Създаване на уютно място

Последна редакция на 17/05/2024 от Люси Любомирова

Както всеки друг член на нашето семейство, така и домашният любимец има нужда от “своя стая”, в случая уютно местенце, където кучето или котето да се чувстват защитени и необезпокоявани. Ъгълчето на домашния ни любимец би трябвало да му осигурява място за сън и почивка и зона за хранене. Създавайки уютно място на нашия любимец, ние му помагаме да установи своя територия в жилището, където да се чувства спокойно и защитено.   

За мястото за сън и почивка изберете кът от жилището си, където е тихо и защитено от въздушни течения и влага. Разположете на това място леглото на кучето или котето върху подходящо килимче. Опитайте се да създадете един вид убежище на домашния си любимец. Все пак те имат нужда се чувстват именно в такова и да се приютяват там винаги, когато желаят.  Достъпа до мястото за сън и почивка трябва да е свободен и, в същото време, да не е в близост до шум и много движение на другите членове на семейството.  

Организирайте и зона за хранене на домашния си любимец. За кучето и за котето е важно да имат такава и предпочитат да не бъдат обезпокоявани докато се хранят. Поставете купичките им за храна и вода на достъпно място, но без да ви пречат на движението в дома. Осигурете съответните съдове и аксесоари, които отговарят на видът и големината на вашето животно. Използвайте подложка, която е лесна за почистване и поддържайте добра хигиена в зоната за хранене на любимеца си.  

Активността и игрите са важна част от живота на вашия домашен любимец, така че ще има нужда и от специална зона за игра, където той да може да се забавлява. Поставете в тази зона играчки, катерушки и други средства за забавление, които са подходящи за него. От време на време може да променяте местоположението на зоната за игра. Така ще му осигурите разнообразие и интерес към заниманията и ще се чувства по-активно и щастливо. 

Свързано:

Как да подготвим жилището си за домашен любимец?