Няколко трика за чистене на прозорци, които може би не знаете

Публикувано на 04/05/2020 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 140 557 пъти

Миенето на прозорците е част от домакинските задължения, с които понякога никак не ни се захваща. И ако най-накрая сте се организирали да се заловите  с голямото пролетно почистване, ето няколко трика, с които това досадно занимание ще ви се стори значително по-леко.

Има и бонус - с тези съвети измитите стъкла ще останат в идеално състояние за по-дълго време. В случай че искате да спестите време и максималко да улесните процеса, то изборът на правилния уред е от особено значение. 


Ако ще чистим, нека гоним дългосрочни резултати

Има хора, за които почистването е жизнеутвърждаващ ритуал, чието често повторение носи удоволствие и наслада. Тези, които просто обичат да е чисто, но не са непременно почитатели на действието, водещо до този ефект, е редно да обмислят всички подробности, преди да се захванат за работа. Целта е една: прозорците да останат в добро състояние възможно най-дълго време. Ето на какво да обърнете внимание като общи насоки:

  • С парцал върху дълга дръжка почистете около прозорците от външната страна на сградата, в която живеете. Колкото по-малко мръсотия има в близост до предстоящите ви за измиване стъкла, толкова по-бавно ще настъпи времето за следващото им почистване.

  • Внимателно, с помощта на по-силен препарат от този за стъклата, измийте рамките на прозорците - отвън и отвътре. Същото направете с первазите и корнизите.

  • Мрежите против комари задължително се свалят и измиват под душа, обилно насапунисани с препарат, сапун, шампоан или каквото друго решите.

  • За по-дълготрайни резултати при почистването използвайте антистатичен спрей. Той ще намали темпото, с което мръсните частици се прилепват отново към измитите стъкла.

  • Намалете или спрете пушенето в близост до прозорците. Тютюневият дим, освен че вреди на вас, не е полезен и за измитите стъкла. Уж незабелязано, полепващата по тях мръсотия се увеличава с по-бързи темпове.

  • Ако имате климатици, сменяйте редовно филтрите им. В противен случай създавате още един рисков фактор пред дълготрайния блясък на измитите прозорци.

Вижте още: Как да почистим пералнята сами


Полезно приложение на прочетения вестник

Изпитана и наложила се с времето практика е почистването с помощта на смачкан вестник. Може да ви звучи примитивно и не особено модерно, но методът е изключително ефективен. Просто напръсквате стъклото с малко препарат за прозорци и избърсвате с вестника. Измитият участък заблестява.

Недостатъкът е, че влажният вестник има неприятната склонност да оставя тъмни следи по кожата и ноктите на ръцете, но, ако сте свикнали да работите с домакински ръкавици, това няма да е проблем за вас.


Има ли значение по кое време на деня мием прозорците?

Учудващо, но отговорът е "да".

Всъщност основната величина, която трябва да се вземе под внимание, е температурата - на стъклото и на околната среда. За да сведете до минимум остатъчните петна при почистване, съобразете температурния фактор. Ако миете прозорците си в средата на топъл ден, водата от сместа за почистване ще се изпари твърде бързо след напръскване и ще ви е по-трудно да се справите със залепващите по стъклото частици от препарата.

Идеалният момент за миене на прозорци е ранната утрин, около изгрев слънце. Ако по разбираеми причини предпочитате да не се съобразите с този съвет, отдайте се на почистване в някой мрачен и облачен ден. Влажният въздух ще е на ваша страна.

Вижте още: Три стъпки, с които да почистите дървените мебели


Сложете край на замъглените участъци след почистване

Когато мият прозорците си, много хора използват препарат за почистване и парцал или кърпа. Този традиционен метод не е никак лош, но крие един недостатък: често след края на процеса по стъклата остават издайнически следи от парцала, които свидетелстват какви са били движенията на ръката ви при почистването.

За да избегнете този ефект, снабдете се с уред за почистване на прозорци. Работа вършат не само професионалните комплекти, но и функционалния уред, с които можете да измиете и стените вкъщи. Практичната комбинация ще улесни целия процес и ще спести време. 

Ако сме ви вдъхновили за детайлно и незабавно измиване на прозорците вкъщи, не губете време, а веднага се заемете с тази задача, преди ентусиазмът ви да е отшумял. Ако последното все пак се случи, има решение - обърнете се за помощ към професионалист, който да ви отмени в това задължение. В MaistorPlus ще откриете най-добрите хигиенисти в тази сфера. Пуснете безплатно своята заявка при нас и ще получите оферти от различни изпълнители. За нула време избраният от вас специалист ще накара прозорците ви, а и целия ви дом, да заблестят от чистота.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта