Как да оптимизирамe пространството в банята?

Публикувано на 03/05/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 16/06/2021 | Видяно 8 683 пъти

Всички знаем, че банята е едно от най-често използваните помещения в дома.  Там започваме и завършваме деня си. Там релаксираме след уморителен ден и черпим енергия за нови предизвикателства.  И затова е от съществено значение банята да е приветлива, спретната и добре оптимизирана. И колкото и да е лесно да създадем приятна и уютна атмосфера в по-голяма баня, толкова трудно е да го направим в по-малка такава. Добрата новина обаче е, че има много начини, по които да оптимизираме пространството в малката баня така, че тя да е комфортна, функционална и разбира се, стилна. Кои са хитрините, чрез които да постигнете това, ви показваме тук.


Душ пространство или вана?

Душ пространство или вана? Това е може би първият въпрос, който ни идва на ум, когато планираме новата си баня. И именно от отговора му идва решението за цялостното оформление на пространството. Затова е важно да бъдем добре запознати с предимствата и недостатъците на всеки от вариантите.


Душ пространството - вечната класика

Душ пространството е идеално решение за малките бани, тъй като спестява място. Неговото оформление позволява да се освободи повече площ за допълнително обзавеждане и места за съхранение на вещи. На пазара се предлагат различни модели душ кабини с различни размери. Единственото, което трябва да направите, е да изберете такава, която отговаря на общата площ на вашата баня. И отговаря на нуждите и личните ви интериорни предпочитания. 

  • Все по-предпочитани са ъгловите душ пространства. Душ кабините от този тип са проектирани така, че да паснат идеално и точно в ъгъла на банята. По този начин се постига не само модерен и стилен вид на банята, но и се освобождава повече пространство. Именно затова ъгловите решения стават все по-популярен избор.

  • Квадратните душ пространства и паравани са чудесни решения за баня, които придават разчупен и модерен облик  на помещението. Благодарение на класическата си квадратна форма, с този тип структури лесно можете да се възползвате от опцията за персонализиране на модела с различни модели врати, дръжки и рамки.

  • Определено елегантният и стилен избор са стъклените паравани за баня. Те са функционални и удобни, тъй като освен че предотвратяват разпръскването на вода, допринасят и за оптимизацията на помещението. Особено ако банята и тоалетната са на едно място. Животът им е дълъг, почистват се лесно и разбира се, изглежда много стилно.


Ваната - практичност и стил

Първото и най-голямо предимство на ваната е, че тя е мултифункционална. В нея можете както да вземете горещ душ, така и да релаксирате в топла вана. Освен това някои модели вани предлагат възможност за използване на пространството в близост до нея за съхранение или за декорация. Ако пък искате да имате допълнително пространство за съхранение, е възможно окачването на рафтове над ваната, което не е възможно при инсталирането на душ кабина. За да оптимизирате пространството в банята, ви съветваме да поставите ваната до стена. Така ще спестите място, което ще ви позволи повече комфорт на движението, особено ако банята ви е с по-малки размери.

  • Ако сте почитатели на СПА преживяванията, ви съветваме да обърнете внимание на хидромасажните вани. Тези вани представляват вани с монтирани в тях дюзи, свързани с циркулационна помпа. Именно тя предизвиква приятното въртеливо движение на водата. Ваните са със специално акрилно покритие. Хидромасажните вани се предлагат в различни форми и размери.


Високо, високо, високо

Вероятно най-очевидният трик, който ще помогне да не се заема повече от необходимото подово пространство, е да се оптимизира стенното такова. 

  • Инсталирайте сенни рафтове близо до огледалото, над мивката или дори около тоалетната, за да спестите място на пода. А и да освободите такова за съхранение. 

  • Монтирайки стенни рафтове и шкафове, освен че се създава усещане за повече простор, се улесняват движенията и почистването на помещението. 

На пазара се предлагат безброй варианти за мебели за баня - от шкафове, през рафтове, до различни видове мивки и огледала с вградени места за съхранение (кошове, рафтове, шкафове). На сайта на Mr. Bricolage можете да се насладите на огромно разнообразие от продукти за обзавеждане на баня, от които да изберете тези, които ще паснат на вкуса ви и ще удовлетворят нуждите ви.


Цветът на банята

Цветът е ключов, когато говорим за оптимизиране на малко помещение. Особено когато това помещение е банята. И за да избегнем усещането на дискомфорт, което обикновено пространството с по-малко расмери ни носи, трябва да поиграем с нюансите, които ще използваме. 

  • Светлите тонове са най-подходящи за малки пространства, защото имат силата да отразяват светлината и оптически да увеличават размерите на помещението. 

  • Ако бялото не е вашият цвят, за стените можете да заложите на пастелни цветни покрития. 

  • За да постигнете по-стилен и магнетичен изглед е препоръчително стените да бъдат в различни цветове. Възможностите са много - един и същи цвят за две съседни или за две противоположни стени. 

  •  Добре е да отделите тоалетното от душ пространството, като отново е препоръчително да го направите чрез различен цвят на стените. 

  • Важно е да знаете, че вертикалните линии оптически удължават, докато хоризонталните имат ефект на разширяване. Това е важно да се вземе под внимание при избора на плочки.

  • Цветен акцент в банята можете да добавите и чрез аксесоари - хавлии, постелки, поставки.


Структури за вграждане - модерното решение

Оптимизацията на пространството в банята пряко зависи и от избора на подходящ моноблок. Структурата за вграждане (или стенна/висяща тоалетна) е чудесно и много модерно решение, което ще ви помогне да направите банята си функционална, удобна и много стилна. Точно както подсказва името, стенната тоалетна буквално виси на стената. Това освен за оптимизацията на помещението, помага и да бъде създадена зашеметяваща фокусна точка в банята. И предлага функционални предимства като по-лесно почистване и поддръжка.

  • Структурите за вграждане освобождават пространство - както подово, така и стенно, и правят така, че банята да изглежда по-голяма и по-просторна.

  • Стенните тоалетни придават по-изчистен и стилен дизайн банята и са добър вариант, ако се стремите към по-минималистичен интериор.

  • Поради факта, че те често ще се нуждаят от професионален монтаж, окачените стенни тоалетни могат да бъдат малко по-скъпи от стандартните моноблокове.


3 златни правила за успешно проектиране на банята

Обзавеждането и проектирането на една баня не е лесна задача. Но има правила, които ако бъдат спазвани, е гарантирано, че ще създадете пространство, което да е както функционално, така и стилно. А ето и кои са те:

  1. Важно е приоритет да бъдат окачените шкафове и рафтове.

  2. Оптимизирайте осветлението. За него изберете вдлъбнати места, за да избегнете претоварване на интериора.

  3. Изберете подходящите мебели: рафтовете и отворените шкафове за съхранение с няколко отделения са предпочитани.

 

Проектирането и оптимизирането на банята са колкото приятни, толкова и трудоемки. Да избереш подходящо обзавеждане за това пространство също е занимание, което изисква време, подготовка и информация. И затова е добре да се обърнете към доверен съветник. В лицето на Mr. Bricolage ще откриете добър партньор в избора на подходящото за вас оборудване за баня. В магазините им - както физически, така и онлайн, ще се насладите на огромно разнообразие от качествени продукти за дома ви. Повече информация за възможните начини за поръчка и закупуване на продукти от Mr Bricolage вижте тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Вътрешни ремонти
Цялостен ремонт, София
142 извършени проекта