Четирите най-често срещани интериорни грешки

Публикувано на 21/08/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 07/06/2019 | Видяно 2 365 пъти

При изграждането на интериорен дизайн има основни правила, които трябва да бъдат спазени. Дори обаче да ги следваме по конец, понякога допускаме грешки. Днес ще ви представим най-често допусканите такива и как да избегнем това в процеса на обзавеждане и декорация на дома. Вижте ги, вдъхновете се, поучете се, водете си записки при необходимост и проектирайте своя дом такъв, какъвто го виждате в мечтите си. А за изпълнението винаги можете да разчитате на изпитаните професионалисти по интериорен дизайн, които са само на клик разстояние от вас и са готови да преобразят жилището ви.


Комбинация от прекалено много стилове

Комбинирането на различни интериорни стилове е много често срещан дизайнерски подход в съвременните домове. Но съчетаването на прекалено много такива би могло лесно да превърне иначе добрата идея в проява на кич и усещане за претрупаност. Добри комбинации са скандинавски със съвременен, ърбан с индустриален, модерен с класически, рустик с морски. В тази стая виждаме именно комбинация от последните две - меки сини цветове и геометрични форми, съчетани със старинни елементи, дърво и метал. Еклектичният стил, например, сам по себе си представлява строго характеризирана комбинация от специфични видове интериорен дизайн. При него всичко се хармонизира в общия облик и финалния вид е красив и добре завършен, така че той би могъл да допадне на тези от вас, които целят успешно съчетаване на стилове. 

Виж още: Изисканост и чар в еклектичен апартамент в Будапеща


Неумело съчетаване на цветове и материи

Ако разполагате с голямо пространство в дневната и искате да обосновете две отделни зони - има начин да постигнете това успешно. Но определено не бихте могли да го направите, ако и тук целта е съчетаване на стилове, материи и прекалено много цветове. Това определено би могло да се превърне в натоварваща за окото гледка, а ако трябва ежедневно да прекарвате времето си в подобна стая - би могло да се отрази и на настроението ви. Изберете сходни материи, един основен стил за цялото помещение, нека водещите нюанси да са два или най-много три, в семпла и изчистена тоналност. Подходящи комбинации са например тези, които виждаме в дневната на тази снимка - беж, сиво и бяло. 


Плюшкин интериор - кога "колкото повече - толкова повече" не е добра идея

Ако сте сред колекционерите и любители на сувенири, талисмани и всякакви вещи - ето как можете да ги вградите в интериорния стил, без да се създава натоварваща атмосфера и прекалено много работа при почистването.

  • Ако предметите ви имат колекционерска стойност - отделете специален стелаж за тях, със стъклени вратички, в който да подредите старателно всичко. По този начин не само ще обособите отделение за своите ценни вещи, но и ще намалите значително количеството прах, което ще се натрупва върху тях с времето.
  • Ако пък просто имате любими сувенири, като декоративни чинии, възглавнички, лампи, огледала и пр. - обединете ги от два основни интериорни стила, като например този вариант тук. Комбиниран е морски дизайн с рустик елементи, където разнообразието от вещи хармонизира чудесно с цялостния вид на помещението.

Виж още: За какво да внимаваме при избора на декорация за дома


Слабото осветление може да бъде сериозен негатив

Слабото осветление определено може да се превърне в сериозен негатив, независимо от избрания стил. На първо място - фокусирайте се върху осигуряването достатъчно естествена светлина. Нека завесите са полупрозрачни, в нежни цветове, а щорите - вдигнати през деня. Ако пък няма как да разчитате на натуралните слънчеви лъчи - осигурете достатъчно изкуствени осветителни тела, за да можете сами да регулирате осветлението. Изберете бели и жълти цветове, светло зелено, бебешко розово или синьо за основи в интериора. Потърсете специалист по интериорен дизайн, за да ви даде индивидуален съвет как да подходите в подобна ситуация. А бихте могли да заявите проект, за да опишете конкретните си идеи и да изберете най-добрата, сред офертите, които ще получите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта