Четирите най-често срещани интериорни грешки

Публикувано на 21/08/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 07/06/2019 | Видяно 961 пъти
Четирите най-често срещани интериорни грешки

При изграждането на интериорен дизайн има основни правила, които трябва да бъдат спазени. Дори обаче да ги следваме по конец, понякога допускаме грешки. Днес ще ви представим най-често допусканите такива и как да избегнем това в процеса на обзавеждане и декорация на дома. Вижте ги, вдъхновете се, поучете се, водете си записки при необходимост и проектирайте своя дом такъв, какъвто го виждате в мечтите си. А за изпълнението винаги можете да разчитате на изпитаните професионалисти по интериорен дизайн, които са само на клик разстояние от вас и са готови да преобразят жилището ви.

Комбинация от прекалено много стилове

Комбинация от прекалено много стилове

Комбинирането на различни интериорни стилове е много често срещан дизайнерски подход в съвременните домове. Но съчетаването на прекалено много такива би могло лесно да превърне иначе добрата идея в проява на кич и усещане за претрупаност. Добри комбинации са скандинавски със съвременен, ърбан с индустриален, модерен с класически, рустик с морски. В тази стая виждаме именно комбинация от последните две - меки сини цветове и геометрични форми, съчетани със старинни елементи, дърво и метал. Еклектичният стил, например, сам по себе си представлява строго характеризирана комбинация от специфични видове интериорен дизайн. При него всичко се хармонизира в общия облик и финалния вид е красив и добре завършен, така че той би могъл да допадне на тези от вас, които целят успешно съчетаване на стилове. 

Виж още: Изисканост и чар в еклектичен апартамент в Будапеща

Неумело съчетаване на цветове и материи

Неумело съчетаване на цветове и материи

Ако разполагате с голямо пространство в дневната и искате да обосновете две отделни зони - има начин да постигнете това успешно. Но определено не бихте могли да го направите, ако и тук целта е съчетаване на стилове, материи и прекалено много цветове. Това определено би могло да се превърне в натоварваща за окото гледка, а ако трябва ежедневно да прекарвате времето си в подобна стая - би могло да се отрази и на настроението ви. Изберете сходни материи, един основен стил за цялото помещение, нека водещите нюанси да са два или най-много три, в семпла и изчистена тоналност. Подходящи комбинации са например тези, които виждаме в дневната на тази снимка - беж, сиво и бяло. 

Плюшкин интериор - кога "колкото повече - толкова повече" не е добра идея

Плюшкин интериор - кога "колкото повече - толкова повече" не е добра идея

Ако сте сред колекционерите и любители на сувенири, талисмани и всякакви вещи - ето как можете да ги вградите в интериорния стил, без да се създава натоварваща атмосфера и прекалено много работа при почистването.

  • Ако предметите ви имат колекционерска стойност - отделете специален стелаж за тях, със стъклени вратички, в който да подредите старателно всичко. По този начин не само ще обособите отделение за своите ценни вещи, но и ще намалите значително количеството прах, което ще се натрупва върху тях с времето.
  • Ако пък просто имате любими сувенири, като декоративни чинии, възглавнички, лампи, огледала и пр. - обединете ги от два основни интериорни стила, като например този вариант тук. Комбиниран е морски дизайн с рустик елементи, където разнообразието от вещи хармонизира чудесно с цялостния вид на помещението.

Виж още: За какво да внимаваме при избора на декорация за дома

Слабото осветление може да бъде сериозен негатив

Слабото осветление може да бъде сериозен негатив

Слабото осветление определено може да се превърне в сериозен негатив, независимо от избрания стил. На първо място - фокусирайте се върху осигуряването достатъчно естествена светлина. Нека завесите са полупрозрачни, в нежни цветове, а щорите - вдигнати през деня. Ако пък няма как да разчитате на натуралните слънчеви лъчи - осигурете достатъчно изкуствени осветителни тела, за да можете сами да регулирате осветлението. Изберете бели и жълти цветове, светло зелено, бебешко розово или синьо за основи в интериора. Потърсете специалист по интериорен дизайн, за да ви даде индивидуален съвет как да подходите в подобна ситуация. А бихте могли да заявите проект, за да опишете конкретните си идеи и да изберете най-добрата, сред офертите, които ще получите. 

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник