Как да почистим пералнята сами

Публикувано на 28/06/2015 от Ани Атанасова | Видяно 27 203 пъти

Когато пуснете дрехите си в пералнята, очаквате да излязат чисти. И логично. Но колко пъти се е случвало да почистите самата машина? За да подобрите ефикасността ѝ и да избегнете неприятните миризми, съветваме ви да отделяте време и за това. Не знаете как? Не се притеснявайте. Пробвайте да приложите следващите съвети, а ако решите, че ви е необходим специалист, пуснете заявка в сайта и се свържете с един от регистрираните специалисти.


Отстранете мръсотията

Без значение дали забелязвате или не, в пералнята се събира мръсотия. Особено ако вкъщи имате домашен любимец, чиято козина неминуемо полепва по дрехите ви, а след това и по вътрешността на машината. Редовно минавайте с влажна кърпа, така че вече образувалата се там мръсотия да не преминава върху дрехите ви. Друга добра идея е да използвате прахосмукачка, като естествено първо се убедите, че цилиндърът на пералнята е добре изсъхнал. Предупреждаваме ви, че ще бъдете изненадани от количеството мръсотия, на което ще се натъкнете.

Вижте също: Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали


Неутрализирайте неприятните миризми

По-новите перални имат специална програма, която се пуска, за да се самопочисти. Ако вашата машина все още не се е сдобила с тази екстра, можете да я пуснете на празни обороти, програма с висока температура, като към праха за пране добавите и малко белина. В случай че миризмата все пак остане, тогава трябва да обърнете внимание на местата, на които често се задържа вода - гумените уплътнения и разделенията за прах и омекотител. Почистете с разтвор от оцет и вода и оставете да изсъхне. Повтаряйте веднъж месечно.


Подобрете ефикасността

Мястото, което най-често бива засягано от котления камък и другите нечистотии, са филтрите за топла и студена вода, които се намират на гърба на пералнята. Щом забележите, че машината ви се затруднява при работа, в повечето случаи се дължи на натрупалите се там мръсотии. За да ги почистите, първо трябва да изключите пералнята от щепсела, да прекъснете водоснабдяването, да откачите тръбите за топла и студена вода и да премахнете филтрите. Накиснете ги в оцет, за да отстраните котления камък, след което бързо изплакнете и върнете по местата им. Включете обратно машината. Подобрение трябва да видите още при първото изпиране.

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време


Имате нужда от помощ?

Ако нещо от видяното тук ви се е сторило добра идея, но не знаете как да действате сами, не се чудете, а се доверете на регистрираните изпълнители в MaistorPlus. Пуснете заявка и ще се свържете с добри професионалисти, измежду които да изберете след предложена оферта, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта