Домашна работилница: организация на мъжката територия

Публикувано на 24/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 24/06/2020 | Видяно 8 547 пъти

Домашната работилница е идеално място за реализиране на различни ремонтни дейности, свързани с къщата, както и да служи за съхранение на полезни инструменти и материали. Как да организираме това пространство?

Почти невъзможно е да се оборудва домашна работилница в апартамента, въпреки че една голяма тераса дава някаква опция. Първо, за такова помещение са необходими поне 3-5 кв.м. площ, а в идеалния случай - отделна стая... И второ, някои от инструментите, които се ползват там, са много шумни и вдигат прах. Но за собствениците на една къща практически няма такива проблеми. В нея може да се ползва част от мазето, таванското помещение, плевнята или гаража. Те са запазена територия за работилница.

Повечето мъже не искат да се лишат от това удоволствие, където не само могат да работят на спокойствие, но и да се отдалечат от жената и децата. Наистина е време да оборудвате собствено работно пространство, като за целта можете да се възползвате от препоръките и услугите на специалистите, регистрирани при нас.


Как да определите колко място ви е необходимо за домашна работилница?

Когато избирате място за работилница, е задължително да се изчисли необходимата площ за извършване на определени дейности и да се вземе решение относно основните инструменти и оборудване, които ще бъдат поставени там.

  • Става дума за: работна маса или плот, стол, машини, инструменти, шкафове, рафтове, материали, работно облекло и др.
  • Представете си колко площ ще заемат и умножете получената цифра с коефициент 1,5 до 2 - това е пространството, което трябва да се предвиди за свободно движение и работа.
  • При изчисляване на площта също е важно да се вземе предвид къде ще се съхраняват съответните материали (например: дъски, крепежни елементи, заготовки, болтове, ламарини, тухли и др.). По тази причина е хубаво да имате ъгъл, специално място за съхранение.


Погрижете се за отоплението и осветлението

Оборудвайки работна зона в гаража, навеса, таванското помещение или на терасата, то трябва да се погрижите за отоплението.

  • Най-лесният вариант е да инсталирате електрически уред. Например, един конвектор ще свърши добра работа.
  • В същото време тези устройства консумират все пак електроенергия, така че има смисъл да се направи изолация на помещението. Това е важно не само за собствения комфорт, но и за съхраняване на инструментите, машините и материалите.

Важно е да помислите и за качествено осветление на работилницата, което е задължително при работата на домашния майстор.

  • По-голямата част от светлината трябва да пада върху работните зони и по тази причина препоръчителни са разпръснатите светлинни източници. Те не правят големи сенки, по този начин не се нарушава възприемането на размера и пропорциите на предмета, който се ремонтира.
  • Също така е необходимо предварително да изчислите приблизителното количество консумация на ел. енергия на всички устройства в работилницата, за да предотвратите претоварване на мрежата.

Вижте още: Нужните инструменти за домашния майстор


Обърнете внимание и на шумоизолацията

За намаляване на шума в работилницата е нужно да се направи добра шумоизолация. Това може да стане с различни материали, които се продават в хипермаркетите за строителни материали.

  • Практична алтернатива е да използвате кори от яйца, които постигат отлично намаляване на шума. Единственото, което трябва да направите е да облепите с тях стените.
  • За да предотвратите прекомерната запрашеност на помещението, трябва да оборудвате ъгъла с мощен вентилатор, по-добре е той да е специално проектиран за ремонтни работи. Много е удобно вентилаторът или аспираторът да са с таймер за време, който свързва с осветлението и спира 5 минути след загасяване на лампата.
  • Не забравяйте да поставите метална кофа за събиране на боклука.


Подреждане на домашната работилница

Ето основните правила за организиране на пространството в работилницата:

  • Трябва да има в нея два пъти повече свободно място, отколкото това за всички инструменти и машини.
  • Подът е хубаво да е твърд и равномерен, така че оборудването да остане стабилно по време на работа.
  • Важно е помещението да е с рафтчета и шкафове, където да са подредени инструментите и машините. В противен случай ще цари ужасен хаос.
  • Някои мъже са много подредени и държат на реда в своето свещено място, но пък някои представителина мъжкия пол обичат хаоса и безредието е навсякъде.


Правила за безопасна работа в домашната работилница

Много са важни правилата за безопасна работа в домашната работилница.

  • В нея не трябва да има източници на огън. Напротив, тук трябва да се постави пожарогасител, тъй като по време на работа неизбежно се появяват искри, пръски от горещ метал, които причиняват пожари.
  • В допълнение към пожарогасителя, можете да си купите специално одеяло за гасене на пожар.
  • За ваша собствена безопасност внимавайте и с отпадъците. Не съхранявайте лакове, бои и разтворители в отворено състояние за дълго време.
  • При работа с химикали, носете респираторна маска.
  • Внимавайте с препарати, които съдържат отровни и токсични вещества – те трябва да са на недостъпни места и да бъдат обозначени с етикети какво съдържат.


Основен център в работилницата е работната маса или плот

Основното оборудване на една домашна работилница включва работна маса или плот.

  • Тя може да бъде метална или от дърво. Първият вид е фокусиран върху работата с метал, а вторият - с дърво. Ако трябва да работите и с двата материала, тогава може да ви трябват две маси.
  • Дължината на тази работна повърхност обикновено е от 1 до 1,5 метра с ширина 0,5-1 метра. Тя може да достигне дължина до 2,5 метра с малко по-малка ширина.
  • Обикновено на масата се монтират менгемета. Те могат да бъдат няколко различни размера.
  • Височината на работната маса зависи от височината на домашния майстор.


От какви инструменти има нужда всяка домашна работилница?

Комплектът от инструменти в домашната работилница може да включва много неща, но в същото време има минимално необходими, които включват:

  • Чукове, отвертки, измервателни инструменти, клещи, пили, триони, електрическа дрелка, поялник, фазомер, гаечни ключове, нивелир, ножица, ножовка, шлайфмашина, фенер, гвоздеи и др. 
  • И имате нужда задължително от шублер, той ви позволява точно да измервате дебелината на детайлите, дълбочината на каналите или дупките, диаметъра на свредлата и много други детайлни подробности.
  • Определено списъкът е дълъг. За маркиране върху детайли, когато работите с дърво, ви е необходим обикновен молив, а за метал – шлосерски център. Рафтовете за инструментите са фиксирани най-често над масата и под нея.

На стената можете на домашната ви работилница може да инсталирате метални куки или други устройства за удобното закачане на малки ръчни инструменти. Ако имате съмнения как да организирате своята мъжка територия, не се колебайте да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас. Имате възможността по всяко време да пуснете безплатна заявка за проект и да получите няколко оферти. Така с малко усилия ще имате възможност да имате своята мечтана домашна работилница.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта