на прозорци е ранната утрин, около изгрев слънце. Ако по разбираеми причини предпочитате да не се съобразите с този съвет, отдайте се на почистване в някой мрачен и облачен ден. Влажният въздух ще е на ваша страна.

Вижте още: Три стъпки, с които да почистите дървените мебели


Сложете край на замъглените участъци след почистване

Когато мият прозорците си, много хора използват препарат за почистване и парцал или кърпа. Този традиционен метод не е никак лош, но крие един недостатък: често след края на процеса по стъклата остават издайнически следи от парцала, които свидетелстват какви са били движенията на ръката ви при почистването.

За да избегнете този ефект, снабдете се с уред за почистване на прозорци. Работа вършат не само професионалните комплекти, но и функционалния уред, с които можете да измиете и стените вкъщи. Практичната комбинация ще улесни целия процес и ще спести време. 

Ако сме ви вдъхновили за детайлно и незабавно измиване на прозорците вкъщи, не губете време, а веднага се заемете с тази задача, преди ентусиазмът ви да е отшумял. Ако последното все пак се случи, има решение - обърнете се за помощ към професионалист, който да ви отмени в това задължение. В MaistorPlus ще откриете най-добрите хигиенисти в тази сфера. Пуснете безплатно своята заявка при нас и ще получите оферти от различни изпълнители. За нула време избраният от вас специалист ще накара прозорците ви, а и целия ви дом, да заблестят от чистота.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
102 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта