Съвети при избора на перфектен килим

Публикувано на 09/08/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 09/08/2017 | Видяно 8 013 пъти

Със своите цвят, материя и размери килимите се превръщат в перфектното допълнение към мебелировката, което обединява всичко в едно цяло. Внасят уют и топлина. С тях можете да прикриете някое несъвършенство на пода или просто да разнообразите вече омръзналите ви паркет или теракот. Често обаче изборът на килим се оказва трудна задача. Разновидностите са много, но същевременно и си приличат. За да се спрете на най-подходящия за вас, ще е добре да вземете предвид препоръките, които ви даваме в следващите редове. А ако и те не помогнат, регистрираните в MaistorPlus интериорни дизайнери са винаги насреща.  


Каква да бъде материята?

Предлагаме ви различни варианти:

  • Ако имате деца, най-добре да изберете килим от синтетични материали. С него лесно ще се спасявате от петната, които малките пакостници ежедневно оставят.
  • Друг вариант е коприната. Вероятно ще се запитате дали си струва да плащате толкова много. Ако разполагате с нужните средства, не се колебайте. Копринените килими са елегантни и носят усещането за лукс.
  • Но ако предпочитате уюта пред леко хладната изисканост, то овчата кожа е вашето решение.
  • А що се отнася до изпитана надеждност, доверете се на вълната.
  • А ако се нуждаете от килимче за банята, то вашият материал е микрофибърът. При излизане от душа или от ваната нежните му влакна мигновено ще попиват влагата от краката ви. Подобен килим ще ви пази и от дерматологични проблеми, бактерии и гъбички.


Цвят и текстура на килима

Добра идея е да използвате текстурата за контраст. Ако имате едноцветни маса, диван и килим, би било твърде еднообразно и скучно. Но ако поне килимът ви е с отчетлив десен, интериорът би станал в пъти по-вълнуващ. Важно е и да прецените кой е основният цвят в стаята, за да съчетаете килима си с него. Но не е изключено и да го вържете с някой по-второстепенен, който също присъства в интериора на помещението. Той би могъл да бъде нюанс на основния, но и напълно различен от него. И не забравяйте - ако интериорът в стаята ви е еклектичен, то нека и изборът ви на килим да бъде смел. Ако всичко е съчетано перфектно, то по-ексцентричен килим би стоял на мястото си.


Килим според формата на мебелите и стаята

Преди да се спрем върху формата, нека кажем друго важно нещо за мебелите. Килимът би могъл да служи като финалната частица от пъзела, която свързва всички останали елементи. Бихте могли да го постигнете лесно, като поставите дивана, столовете, фотьойлите и върху краищата на килима. А що се отнася до формата - много важно е да свържете тази на мебелите с тази на покривалото си за пода. Ако масата ви е овална, то поставете овален килим. Ако е правоъгълна - правоъгълен. Същото се отнася и за формата на помещението. Ако е квадратно, използвайте квадратен килим. Ако е правоъгълно - правоъгълен. Разбрахте ни идеята.


Перфектният килим е някъде там

Когато избирате килима си, не бива да мислите само за цвета на дивана или за формата на стаята. Мислете за всичко! Представете си цялостната картина. Съвършенството се постига, като комбинирате всички горепосочени правила. Перфектният килим, разбира се, не е един. Във всяка стая биха могли да се впишат десетки различни килими. Затова и вероятно дори като се позовавате на съветите ни, отново бихте изпитали колебания. Но не се притеснявайте, защото изборът ви ще е винаги правилен, ако сте изпълнили правилата поне на 90%, понякога стоте процента се оказват химера, и ако се чувствате комфортно, щом влезете в стаята, където сте го поставили. А ако все пак желаете професионален съвет, бихте могли да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus, като заявите проекта си напълно безплатно и без допълнително обвързване.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта