Как да отоплим жилището си без газ и електричество?

Публикувано на 24/11/2022 от Радина Петрова | Последна редакция на 08/01/2024 | Видяно 3 858 пъти

Кое е първото нещо, което асоциирате с думата "зима"? Разбира се, всеки ще се сети за нещо близко до неговите представи, но неизменно в отговорите ще преобладава студ. Зимата има своя чар, харесваме снега и зимните ваканции, но когато сме у дома искаме да има топлина и уют, да се чувстваме комфортно и да споделяме спокойни и приятни вечери с близките си.

Ако все още не сте решили въпроса с отоплението за предстоящия зимен сезон и търсите подходящо решение, което да не повиши сметката за ток до тавана и да не зависи от несигурни и постоянно променящи се фактори, то Mr. Bricolage има предложения точно за Вас. В този материал ще дадем няколко алтернативни идеи за отопление без използването на газ и електричество, които няма да съсипят семейния бюджет.


Еко концепция – биокамина с етанол

Биокамините с етанол вероятно са сред най-новите отоплителни уреди и около тях през последните години се създава много шум. Тяхната популярност непрекъснато расте и, както става ясно, заявката им е доста сериозна – виждаме ги в изискани интериори на градски жилища, в концептуални ресторанти, в офиси и дори на круизни кораби. 

В търсенето на все по-екологични решения, дизайнерите смело ги вписват в проектите си. Биокамината на пръв поглед изглежда като декоративен елемент - изключително стилен, съвременен и модерен детайл, който внася романтизъм в помещението. Биокамините са търсени и желани, защото имат редица предимства пред всички останали начини за отопление.

Започваме с това, че биокамините са най-екологичното решение сред всички останали, защото не отделят вредни вещества във въздуха. Те са иновативни уреди, които не се нуждаят от комини и на практика мога да бъдат инсталирани навсякъде, а различните дизайни на уреда прави това още по-лесно. 

Биокамината е изключително лесна за поддържане. На практика не изисква нищо. В допълнение този уред има високи характеристики по безопасност, тъй като самият пламък е в защитена и контролирана зона.


Традицията повелява – камина на дърва

Някои неща ще останат непреходни и камината на дърва е едно от тях. От векове хората използват дървата като начин да отопляват жилищата си през зимата и се твърди, че човек може да наблюдава горящ огън в продължение на часове, защото има отпускащо и релаксиращо въздействие. Единствено дървата могат да издават онзи неповторим и характерен само за тях пукащ звук, докато горят. Някои хора именно с това свързват топлината през зимната нощ.

И така, ако сте фен на традиционните решения за дома, то камините на дърва са правилният избор за вас. Съвременните производители са се погрижили да намерите сред техния асортимент точно този дизайн, който ще пасне идеално на вашия интериор. Може да избирате между свободно стоящи камини, които ще са отличени за създаването така модерната хюга атмосфера или пък да изберете уред за вграждане, който да впишете в минималистичния и дори еклектичен стил на обзавеждане.

И не се тревожете за поддържането на самата камина. За почистването има специални прахосмукачки, които ще ви помогнат да се справите с останалата пепел. Вече всичко е улеснено, за да е удобно, а за вас да остане само насладата от времето прекарано у дома край огъня. Не пропускайте да допълните зоната на камината с подходящи аксесоари за нея. Те са абсолютен must have за всеки ценител и ще внесат необходимия финален щрих.

Хората обичаме уюта и усещането за атмосфера, а сега имаме и начини да го осигурим. Достатъчно е да изберем доверен партньор в това отношение. От вас - идеите, а от Mr. Bricolage - реализацията. Не остава нищо друго освен да очакваме снега и да наблюдаваме снежинките през прозореца в топлината в дома си със семейството и приятели.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
87 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта