Как да подготвим жилището си за домашен любимец?

Публикувано на 27/09/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/09/2023 | Видяно 2 330 пъти

Пухкавите ни приятелчета отдавна са се превърнали в част от нашия живот и семейство, а посрещането им у дома  е вълнуващо изживяване. Без значение дали си взимаме игриво кученце, любопитно котенце или друг вид домашен любимец, е от съществено значение да се погрижим за комфорта му и да направим дома си безопасен и удобен и за него.  

В тази статия ще разгледаме основните стъпки за подготовка на жилището за домашен любимец, гарантирайки тяхната лека адаптация в нашето семейство, удобство, безопасност и спокойното съвместно съжителство. 


Определете неговите нужди

Първата стъпка към успешната подготовка на жилището за домашен любимец е да разберем какви са неговите нужди. Всяко животно има индивидуални нужди и начин на живот и ние трябва да ги познаваме, за да създадем удобства за адаптацията на домашния любимец и да пригодим обстановката, за да може и то да намери необходимия комфорт.

Например, кучетата се нуждаят от място за движение, докато котките обичат високи места за катерене. Добре е да имаме повече информация за породата и видът на нашия любимец и да пригодим дома си според това. 


Създаване на уютно място

Както всеки друг член на нашето семейство, така и домашният любимец има нужда от “своя стая”, в случая уютно местенце, където кучето или котето да се чувстват защитени и необезпокоявани. Ъгълчето на домашния ни любимец би трябвало да му осигурява място за сън и почивка и зона за хранене. Създавайки уютно място на нашия любимец, ние му помагаме да установи своя територия в жилището, където да се чувства спокойно и защитено.   

За мястото за сън и почивка изберете кът от жилището си, където е тихо и защитено от въздушни течения и влага. Разположете на това място леглото на кучето или котето върху подходящо килимче. Опитайте се да създадете един вид убежище на домашния си любимец. Все пак те имат нужда се чувстват именно в такова и да се приютяват там винаги, когато желаят.  Достъпа до мястото за сън и почивка трябва да е свободен и, в същото време, да не е в близост до шум и много движение на другите членове на семейството.  

Организирайте и зона за хранене на домашния си любимец. За кучето и за котето е важно да имат такава и предпочитат да не бъдат обезпокоявани докато се хранят. Поставете купичките им за храна и вода на достъпно място, но без да ви пречат на движението в дома. Осигурете съответните съдове и аксесоари, които отговарят на видът и големината на вашето животно. Използвайте подложка, която е лесна за почистване и поддържайте добра хигиена в зоната за хранене на любимеца си.  

Активността и игрите са важна част от живота на вашия домашен любимец, така че ще има нужда и от специална зона за игра, където той да може да се забавлява. Поставете в тази зона играчки, катерушки и други средства за забавление, които са подходящи за него. От време на време може да променяте местоположението на зоната за игра. Така ще му осигурите разнообразие и интерес към заниманията и ще се чувства по-активно и щастливо. 


Да помислим за сигурността на домашния любимец

Освен комфорта и адаптацията на домашния любимец, трябва да се погрижим за неговата безопасност. В домовете ни има някои критични точки, които е добре да обезопасим още преди пристигането на нашето пухкаво приятелче.

Да започнем с растенията, особено ако си взимаме коте. Разбира се, животните не ядат всички растения подред, следвайки инстинкта за самосъхранение, но игривата котка със сигурност ще разрови саксията и ще опита цветето на вкус. Ето защо, за да не се притеснявате по-късно, уверете се, че домашните любимци не могат да ги достигнат. 

Още нещо - изследователските инстинкти на кученцето няма да устоят пред нито един дребен предмет или интересен детайл. Трябва да се погрижим и за това. Отстранете от зоната за достъп на домашния любимец всичко, което той може по невнимание да погълне и по този начин да застраши здравето си. Също така, в съвместните игри с него не използвайте предмети, от които малки части могат лесно се откъснат. 

