5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

Публикувано на 22/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 21/03/2020 | Видяно 17 001 пъти

Всяка домакиня мечтае да прекара почивните дни в гледане на филми, разходки в парка или пък в приятни разговори на по чаша кафе с приятелки. Вместо това, често се случва така, че свободното й време е заето с миене, пране и разчистване на дома. Големият ужас настъпва 2-3 дни след неделното почистване, когато хаосът и мръсотията мистериозно започват да се завръщат в жилището и да нарушават семейния уют.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня

Ето защо сме ви подготвили 5 съвета как бихте могли да запазите къщата си по-чиста, при това без да се лишавате от времето си за сън или други удоволствия. Тези съвети няма да ви гарантират победа във вечната борба с бъркотията, но поне ще ви помогнат да се наслаждавате на чистия си дом за малко по-дълго време.


1. Подреждайте ежедневно

Вечер, преди да се приготвите за сън, подредете вещите, които не са на точното си място. Огледайте се за ненужни отпадъци и боклуци, които да изхвърлите на сутринта. След това забършете с кърпа плотовете и повърхностите на мебелите, които ползвате редовно.

Съвет от професионалистите: За по-голямо удобство, докато разтребвате, вземете със себе си кош, в който да слагате всяка вещ, която не е на правилното място. Когато поемете към следващата стая, можете да върнете всички предмети там, където стоят по принцип. Това занимание отнема само няколко минути и дори да сте уморени от дългия работен ден, ще можете да се справите с него. Така повърхностите в дома ви ще бъдат винаги чисти и подредени.


2. Измивайте кухненските съдове след всяко ядене

Нищо не допринася за мръсния вид на едно жилище толкова много, колкото мивка, пълна с чаши и чинии със засъхнали остатъци от храна по тях. Затова опитайте се да измивате съдовете веднага след тяхната употреба.

Съвет от професионалистите: След като приключите със съдовете, не забравяйте да почистите мивката и сифона, тъй като по тях също се натрупва мръсотия.


3. Почиствайте пода редовно

Старайте се поне веднъж в седмицата да почиствате с прахосмукачка. Обърнете специално внимание на участъците, през които преминавате най-често. След като отстраните прахта и мръсотията, избършете с мокър парцал и препарат.

Съвет от професионалистите: Повечето прахосмукачки почистват както килими, така и повърхности като теракот, дюшеме или паркет. Оставете метлата и атакувайте целия под с прахосмукачката.


4. Бършете прах всяка седмица

Почистете прахта от всички видими повърхности. Не се опитвайте да изчистите всяко ъгълче или незабележимо петънце. Почиствайте редовно там, където прахта е видима.

Съвет от професионалистите: Изпробвайте различни приспособления за почистване, за да разберете с кое ви е най-удобно. Можете да опитате почистване с парцал, специална кожена бърсалка, магическа гъба или една от онези пухкави четчици.


5. Чистете банята и тоалетната

Поддържайте банята и тоалетната чисти. Избършете стените и почистете тоалетната чиния с гъба и препарат. Отстранете мокрите петна върхи мивката и батерията. След всяко къпане обливайте душ кабината с вода, за да не остават петна от сапун. Същото важи и за ваната.

Съвет от професионалистите: Използвайте ръкавици, за да защитите ръцете си от препаратите. Почистването на банята и тоалетната може да отнеме малко повече време, но тази дейност има основно значение за хигиената в дома ви.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако нямате достатъчно време, за да поддържате чистотата в дома си, потърсете услугите на фирми, които предплагат абонаментно почистване на домове и офиси. Разгледайте профилите им в MaistorPlus и сравнете офертите им, като направите безплатна заявка.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта