Да помислим за сигурността на домашния любимец

Последна редакция на 17/05/2024 от Люси Любомирова

Освен комфорта и адаптацията на домашния любимец, трябва да се погрижим за неговата безопасност. В домовете ни има някои критични точки, които е добре да обезопасим още преди пристигането на нашето пухкаво приятелче.

Да започнем с растенията, особено ако си взимаме коте. Разбира се, животните не ядат всички растения подред, следвайки инстинкта за самосъхранение, но игривата котка със сигурност ще разрови саксията и ще опита цветето на вкус. Ето защо, за да не се притеснявате по-късно, уверете се, че домашните любимци не могат да ги достигнат. 

Още нещо - изследователските инстинкти на кученцето няма да устоят пред нито един дребен предмет или интересен детайл. Трябва да се погрижим и за това. Отстранете от зоната за достъп на домашния любимец всичко, което той може по невнимание да погълне и по този начин да застраши здравето си. Също така, в съвместните игри с него не използвайте предмети, от които малки части могат лесно се откъснат. 

Кабели - не е един и не са два случаите на прегризани кабели у дома от домашния любимец. Вземете това под внимание и се погрижете още преди идването на опашаткото вкъщи. За да не ви се случват неприятности, а също и да не пострада вашия домашен любимец от токов удар, фиксирайте всички проводници и кабели на ниво, където животното няма да може да ги достигне. Добър вариант би бил да скриете проводниците в специални кутии или под первазите. 

Домашните любимци са по природа любознателни, затова е важно да защитите дома си, за да предотвратите инциденти. Внимавайте с електрическите контакти, стълбите и премахнете всякакви опасни вещества от достъпа им. Това включва почистващи препарати, токсични растения и малки предмети, бижута и други, които биха могли да бъдат погълнати. 

Свързано:

Как да подготвим жилището си за домашен любимец?