5 грешки при обзавеждане на първото ви жилище, които да не допускате

Публикувано на 08/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 863 пъти

Преместването в първото жилище е едно от най-вълнуващите и същевременно стресови събития в живота. Точно заради всичкото вълнение и суетене, могат да бъдат допуснати някои грешки, които биха попречили на пълноценното и комфортно пребиваване в новия дом. И това няма как да не бъде така, особено ако в новото жилище липсват основни неща. В края на краищата трябва да има къде да се седне, да се легне или пък да се хапне. Но да не се правят грешки е истинско изкуство.

Перфектният интериорен дизайн не се случва за миг, с едно щракване на пръстите. Създаването му отнема време, изисква постоянство и най-вече воля. Желанието да живеете в красив и уютен дом трябва да е по-силно от малките неудобства, които ще бъдат налице, докато обзавеждате жилището на мечтите си. Ето защо, за да ви улесним в това приключение, тук сме представили няколко съвета, които със сигурност ще ви бъдат от помощ при обзавеждането на новото ви жилище. За професионални идеи по отношение на интериорния дизайн на новия ви дом, се обърнете към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Грешка номер 1: Купуването на всички мебели наведнъж

В жилище, в което липсват наистина основни неща е логично, че ще ви трябва всичко, което не ви е поднесено наготово. И е напълно разбираемо, че ще искате да запълните въпросните празнини възможно най-бързо. Въпреки това, надпреварата да купите много мебели наведнъж може да бъде голяма, а и доста скъпа грешка.

 • Най-разумното и практично нещо, което трябва да направите, е да си изготвите списък с основните предмети, от които имате нужда и да ги закупите по степен на важност.
 • Ако имате спешна необходимост от диван, например, то тогава вземете такъв. Но се спрете дотук. Не купувайте едновременно с него и масичка за кафе, странични маси, столове, фотьойли и всичко останало.
 • Прекарайте известно време в търсене на подходящите предмети, тези, които наистина ще пасват на стила ви, на апартамента ви.
 • След това направете покупките. Това ще се отрази благоприятно и на дома ви, и на бюджета ви.

Вижте още: Четирите най-често срещани интериорни грешки


Грешка номер 2: Твърде бързото запълване на пространството

Със сигурност сте чували поговорката “бързата работа - срам за майстора”. И вероятно сте се убедили, че е вярна. Бързането може да доведе до разочарование и съжаление. Това е също толкова вярно при декорирането и обзавеждането, както е при всичко останало. И не става въпрос само за мебелите. Тук говорим и за килимите, осветлението, аксесоарите... Декорирането на стая прилича на сглобяването на пъзел. Всяко парче се свързва по начин, който може да не е ясен на пръв поглед, но после всичко добива смисъл и форма.

 • Най-добрият начин да се справите с това е да направите план за декориране, преди да започнете. По този начин можете да започнете да сглобявате всички парчета от пъзела, преди да прибегнете до харченето на пари.
 • Хубаво е да разберете от какви мебели се нуждаете, какъв тип килим ще се съчетава добре с тези мебели, какъв вид осветление ще пасва с тях и т.н.
 • Това ще ви помогне да определите колко средства можете да отделите и кои предмети трябва да с приоритет при закупуването.


Грешка номер 3: Купуването на всички аксесоари от едно и също място

Едно от основните правила за декориране е, че не трябва да купувате всичко от едно място. Нито мебелите и определено не аксесоарите.

 • Всяка стая трябва да изглежда така, както се е развила с течение на времето, да изглежда автентична и уникална. А това е практически невъзможно, когато всичко се купува в един и същ магазин. Освен това, когато всеки предмет е закупен от едно и също място, това пречи на отразяванането на стила ви. И реално дома ви е обзаведен по вкуса на мениджъра на магазина, а не по вашия. 
 • Аксесоарите са това, което превръща една къща в дом. Те са онова, което прави едно пространство уникално, лично, уютно. Те разказват истории и съхраняват спомени. Може би картината на стената е нещо, което сте намерили, докато сте били на почивка със семейството. Или може би малката поставка за свещи е нещо, което сте закупили, докато сте търсили антики с приятели. Всъщност няма значение каква е историята, стига нещата в дома ви да отразяват живота ви и личността ви.

Вижте още: Съвети при избора на перфектен килим 


Грешка номер 4: Купуването само на евтини артикули

Повечето хора, които се местят в първия си апартамент са с не голям бюджет, и затова търсят неща, които да бъдат възможно най-евтини. Със сигурност има начини да украсите евтино, но въпреки това е важно все пак да мислите и за качеството. Особено на основните елементи. 

 • Когато става дума за закупуване на диван, винаги трябва да купите най-качествената мебел, която можете да си позволите. Все пак няма да правите подобна инвестиция всяка година.
 • Стъклопекетът, подовата настилка, боята или мазилката също трябва да бъдат с високо качество, ако не искате да ви се наложи бърза подмяна на лоши материали.
 • Когато взимате неща с ниско качество, е неизбежно да бъдат заменени в някакъв момент в не твърде далечното бъдеще. Въпреки че е добре да се опитвате да пестите пари, правете го по умен и креативен начин. И не бъдете стиснати и глупави.
 • Ключът е в това да знаете в кои мебели трябва да вложите повече и от кои можете да спестите. Затова винаги бъдете предпазливи и разумни, що се отнася до бюджета ви. И не прекалявайте само с цел харчене.


Грешка номер 5: Липса на личен почерк при декорирането на наето жилище

Ако първият ви апартамент не е ваш собствен, а е такъв под наем, вероятно може да откриете, че е сложно да поставите свой отпечатък в него. Много хазяи имат ограничения за това какви видове промени могат да бъдат правени и в резултат на това много хора не декорират по начина, който наистина биха искали. За щастие, има няколко неща, които все още можете да направите, за да превърнете това помещение в свое, макар и не за дълго.

 • Ако е възможно, премахнете настоящите пердета от прозорците, осветителните тела и килимите. На тяхно място поставете такива, които ще отразяват вашата личност и ще пасват на вашия стил. Промените са минимални, но жилището ще придобие един наистина уникален и уютен вид.
 • Заложете на декорация, която наистина ви харесва. Все пак се очаква да прекарвате не малко време в жилището. Винаги може да вложите нещо от себе си - малка свещ, картина, рамка за снимка. Красотата и стилът са в малките детайли.

Обзавеждането на ново жилище може да бъде наистина трудно. Особено ако това е и първото ви такова. За да бъде по-лесно и по-малко стресово това приключение, се обърнете към специалистите, регистрирани в нашата платформа. С невероятния си професионализъм, те ще ви помогнат във всеки един етап от обзавеждането на новия ви дом. Имате възможността да направите безплатна заявка за проект още сега. До 24 часа вече ще имате изпратени оферти, от които ще трябва да изберете най-подходящата за вас и нуждите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Maistor
Боядисване и декорация, София
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Георгиев
Боядисване и декорация, София
Майстор Боби
Боядисване и декорация, София
Дом билд 2019 ЕООД
Плочки и теракот, София