Лагом - шведското изкуство за хармония и уют

Публикувано на 01/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/06/2023 | Видяно 3 263 пъти

Какво е Лагом ли? 

Лагом (Lagom) е част от тайната за щастие на шведите, изкуство на създаване на хармоничен и уютен дома, без излишества и помпозност. Лагом е начин да създадем дом, който “диша” и способност да откриваме радостта в простите неща.  

В превод думата означава "достатъчно", "умерено", "точно", а още “уют”. По-широките интерпретации на тази философия достигат баланса между работа и личен живот, грижа за природата и разумен минимализъм. Шведите са се научили да се задоволяват с най-необходимото и не претоварват живота си с ненужни подробности. Те откриват положителни емоции в ползите, които получават от вещите, а не от самите тях. 

Балансът между многото и малкото за жителите на скандинавската страна е ключов и затова те са изградили в себе си умението на поддържат равновесие във всичко.  

За тази шведска философия става дума в една от най- обсъжданите скандинавски книги Lagom, Niki Brantmark. Авторката е жителка на Великобритания, която се премества в Швеция, след като се запознава с бъдещият си съпруг в тази северна страна. 

Сега тя живее в живописният град Малмьо, а ние надничаме в нейната книга, за да научим как да обзаведем жилището си в шведски стил и да отразим собствената си индивидуалност в него. 

 


Разчистете дома си

Ако искате да освежите интериора в дома си, да отворите вратите за нова енергия, а с това и нови събития, то тогава помислете как да се отървете от излишните и остарели вещи, които дори вече са ви омръзнали. Шведите твърдят, че всички сме склонни трудно да се разделяме с някои вещи, но все пак в един момент е добре да съумеем да го направим. 

За да постигнем уютен и хармоничен интериор може да следваме тези три правила

  1. Не допускайте появата на "горещи точки", където се натрупват ненужни неща. 

  1. Периодично организирайте "ревизия" на гардероба и се отървете от неща, от които определено не се нуждаете. 

  1. Изградете навик да съхранявате предимно онези елементи от интериора, които имат някаква стойност за вас. Често това са предмети с история, които правят дома ви индивидуален и уютен. 


Поканете природата в дома си

Понякога се срещат мнения, че скандинавските интериори са малко студени и им липсва уют. Но шведите лесно решават този проблем с помощта на естествени материали. В домовете на северните жители има кожи, зелени растения и много елементи от натурално дърво. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и хармония в интериора. 


Свещи, свещи и още веднъж свещи

Жителите на Швеция просто обожават романтичното пламъче на свещите - меки, топли и изненадващо релаксиращи. Ники Брентмарк съветва в книгата си да се палят свещи не само вечер, но и сутрин на закуска. Това ще изпълни деня ви със спокойствие и ще ви помогне да се чувствата в синхрон с биоритмите.  

Що се отнася до вечерите с гости, според правилата на етикета, на масата трябва да се поставят два свещника или четири единични свещи. Не забравяйте за первазите на прозореца - поставете малки буркани с ароматни свещи. 


Удобни и многофункционални мебели

В Лагом интериора всяка мебел трябва да има предназначение. Всеки отделен елемент на декора трябва да допълва другите около себе си и заедно да създават едно компактно и функционално помещение.  

Колекциите на скандинавските интериорни марки са живо въплъщение на Лагом. В декорирането на жилищата шведите предпочитат многофункционални мебели. Дивани с механизми и възможност за съхранение, масичките за кафе с място за списания, както и модулните етажерки спестяват място и ви позволяват да "изчистите" пространството от излишните елементи.  


Едно е малко, две са много - минимализъм и сдържаност

Елегантната сдържаност в дизайна е присъща за манталитета на шведите. Те използват това много умело и следвайки принципите на минимализма, създават в домовете си пространство за всеки член на семейството, където той може да прояви своята индивидуалност. 

Последвайте този пример - избирайте старателно и с внимание към всеки детайл предметите в дома си и купувайте само тогава, когато наистина ви харесва и има нещо повече от красива визия. Именно тогава ще се чувствате хармонично в дома си и ще цените миговете у дома.

Сега, благодарение на шведската култура, освен Хюга сме запознати е с lagom, което е малко по-различен подход към живота с философия "не твърде много, не твърде малко, просто достатъчно". Може би това е тайната рецепта на шведите. Те, заедно с други скандинавски народи, се нареждат сред най-щастливите  хора и това определено има основателна причина. Вероятно това е Лагом. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта