За какво да внимаваме при избора на декорация за дома

Публикувано на 02/08/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 03/08/2018 | Видяно 3 041 пъти

Ако и вие като нас сте любител на красивия и елегантен дизайн, сигурно знаете, че аксесоарите и декорациите могат или да допълнят и подчертаят интериора, или напълно да го съсипят. Съветите и идеите, които можете да прочетете, често са общи и не особено полезни, затова ние се постарахме да направим списък с нещата, които наистина ще са ви от полза при избора на декоративни елементи за дома. Използвайте нашите идеи и създайте жилището на мечтите си. Или се свържете с някой от хилядите професионалисти в бранша, регистрирани на нашата платформа. Те с радост ще създадат за вас уникални концепции, които по най-добрият начин да оформят пространството и да го направят уютно и приветливо. 


Какви са различните варианти за декорация?

Преди да се втурнете по магазините за аксесоари за дома е добре да знаете точно какво да гледате. Да се направи точен списък с неща е трудна задача, но тук сме изброили основните категории декоративни мебели и изделия, с които можете най-лесно да оформите интериора. Тук уточняваме, че приемаме за декорация всеки предмет, който придава на помещението естетичност – при определени случаи той може да има и практическо приложение, но това не е задължително.

  • Килими и постелки;
  • Декоративни възглавници и одеяла;
  • Картини и огледала;
  • Декоративни купи и съдове;
  • Кутии и сандъчета за вещи;
  • Свещи;
  • Рамки за снимки;
  • Вази с цветя, сувенири и др.

Този списък е ориентир и по никакъв начин не изчерпва варинатите за декорации – бъдете креативни и изберете всеки предмет, който според вас ще внесе естетика в дома.


Изберете предмет, който да е фокус на помещението

Ако има някакъв ключ към правилния избор на декорации, то това е предметът-фокус. Това е един предмет или произведение на изкуството, който, без всякакво съмнение, привлича погледа към себе си. Мислете за него като за основа на цялата останала концепция – всичко друго ще бъде оформено съобразно него. Примери за такива декорации са грабваща окото картина, огледало с красива рамка или дори интересна и нестандартна лампа. Каквото и да изберете – уверете се, че то се вписва в цялостния дизайн на помещението и в пропорциите му. Този елемент трябва да изпъква, но едновременно с това хармонично да се съчетава с цялостния вид на стаята. За всеки трябва да е ясно кой точно елемент сте избрали за център на интериора, но също така той трябва идеално да се вписва в линиите и оформлението на дневната.


Подберете цветовете и формите

След като сте подбрали вчете основния елемент, започнете внимателно да изграждате интериора около него. Най-честно основата на помещението ще е по-скоро неутрална, съответно именно аксесоарите ще са тези, които ще му придадат характер. Възползвайте се от правилото 60-30-10, където за 60% от стаята се използва основен цвят, 30% за втори, допълващ цвят, и 10% са цветови акценти. Изберете първите два нюанса така, че да се допълват, и трети, който да създава приятен за около контраст. Когато става дума за форми и размери, имайте предвид кои елементи е добре да са пропорционални и кои могат да варират. За килимите е важно да пасват на помещение, от друга страна – при декоративните възглавници можете да развихрите въображението си. Съчетайте всичко така, че да оформя един цялостен и хармоничен дизайн, а ако имате нужда от намесата на специалист – попълнете формата ни за задаване на проекти и получете предложения от истинските професионалисти в бранша.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта