Три стъпки, с които да почистите дървените мебели

Публикувано на 22/01/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 10 683 пъти

Любителите на дървените мебели знаят каква красота и уют придават те на всеки дом. Допълнителен плюс е, че не изискват много грижи и се поддържат лесно. Когато са зацапани и занемарени обаче, те са особено тъжна картинка. Ето защо ви предлагаме няколко стъпки за почистване на дървени мебели. Ако крайният резултат не е задоволителен, винаги може да се обърнете към специалист.


Списък с необходимите материали

За да почистите дървото в дома си, ще се нуждаете от:

  • Препарат за миене на съдове
  • Памучни тампони за лице
  • Чисти памучни парцали
  • Съд за вода
  • Вакса за дърво
  • Минерален спирт или синтентичен терпентин

Вижте също: Креативни начини за повторно използване на стара стълба


Първа стъпка - използвайте препарат за чинии

Започнете с най-обикновения препарат в домакинството ви - този за миене на чинии. Върху памучно тампонче за лице сложете малко от препарата и го нанесете върху някоя скрита част на мебелите, например върху вътрешната страна на крака на стола. Ако след две-три минути върху стола няма следи от нараняване, значи може да продължите.

В съд с вода разтворете от препарата и нанесете с мек памучен парцал върху мебелите. Внимавайте да не изсипете прекалено много вода върху тях.


Снабдете се с минерален спирт

Следващата важна част от почистването идва с нанасянето на минерален спирт или на синтетичен терпентин върху дървените повърхности. Те почти винаги са безопасни за дървото, но за да сте спокойни, най-добре повторете теста върху крак на стол.

Нанесете спирта със сух памучен парцал. Този препарат е в състояние да отстрани мръсотия и прах, натрупани с години. След като петната се разтворят, минете дървените повърхности с чист влажен парцал, след което подсушете.

Вижте още: Защо да не изхвърляме старите мебели


Нанесете вакса за повече блясък

Последната стъпка, която наистина ще съживи вашите мебели, е да нанесете вакса за дърво. След като повърхността е изсъхнала от почистването, със сух и чист парцал нанесете обилно от ваксата. Тя ще върне блясъка и красотата на вашите мебели, които ще изглеждат както в деня, в който сте ги купили.

Ако сме ви напомнили, че дървото в дома ви има нужда от освежаване, но нямата време и желание да се занимавате с почистване, може да се обърнете към професионалист. Някои следи на времето няма как да бъдат отстранени, така че може би е време да помислите за нови попълнения в обзавеждането, като заявите проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта