Как да изберете най-подходящия цвят за дома си?

Публикувано на 25/11/2019 от Жаклина Иванова | Последна редакция на 25/11/2019 | Видяно 1 605 пъти

Едно от нещата, които хората винаги забелязват още с влизането си в едно жилище са цветовете. Техният избор не е непосилна задача, а напротив много лесна и приятна. Не се ограничавайте до един цвят за всички стени и не прекалявайте с прекаленото многообразие.

Знаем, че в момента си мислите, че това звучи много добре на теория, но имате известни съмнения как да изберете най-подходящите цветове. Не се притеснявайте, ние затова сме тук. 

На първо място е необходимо да изберете един от основните четири цвята, като следвате стъпките, описани по-долу и да се доверите на цялата му палитра. По този начин си избирате гама, която ще използвате както за стените, така и за декорацията. Не се тревожете – няма да завършите с ярко лилави, зелени и оранжеви стени (освен ако това не е видът, който търсите). Няма правила кои цветове можете да изберете, така че не се ограничавайте. Ще се изненадате колко хубаво може да се получи. Ако се нуждаете от професионален съвет, интериорните дизайнери, регистрирани в нашата платформа, ще се радват да ви помогнат. 


Стъпка 1: Разберете дали сте любител на топлите или студените цветове

Хората са различни и всеки по своему има собствени предпочитания за това как да изглежда дома, какви декорации да добави, на какви цветове да се довери и към кой стил да се придържа. Най-важното е всеки да усеща уединение, щастие и хармония в своята „крепост“.

  • Цветът може да играе важна роля за постигането на тези цели. Така че първата стъпка към намирането на вашата цветова схема е да разберете дали искате домът ви да е мястото, от което черпите сила, енергия и вдъхновение или мястото, което ви отвежда в една по-спокойна и тиха вселена.
  • Топлите цветове (жълто, оранжево и червено) имат тенденция да бъдат стимулиращи и всъщност могат да направят стаите по-топли. Те са перфектни, ако искате да се приберете у дома и мигновено да се почувствате заредени с енергия.
  • Прохладните цветове (синьо, зелено, лилаво) са склонни да успокояват и предразполагат към релаксация. Те са идеални, ако искате да се приберете вкъщи и да си почивате. Това не е решение „всичко или нищо“, а насока към гамата, която ви привлича и ще ви помогне да се чувствате максимално комфортно в дома си.

Вижте още: Шест грешки при избора на цветове за дома


Стъпка 2: Изберете основния цвят за вашия дом

Сега е ред да си изберете цвят, който да бъде основен. Той трябва да бъде ваш любим и с удоволствие бихте използвали във всички ваши стаи (защото вероятно ще го направите!). В идеалния случай този цвят трябва да попадне в категорията (енергия или релаксация), която сте избрали за себе си в предишната стъпка.

  • Ако сте решили в стъпка 1, че искате да се заредите с енергия у дома, това трябва да е един от топлите цветове. Ако сте решили, че искате да се отпуснете у дома, това трябва да е студен цвят.
  • На този етап избирате само от 6-те основни цвята (жълто, оранжево, червено, лилаво, синьо и зелено), така че да се надяваме, че това е лесен избор.


Стъпка 3: Изберете топъл цвят

Сега е ред да изберете един топъл цвят – жълт, оранжев или червен, който не е вашият основен. Тук целта не е да заложите само на него, а да се насочите към неговите различни нюанси, които ще ви помогнат в преобразяването на помещението.

  • Топлите цветове са стимулиращи. Те имат силата да ви разтърсят, да ви заредят, да активират вашите емоции.
  • Най-подходящите места във вашия дом за тях са кухнята, всекидневната и трапезарията. 

Вижте още: 5 грешки при обзавеждане на първото ви жилище, които да не допускате


Стъпка 4: Изберете студен цвят

Направете същото с другата страна на цветното колело. Изберете един от студените цветове (зелен, син или лилав), който отново се различава от вашия основен цвят. Но пък и добре се комбинира с него.

  • Студените цветове обединяват в себе си спокойствие, концентрация и мир. 
  • Не бягайте от студените нюанси. Синхронът между тях и основният цвят може да направи чудеса с вашия интериор.
  • Не забравяйте, че студените цветове не е задължително да бъдат в ярки нюанси. Напротив! Съвсем спокойно може да заложите да бледо синьо, зелено или лилаво.


Стъпка 5: Изберете цвят за акцент

За финал е добре да си изберете един цвят, който да бъде акцентен. Той е подходяща добавка за всяка една стая във вашето жилище. В края на избора на цветове в интериора трябва да имате точно четири цвята от цветовата схема. Вече сте почти готови. Но най-вероятно в момента се чудите какво да правите с избраните от вас цветове. Ето и „правилата“, които трябва да следвате, за да проработи и във вашия дом цялостната цветова схема.

  • Първо е добре да украсите, използвайки цветовете в цялата къща. Тоест, когато избирате определена гама за стая, ограничете избора си само до нея. Не ги смесвайте, защото има възможност резултатът да не ви удовлетворява.
  • Не е необходимо да избирате ярки цветове за всичко, можете да се доверите на по-бледите нюанси. Всички зависи от вашите лични предпочитания.
  • Тук е мястото, където и неутралните цветове се появяват.
  • Използвайте основния си цвят активно. Хубаво е да присъства във всяка стая на дома ви, но не е необходимо да бъде винаги в огромни количества или пък в еднакъв нюанс.

Ако ви предстои да избирате цветове за вашия дом и имате нужда от професионален съвет, то можете да се свържете препоръчаните дизайнери, регистрирани в MaistroPlus. Изпратете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните да видите мнения на предишни клиенти и да изберете най-добрата сред тях за вас и вашия дом.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта