Шест грешки при избора на цветове за дома

Публикувано на 20/07/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 24/07/2019 | Видяно 2 227 пъти

Предстои ви промяна в интериора на жилището? Най-често, а може би почти винаги, това минава и през боядисване и избор на нова цветова гама за помещенията. Значението на цветовете за дома, а и като цяло в ежедневието на всеки, е от ключово значение. Те влияят на настроението и могат да променят много във всяка визия. От избора на цветовете зависи цялостния облик на жилището, а и на съставляващите го помещения. Затова има някои основни грешки, които не бива да допускате при декорацията и избора на краски у дома. Ще ви покажем десетте най-често срещани от тях.

Вижте съветите ни и ако след тях имате нужда от професионални бояджийски услуги, доверете се на специалистите, регистрирани в MaistorPlus! 


Твърде много бяло върху бяло

Бялото наистина е хубав цвят, свеж и приятен, създаващ чувство за обем. Но интериор, издържан изцяло в бяло, често преминава границата. Той става скучен и еднообразен.

  • Ако сте твърдо решени да имате много бяло в дома си, със сигурност не пропускайте няколко ярки детайла. Бялото има едно много ключово предимство - съчетава се с абсолютно всички останали цветове, така че можете да акцентирате с каквото прецените за най-добре.
  • Разнообразете преобладаващата белота с ярък килим, малка масичка в червено, привличащи погледа произведения на изкуството - изборът зависи само от вашето въображение.


Лошо зониране на цветовете

При модерното строителство често разполагате с големи неразградени пространства, с които трябва да се справите. Много хора решават този въпрос с различни цветове и преходи за обособяване на зони. Въпросът е, че също толкова често това се прави без много знания и умения.

  • Всяко зониране трябва да е грамотно и стилистически издържано, и в него да има логика. Твърде много шарени пространства в една голяма стая ще постигнат обратния ефект.
  • Опитайте с един цвят, но в различните му тоналности, като може да стигнете и до така модерния омбре ефект.
  • Постарайте се да не използвате твърде контрастни цветове, това със сигурност е неправилен подход.


Търсене на модерните трендове

В търсенето на модерните трендове за дома, има огромна опасност да отидете в някоя крайност. Те невинаги могат да се приложат според основните правила на оформлението.

  • Както при бялото, и тук едно залитане по модерните неутрални тонове може да създаде усещане за кутийка в стаята и тя да изглежда скучна и монотонна. Затова не всеки цвят е подходящ точно за вашия дом.
  • Ако предпочитате винтидж стила, няма как да вкарате твърде авангардни шарки, вместо приятните виолетови, зелени и други тонове. И обратното, бледите романтични цветове далеч не биха били подходящи, ако апартаментът ви е модернистичен и издържан в метал и минимализъм.

Виж още: Кои са модерните цветове в дневната през лято 2019


Не забравяйте - осветлението влияе върху цветовете

Вече сме говорили колко е важно осветлението за всяка стая у дома - дали естествено или изкуствено - то е абсолютен фактор. При избора на цветове, не забравяйте, че те изглеждат по един начин на естествена светлина, и по друг - под лампите. Разбира се, и през етапи от деня, можете да видите различни нюанси, в зависимост от това как падат слънчевите лъчи.

Трябва да имате предвид светлината, особено в случаите когато искате тъмни, наситени цветове у дома. А както и при бялото, въздържайте се от твърде много тъмни тонове на едно място В случай, че наистина искате да заложите на тях, уверете се, че имате достатъчно светлина, по възможност - естествена.


Не подценявайте подовете и таваните

Хората влагат много усилия в избора на цветове за стените и мебелите, и доста по-малко, когато търсят подови настилки или орнаменти за тавана. Сериозна грешка. И подът, и таванът са площи, които привличат мигновено вниманието във всяка стая.

  • Разбира се, за тавана най-добрият избор изглежда бялото, но не забравяйте, че можете да го разнообразите с елементи, и с цветни мотиви. Изборите за настилка на пода вече са толкова безбройни, че няма причина да не ги съобразите с цветовата гама на стаята.
  • Независимо дали дърво или плочки, гамата от цветове и декорации изобилства с възможности. Не се притеснявайте да изберете и контрастен под, ако мебелите са много неутрални.


Неправилно разполагане и съчетаване на много ярки цветове

Когато интериорът ви съчетава няколко по-ярки цветове, има едно основно правило - никога не ги използвайте в еднакви количества. Направете един основният цвят, след това втори в по-малко количество, и другите - в акценти. Основният цвят трябва да заема минимум 60% от пространството. Естествено, дори и ярките тонове трябва да си отиват.

  • Дори да спазвате правилото, пак не можете да вземете всеки цвят, който ви допада, ако той не се вписва на фона на останалите. Някои контрасти могат да излязат накрая като лош вкус и да дразнят окото, вместо да подтикват към релакс у дома.
  • Ярките цветове трябва да бъдат и поддържани правилно, за да изглеждат добре дълго време. Прекалено ярките цветове дразнят и зрението.

Ако все още имате колебания или нужда от помощ в избора на зветове и прилагането им в дома си, интериорните дизайнери, регистрирани при нас, са готови да ви помогнат. Заявете своя проект, напълно безплатно, и в кратки срокове ще получите оферти, които да сравните. Предвариетелно ще можете да разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители, както и да прочетете препоръки от предишни клиенти, които да ви помогнат да вземете максимално информирано решение с кого да работите. 

_____________________________________________________________________________

Тази статия ти хареса и искаш да създаваш подобно съдържание за MaistorPlus? Кандидатствай за позицията Автор на уеб съдържание, като изпратиш CV и кратко мотивационно писмо на hr@maistorplus.com. Очакваме те!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта