Съвети за двойки: Как да съчетаете интериорните си вкусове?

Публикувано на 27/03/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 27/03/2020 | Видяно 1 688 пъти

Обичате се и обожавате да прекарвате време заедно. Но харесвате ли едни и същи неща, когато става дума за интериорен дизайн? Вероятно не. Ако вие и вашият партньор сте на път да обзаведете и декорирате първото си съвместно жилище, вероятно ще откриете, че двамата имате много различни идеи за това кое е естетически приятно и как точно искате да изглежда интериора на новия ви дом. И след като сте разбрали това, вероятно сте си задали и въпроса “Как да създадете пространство, което и двамата да харесвате?”. Отговорът е лесен и ви го даваме тук под формата на няколко лесни за прилагане идеи, свързани с интериорните решения в дома.

И въпреки че декорирането на жилище може да бъде доста интересно и наситено с емоции изживяване, все пак вие и партньорът ви правите избор, който ще има дълготрайно въздействие върху вас и средата, в която живеете. Затова е важно, преди да предприемете каквато и да е била стъпка, свързана с обзавеждането на дома, да се свържете с интериорен дизайнер. Той ще направи и невъзможното, за да можете и вие, и вашият любим човек да се чувствате добре във вашето общо кътче. 


Стени в неутрални нюанси

Комбинирането на различни интериорни вкусове може да се превърне в доста забавна и изключително ползотворна задача. Особено ако основата, върху която се твори, е универсална. Идеално решение да започнете от стените. Тъй като те са фон за всеки компонент в стаята, трябва да си пасват добре с всеки елемент и детайл. И затова, когато украсявате дома и обединявате вкусовете си, е хубаво да започнете със стени в неутрални цветове.

Не си мислете обаче, че неутралните стени са синоним на скучно. 

  • Стените в бял цвят са вечно на мода. Те са универсален вариант, що се отнася до интериорен дизайн, тъй като върху тях може да бъде изобразен всеки един дизайн, независимо колко налудничав е.

  • Бежовото е друг неутрален нюанс, който е изключително актуален в интериорния дизайн. И той, както бялото, пасва на всеки вкус и служи като добро платно за създаване на интересни дизайни.


Изберете цветова палитра, която да свързва вкусовете ви

По-семплата цветова палитра е ключов аспект при цялостния дизайн на жилището. Това правило е особено важно за прилагане, когато се опитвате да обедините два различни стила за декориране - мъжки и женски. Затова е хубаво цветовете в интериора да са сведени до минимум и да бъдат такива, които свързват вкусовете и на жената, и на мъжа.

  • Интериорните дизайнери, които работят с двойки, предлагат да бъдат избирани само два основни цвята при обзавеждането на дадено пространство. 

  • След това, като акцентни цветове, могат да се използват различни нюанси на основните такива. По този начин се създава структура в стаята, която ще обединява всеки неин елемент.  

Вижте още: Как да изберете най-подходящия цвят за дома си?


Следвайте правилото 80/20

Когато обзавеждате жилище, независимо дали ще живеете сами или в компанията на друг човек, е хубаво да знаете, че не бива да смесвате твърде много интериорни стилове. Нужно е да има базов дизайн, около който да може да се натрупват други интересни елементи. А правилото 80/20 по простичък начин показва точно това.

  • В интериорния дизайн правилото 80/20 е съотношение, което се прилага основно, когато става дума за мебели. 

  • За да спазите това правило, 80% от вашето обзавеждане трябва да бъде в единен интериорен стил. Останалите 20% могат да бъдат във всеки един друг стил, който желаете да присъства в дома ви. 

  • Така например, ако 80% от обзавеждането ви има модерни и по-изчистени линии, 20% могат да бъдат традиционни, рустик, винтидж или каквото друго се сетите.  


Комбинирайте материи и форми

Декорирането на дома, който ще споделяте с любимия ви човек, може да бъде преживяване, изпълнено с красиви емоции. Нужно е само да следвате няколко прости насоки. 

  • Един безпроблемен начин да се съберат мъжки и женски елементи е като ги наслагвате. Това означава да сте сигурни, че мъжкият предмет в стаята притежава и по-женствени черти и обратно - женственият притежава щампи и материи, характерни за вкуса на мъжа.

  • Например, ако елемент от декора има по-нежен или характерен за една дама цвят, той е хубаво да има форма, която има по-остри черти. И обратното - ако предмет, например лампа, има цвят, който господата предпочитат или покритието му не е толкова нежно, той трябва да има по-мека форма.

И въпреки всичко, когато проектирате общ дом, е хубаво да се правят компромиси.

Вижте още: 5 начина да промените апартамента под наем


Определете какви са функциите на стаите

Ако вие и вашият партньор имате различни идеи за облика на дадена стая, причината за това вероятно се крие във факта, че имате различна представа за това как ще се използва пространството. Затова, преди да правите каквото и да е било, обсъдете предназначението на всяка една стая. 

  • Ако партньорът ви смята, че дневната е пространство за забавления, в което се гледа телевизия и се играе на видеоигри, вероятно можете да намерите компромис в дизайнерските елементи. 

  • Телевизорът може да се превърне в своеобразен декоративен остров, около който да се гради интериорният дизайн. 

  • И въпреки всичко, след като телевизорът е на предназначеното си място, вероятно любимият ви няма да се интересува от това колко растения или аксесоари има в стаята.

Това се отнася и до всеки друг елемент. Ако място за разкрасяване задължително трябва да присъства в спалнята, то нека да бъде превърнато в ефектен акцент, който да се харесва и на мъжа, и на дамата. Все пак, както споменахме, съвместният живот се гради върху компромиси.

Въпреки всички трудности, които съпътстват създаването на общ дом, именно те правят преживяването толкова емоционално и приятно по един по-особен начин. Все пак е хубаво да се наблегне на това, че с партньора ви имате общи цели и общи виждания за живота. И именно те трябва да бъдат опорната ви точка при създаването на интериора на вашия нов дом. Залагайте на елементи, цветове и текстури, които биха паснали на личността и на единия, и на другия.

Ако това е невъзможно, то правете компромиси. А за да сте сигурни, че облика на жилището ви ще се хареса и на вас, и на любимия ви човек, то е нужно да се консултирате с интериорените дизайнери, регистрирани при нас. Те ще ви дадат важни насоки и ценни съвети относно визията на вашето ново кътче. За да се свържете със специалист, трябва единствено да подадете заявка за проект. След ден вече ще имате готови решения и оферти, които да сравните, за да изберете тази, която ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта