Нужните инструменти за домашния майстор

Публикувано на 21/11/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 21/11/2016 | Видяно 13 523 пъти

Качествената и ефективна поддръжка на дома започва с добрите инструменти. Ако тепърва изграждате вашата домашна работилница, специалистите от Mr.Bricolage са подготвили списък с някои основни инструменти и аксесоари, с които ще си спестите доста време при следващите освежителни и ремонтни дейности в дома.

Светът на строителните инструменти е необятен и навярно е необходим отделен тълковен речник за всички видове уреди и консумативи, които може да използвате – от кръстати отвертки и звездогаечни ключове до ъглошлайфове и винтоверти. Сред най-важните инструменти са чуковете с различно тегло, форми и функции, комплектът от отвертки и гаечни ключове, клещи, триони, ролетка и нивелир, шкурка и рендета. Това е основното оборудване за всеки домашен майстор и почитател на концепцията „направи си сам“.

Акумулаторна отвертка RAIDER - 3,6V, 1300mАh, обороти 180 min-¹, степени на регулиране на въртящия момент 16+1, въртящ момент 5Nm, реверс, тегло 0,7кг, комплект с куфар. Цена: 39,99 лв.*

 

Шлифовалка Raider - 170W, 10 000-32 000 об/мин, диаметър на цангата 0.8 - 3.2мм, комплект с куфар и 126 аксесоара. Цена: 89,99 лв.*

Що се отнася до тежката артилерия от инструменти за дома, то нейни известни представители са ударните бормашини, циркулярите, ъглошлайфовете и перфораторите.


Бормашини

Ударна бормашина Raider - 500W, 0-3000об./мин.ˉ¹, диаметър на пробиване: бетон 13 мм, стомана 10 мм, дърво 20 мм, ключов патронник 1,5 - 13 мм, ударна функция, реверс, гаранция: 2 години. Цена: 29,99 лв.

Ако е необходимо да правите отвори в метал, дърво, пластмаси, стъкло, керамика, подходящият инструмент е бормашината. Важните характеристики при избора на бормашина са консумирана мощност – W, въртящ момент – Nm, максимални обороти на въртене, максимален диаметър на пробиване, ергономичност, гаранционен срок и обслужване. Наличието на куфар за съхранение е бонус за лесното поддържане на ред в домашната работилница.

Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел, съобразен с материала:

  • Свредел за дърво – за пробиване на всички видове дърво и неговите производни: фурнир, летви, коркови плоскости;
  • Свредел за метал – за всички видове метал;
  • Свредел за стъкло – за пробиване на стъкла;
  • Свредел за бетон – за пробиване на бетон, камък, строителни материали, плочки.

Акумулаторна ударна бормашина SPARKY - 10,8V, 2 скорости 0-350 / 0-1350min-¹, селектор въртящ момент 20+1 степени, макс.въртящ момент 34 Nm, време за зареждане 40 мин., комплект с куфар и 2 батерии. Цена: 259,00 лв.*

Напоследък при батериите на акумулаторните бормашини се налага литиево-йонната технология, която гарантира повече мощност, дълготрайност на заряда и липсата на т.нар. "мемори ефект", което позволява зареждането й по всяко време, без това да се отразява на капацитета на батерията. Уредите с никел-кадмиеви батерии може да са значително по-евтини, но капацитетът им намалява доста по-бързо.

Акумулаторна бормашина RAIDER - 14,4V, 1300mАh, време за зареждане 3-5ч, регулируеми обороти 0-500min-¹, бързозатягащ патронник 10мм, макс. въртящ момент 20Nm, степени за регулиране на въртящия момент 20 + 1, реверс, LED диод. Цена: 79,99 лв.*

Някои модели бормашини могат да се употребяват за завиване на винтове и различни монтажни дейности. Особено подходящи за този вид дейности са инструментите с акумулаторно захранване, известни още като винтоверт. Те са с удобна ергономична форма и дават автономия на работа от 2 до 5 часа, в зависимост от типа на използваната батерия.

Акумулаторен винтоверт PSR 1080 Li Bosch - Bosch-Electronic управление на оборотите: "Даване на газ" от 0 до макс. чрез бутона на пусковия превключвател. PowerLight – чрез вградения светодиод Вие виждате детайла винаги добре осветен. Ръкохватка с меко противоплъзгащо покритие за по-добро и по-удобно хващане. Цена: 169,00 лв.