Кабели - не е един и не са два случаите на прегризани кабели у дома от домашния любимец. Вземете това под внимание и се погрижете още преди идването на опашаткото вкъщи. За да не ви се случват неприятности, а също и да не пострада вашия домашен любимец от токов удар, фиксирайте всички проводници и кабели на ниво, където животното няма да може да ги достигне. Добър вариант би бил да скриете проводниците в специални кутии или под первазите. 

Домашните любимци са по природа любознателни, затова е важно да защитите дома си, за да предотвратите инциденти. Внимавайте с електрическите контакти, стълбите и премахнете всякакви опасни вещества от достъпа им. Това включва почистващи препарати, токсични растения и малки предмети, бижута и други, които биха могли да бъдат погълнати. 


За да няма изненади

За малко животинче, което е дошло в къщата ви, новата територия е много интересната и провокира неговото любопитство и интерес. Понякога нашите малки изследователи може да създадат някоя бъркотия, така че бъдете готови за малки поражения и други подобни неща.

Не се ядосвайте! По-скоро предотвратете някой щети предварително.

Приберете във витрината скъпата ваза, обувките винаги прибирайте в шкафа и не оставайте произволно скъпи вещи и дрехи. Животинчето не разбира нищо от “скъпа вещ”, то си играе и се надява да увлече и вас в игрите си. Но вие вземете мерки игрите да са по-често весели, отколкото със щети. 

Друго място, където домашният любимец не трябва да се рови, но най-вероятно ще го направи, е кошчето за боклук. И кучето и котето имат невероятно обоняние и често то е провокирано от нещо “интересно” именно в коша за отпадъци. Ето защо, ако отпадъците не са добре затворени в коша, един ден може да се приберете вкъщи и да ги намерите из целия апартамент. И в някои случаи, това може да се окаже опасно за вашият домашен любимец, ако евентуално той попадне на нещо вредно за неговото здраве.  

Препаратите за почистване също представляват голяма опасност за домашния любимец. Те трябва да бъдат съхраняване извън достъпа му. Не е известно защо са толкова привлекателни за домашните любимци, но може да се стигне до случаи с фатален изход. Същото важи и за работещите вентилатори и други домакински уреди, които могат да навредят на кучето или котето вкъщи.  

Разбира се, неизбежно ще настъпи момент, в който ще трябва да оставите домашния си любимец сам у дома. Но никога не оставяйте прозорците отворени! Ако обаче се налага, тогава поставете мрежата и я закрепете здраво. 

Животните, дошли на ново място, определено ще го изучат подробно и ще подушат и обходят всяко кътче. Затова огледайте предварително с внимание жилището и помислете с какви опасности може да се сблъска вашето приятелче. Така ще направите живота на вашия домашен любимец безопасен и приятен, и ще можете да се насладите на всеки миг заедно. 


Поддържайте добра хигиена

Поддържането на хигиената е много важна за домашния любимец, за неговото здраве, а и самите нас. Погрижете се в зоните му на хранене и почивка всичко да е чисто и подредено. Редовно измивайте съдовете му за хранене, почиствайте леглото и играчките му.  Не пропускайте редовно  да обезпаразитявате и местата за почивка на домашния любимец.

Пристигането на домашен любимец в дома ни е радостно изживяване, което носи със себе си и някои задължения. Следвайки тези стъпки, можете да сте спокойни, че домът ви е безопасно, удобно и щастливо място за  новия член на семейството ви. Помнете, че любовта и грижите, които предоставяте, ще създадат силна и трайна връзка с вашето пухкаво приятелче и най вече, ще го направят щастливо. 

В подготовката на дома си за новият си домашен любимец, трябва да обърнете внимание на всички аспекти на неговия живот. Създаването на комфортна, безопасна и стимулираща среда ще помогне на приятелчето ви да се адаптира по-лесно и да се чувства спокойно и щастливо в новия си дом. 

И не забравяйте - за всяко нещо, което искате да подобрите в дома си, но не знаете как, нашите специалисти са тук, за да ви помогнат. Заявете своя проект и ни ще се свържем с вас. Доверете се на опита!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта