Лагом - шведското изкуство за хармония и уют

Последна редакция на 06/05/2024 от Люси Любомирова

Какво е Лагом ли? 

Лагом (Lagom) е част от тайната за щастие на шведите, изкуство на създаване на хармоничен и уютен дома, без излишества и помпозност. Лагом е начин да създадем дом, който “диша” и способност да откриваме радостта в простите неща.  

В превод думата означава "достатъчно", "умерено", "точно", а още “уют”. По-широките интерпретации на тази философия достигат баланса между работа и личен живот, грижа за природата и разумен минимализъм. Шведите са се научили да се задоволяват с най-необходимото и не претоварват живота си с ненужни подробности. Те откриват положителни емоции в ползите, които получават от вещите, а не от самите тях. 

Балансът между многото и малкото за жителите на скандинавската страна е ключов и затова те са изградили в себе си умението на поддържат равновесие във всичко.  

За тази шведска философия става дума в една от най- обсъжданите скандинавски книги Lagom, Niki Brantmark. Авторката е жителка на Великобритания, която се премества в Швеция, след като се запознава с бъдещият си съпруг в тази северна страна. 

Сега тя живее в живописният град Малмьо, а ние надничаме в нейната книга, за да научим как да обзаведем жилището си в шведски стил и да отразим собствената си индивидуалност в него. 

 

Свързано:

Декорация за стена Лагом - шведското изкуство за хармония и уют