Експертите от Mr.Bricolage дават няколко съвета и трикове за по-лесна и ефективна работа с бормашина, които ще ви позволят всеки път да постигате чудесни резултати.

  • Избора на подходящ свредел. Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел съобразно обработвания материал – за пробиване на дърво (включително фурнир, летви и коркови плоскости), метал, стъкло или бетон (включително бетон, камък и плочки). Свределът трябва да е изработен от материал, който е по-твърд от този, който ще пробивате. Ето и няколко съвети за успешен избор на свредели при работа с „трудни“ материали:
    • Емайлиран чугун - за да пробиете емайла, без да се напука, използвайте свредел за бетон и започнете да пробивате на много ниски обороти. Когато емайлът е пробит, продължете със свредел за метал със същия диаметър.
    • Меки метали с голяма плътност (олово, цинк, алуминий и др.) - изваждайте често върха на свредела, за да почистите стърготините. Не забравяйте да изчистите и тези, които попадат в спиралата на свредела.
    • Стъкло - използвайте специален свредел за стъкло. Залепете около мястото на отвора малко маджун и направете лека вдлъбнатина. Сипете в нея малко терпентиново масло. Пробийте много бавно отвора до половината. След това пробийте до края.
    • Керамика - използвайте свредел за бетон. Започнете на ниски обороти и след това постепенно ги увеличавайте.
  • Закрепване на свредела. За прецизно и ефикасно пробиване е необходимо краят на свредела да бъде добре поставен и вкаран докрай в захвата на патронника. Ако бормашината ви е с автоматичен патронник, притиснете докрай, а ако е с патронник, който се затяга с ключ, притегнете последователно на трите посочени места.
  • Против приплъзване. При някои гладки материали свределът на бормашината се хлъзга и е невъзможно да пробиете отвора прецизно. Когато работите с метал, отбележете оста на отвора с помощта на център и чук, а при крехки материали, като стъкло, керамика, плочки, стомана, емайлиран чугун, залепете върху мястото на пробиване лента тиксо и като опрете свредела върху отбелязаното място, започнете пробиването на много ниски обороти.
  • Обороти на работа. Основното правило за избор на скорост е просто - колкото по-твърд е материалът и диаметърът на отвора е по-голям, толкова по-ниски трябва да са оборотите на работа. За твърди материали (бетон, стомана, дъб) подходящата скорост е около 1000 оборота в минута. По-меките материали или отвори с малък диаметър се пробиват при големи обороти - около 3000 оборота в минута. Когато трябва да пробиете отвор с голям диаметър в твърд материал, като метал, по-лесно е да работите на етапи. Започнете с отвор с малък диаметър (5 мм) и след това пробийте по-голям (10 мм). Добре е да се консултирате с таблицата, приложена върху бормашината или в указанията за използване на уреда.


Циркуляри и триони

Ръчен циркуляр PKS 55 Bosch - Ергономични ръкохватки и големи обслужващи елементи за удобна работа, здрав алуминиев защитен кожух за максимална безопасност - Здрав режещ диск за точни срезове. Цена: 179,00 лв.*

Други инструменти, които със сигурност ще намерят приложение във всеки творчески кът на майстора вкъщи, са циркулярите и трионите. Понякога в процеса на обзавеждане се налага да се справяме с дърводелски работи, като рязане на дъски и дървени плоскости. Някои разрези се правят лесно на ръка, но когато се налага рязането на повече от една плоскост, тогава циркулярният трион може да ни спести ценно време. Това е електроуред, предназначен за разрязване на дърво и неговите производни, като фурнировани и талашитени плоскости, плоскости от летви и др. С него се правят бързо и точно прави разрези, като уредът е едновременно мощен и лесен за употреба.

Правилното и безопасно използване на циркулярния трион изисква материалът, който ще режете, да е добре закрепен и трионът да се държи здраво. Заемете позиция, която ви позволява да следите постоянно хода на машината. Не форсирайте триона – важно е той да напредва с равномерна скорост, като ако той издава странен шум, а трионът реже трудно, това означава, че материалът е много твърд. В такъв случай е нужно да намалете натиска и скоростта, за да облекчите мотора и да осигурите максимални обороти на диска. Винаги използвайте наточен нож в добро състояние и не пускайте дръжките на инструмента преди машината да е напълно спряла.

Моторен трион - 2kW=2,66к.с., дължина на шината 50 см, двигател 52 см3, вместимост на резервоара 550мл. Цена: 99,99 лв.*

Не забравяйте след всяко използване да почиствате – това повишава ефективността и удължава живота на уреда. В добавка, периодичната поддръжка включва следните стъпки:

  • Проверявайте състоянието на захранващия кабел
  • Отстранявайте праха с четка или струя сгъстен въздух
  • Изчиствайте при нужда основата от попаднали по нея смола, боя и лепила


Ъглошлайф

Ъглошлайф EINHELL - 850W, 11 000 об./мин, диаметър на диска 125 мм, цена: 59,99 лв*

Ъглошлайфът е основен инструмент за рязане и шлайфане на метал, керамика, алуминий и много други строителни материали. Разнообразната употреба и широкото му приложение се определя от богатата гама консумативи, с които може да се използва: карбофлексови дискове за рязане и шлайфане, диамантени дискове за строителни материали и плочки, четки за полиране, кечета за фина обработка и за шлайфане на боя, приставки за закрепване на шкурка с цел сваляне на боя и шлайфане, приставки за полиране на лакове и бои, камбани за шлайфане на мозайка, телени четки за сваляне на ръжда. Важните характеристики при избора на ъглошлайф са мощността, максималните обороти на въртене, максималният диаметър на диска и ергономичността. Някои модели ъглошлайфове разполагат и със система за плавен старт и електронно регулиране на оборотите за повече контрол върху работата.

Шмиргел + лентов шлайф - Захранване: 230V/50Hz Мощност: 250 W, Обороти: 2 950 min-1 Размери на диска:150х 12.7х20 mm Размери на шкурката за лентов шлайф: 50х686 mm Скорост на лентата: 15.5 m/s Опаковка: Кутия Тегло: 7.965 kg. Цена: 99,90 лв.


Перфоратори и къртачи

Перфоратор - 720W, 0-5200об/мин., сила на удара 2,8J, макс.диаметър на пробиване - бетон 24мм, стомана 13мм, дърво 30мм, виброизолирана допълнителна ръкохватка, ограничител на дълбочината на пробиване. Цена: 345,00 лв.

За къртене и пробиване в бетон е подходящо използването на перфоратор, тъй като той е снабден със специален електропневматичен механизъм. Съществуват модели с функция превключване в режим на работа без удар (за пробиване на метал, дърво и др.), както и с функция къртене. При нея се изключва въртеливото движение на патронника и е възможно пробиване на канали, големи отвори, сваляне на плочки и т.н.

Къртачът, за разлика от перфоратора, няма пробивна функция, а е предназначен само за къртене. Използва се за сваляне на плочки, разрушаване на стени, бетонни и асфалтови настилки и др. Най-често къртачите са само за професионална употреба.

Къртач Einhel – мощност 1600 W, тегло – 6,9 кг., скорост - 0-800 об/мин, удари – 3900. Цена:159,00 лв.


Аксесоари и консумативи

Кутия за инструменти. Цена: 4,99 лв.

За да е лесно да се майстори у дома, освен подходящи машини и инструменти, е необходимо и те да са подредени по начин, удобен за ползване. Съществуват най-различни системи за съхраняване на скътаните в работилницата „съкровища“, като в Mr. Bricolage предлагат различни решения за организиране в зависимост от това дали става дума за ръчни електрически машини, за съхраняване на винтове, гайки, дюбели и други.

Освен за организацията в домашната работилница, добре е да помислите и за вашите работни доспехи, с които работата ще бъде както по-приятна, така и по-безопасна.

Ръкавици - студозащитни, с топла подплата, промазани с латекс, цена: 7,99 лв.

Яке - водоустойчива, дишаща материя, мека подплата от микрополар, воден стълб 8000мм, с цип, 6 джоба и маншети, пристегнати с велкро, цвят черен, размери от S до XXL, цена: 34,99 лв.

Повече продукти и изгодни решения за вашето домашно ателие може да откриете в магазините на Mr.Bricolage, както и на уебсайта: https://www.mr-bricolage.bg. А за това кой е най-подходящият инструмент за вашите нужди, може да разчитате на съветите на компетентните консултант-продавачи в Mr.Bricolage.

*Цената е промоционална до 5 декември 2016 г.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта