За да няма изненади

Последна редакция на 17/05/2024 от Люси Любомирова

За малко животинче, което е дошло в къщата ви, новата територия е много интересната и провокира неговото любопитство и интерес. Понякога нашите малки изследователи може да създадат някоя бъркотия, така че бъдете готови за малки поражения и други подобни неща.

Не се ядосвайте! По-скоро предотвратете някой щети предварително.

Приберете във витрината скъпата ваза, обувките винаги прибирайте в шкафа и не оставайте произволно скъпи вещи и дрехи. Животинчето не разбира нищо от “скъпа вещ”, то си играе и се надява да увлече и вас в игрите си. Но вие вземете мерки игрите да са по-често весели, отколкото със щети. 

Друго място, където домашният любимец не трябва да се рови, но най-вероятно ще го направи, е кошчето за боклук. И кучето и котето имат невероятно обоняние и често то е провокирано от нещо “интересно” именно в коша за отпадъци. Ето защо, ако отпадъците не са добре затворени в коша, един ден може да се приберете вкъщи и да ги намерите из целия апартамент. И в някои случаи, това може да се окаже опасно за вашият домашен любимец, ако евентуално той попадне на нещо вредно за неговото здраве.  

Препаратите за почистване също представляват голяма опасност за домашния любимец. Те трябва да бъдат съхраняване извън достъпа му. Не е известно защо са толкова привлекателни за домашните любимци, но може да се стигне до случаи с фатален изход. Същото важи и за работещите вентилатори и други домакински уреди, които могат да навредят на кучето или котето вкъщи.  

Разбира се, неизбежно ще настъпи момент, в който ще трябва да оставите домашния си любимец сам у дома. Но никога не оставяйте прозорците отворени! Ако обаче се налага, тогава поставете мрежата и я закрепете здраво. 

Животните, дошли на ново място, определено ще го изучат подробно и ще подушат и обходят всяко кътче. Затова огледайте предварително с внимание жилището и помислете с какви опасности може да се сблъска вашето приятелче. Така ще направите живота на вашия домашен любимец безопасен и приятен, и ще можете да се насладите на всеки миг заедно. 

Свързано:

Как да подготвим жилището си за домашен любимец?