Как да избера обзавеждане за баня?

Публикувано на 21/05/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/06/2021 | Видяно 7 948 пъти

 

Банята е едно от най-важните пространства в дома. Ремонтът ѝ обаче е колкото ентусиазиращо, толкова и времеемко начинание. Когато обзавеждаме една баня, е добре да обърнем специално внимание на различните елементи от интериора ѝ, изискванията и формата на пространство и, разбира се, материалите на различните мебели и елементи на обзавеждането. И, разбира се, да бъдем наясно с личните ни предпочитания. А когато знаем какво искаме и разполагаме с възможността да избираме от огромно разнообразие качествени продукти, сътворяването на мечтаната баня става доста по-лесно. В това можете да се уверите, щом разгледате сайта на Mr. Bricolage, където ще откриете обзавеждане за баня, което отговаря на личния ви стил.

А за да ви улесним в избора на обзавеждане на баня, тук ви показваме някои от основните му елементи и различните им специфики.


С какво свободно пространство разполагате?

Преди да се втурнете в избора на плочки, моноблок и аксесоари за банята, трябва добре да знаете с какво свободно пространство разполагате. И да прецените възможностите, които то ви дава. Тази стъпка е от първостепенна важност, тъй като ако не знаете с точност размерите на помещението, можете да направите фатални грешки при изготвянето на плана му за обзавеждане. Например да закупите по-малко или пък прекалено голямо количество продукти. Или пък да се спрете на неподходящи и нефункционални за вашата баня мебели. 

  • Ако банята ви е с по-ограничени мащаби, трябва добре да прецените какви елементи да присъстват в нея. И кои от тях са ви наистина необходими. Поставянето на големи мебели и аксесоари ще “смали” още повече банята и тя освен че няма да бъде практична, ще изглежда и претрупана. Това правило важи и за ширината, и за дълбочината, и за височината на мебелите. Затова ви съветваме да заложите на най-необходимите елементи от интериора на банята - душ, шкаф с мивка, огледало и тоалетна. Когато изготвяте плана за душ пространството, заложете на стъклен параван, вместо на душ кабина. Така ще заемете по-малко квадратура и ще имате повече свободно пространство. Ако пък душ пространството се намира в някой от ъглите, можете спокойно да се спрете и на душ кабина.

  • Ако разполагате с голяма баня, то спокойно можете да осъществите всичките си креативни желания. И в този случай обаче е важно е обаче да обърнете по-специално внимание на формата на помещението. За да си създадете кътче за релакс, можете да се спрете на свободностояща вана или пък на ъглова такава. За да оптимизирате голямото помещение, можете да изберете дълъг плот с две мивки, голямо огледало или пък цяла огледална стена.


Какъв вид плочки да изберете?

На пазара се предлага широка гама от плочки. Съществуват различни разновидности спрямо вида и функциите им. Има такива за облицоване на стени, има такива за облицоване на подови повърхности, има и декоративни. В сайта на Mr. Bricolage ще откриете множество модели плочки и обзавеждане за баня, които да паснат на личните ви усещания и интериора на дома ви. А ето и кои са различните видове плочки:

  • Фаянсовите плочки са най-крехкият вид плочки. При тяхното производство се използва смес от глина, пясък и минерални добавки, която след това се покрива с глазура. Поради не особено голямата си здравина фаянсовите плочки не са подходящи за подово покритие. Те обаче могат да бъдат инсталирани като вътрешна стенна облицовка. Както споменахме, фаянсът е с гланцирана повърхност. Именно затова гланцираните едноцветни плочки, особено ако са тъмни, се цапат по-лесно, а замърсяванията по тях личат повече, отколкото при други видове плочки. Тяхно голямо предимство обаче е, че се чистят изключително бързо и това прави поддръжката им доста лесна. Затова ви съветваме при избора на фаянсови плочки да се спрете на такива в светли, преливащи се нюанси.

  • Теракотните плочки са идеален избор за подово покритие на банята. Разлика в състава с фаянсовите няма, но теракота се пече при по-висока температура. Именно заради разликата в топлинната обработка, теракотните плочки са по-плътни и имат по-висока степен на износване в сравнение с фаянсовите. Покритието на плочките може да бъде гланцирано или матово. Гланцираните плочки визуално „отварят“ тесните пространства и са перфектни за помещения със слаба осветеност, тъй като им придават повече светлина и простор. Матовите плочки притежават много по-добро сцепление, което ги прави предпочитан избор за хлъзгави помещения или такива с интензивен трафик, като коридора например.
  • Гранитогресните плочки са най-здравият вид плочки, които се предлагат на пазара. Плочките от този вид са с висока степен на устойчивост и износване. Гранитогресът се характеризира с изключителна топло- и мразовоустойчивост, както и с ниска порьозност и водопоглъщаемост.


Цвят на плочките

За да създадете една наистина красива баня, трябва да се съобразите и с цвета и дизайна на плочките. Ето какво е добре да имате предвид, когато избирате цвета и дизайна на плочките:

  • Ако помещението ви е малко, препоръчваме да заложите на светли и ярки цветове. По този начин ще създадете илюзия за повече светлина и простор в банята.

  • Банята в черен цвят е изключително стилна, с модерен и елегантен вид. Този цвят обаче се препоръчва само за бани с по-голям мащаб. Този цвят не е добър вариант, ако вашата баня е с по-малки размери, тъй като би я “смалил” оптически още повече. Въпреки че черното носи усещане за стил, върху плочките в този цвят много по-лесно остават мръсни следи. А това е предпоставка за по-често почистване. 

  • Бежовите и кремави нюанси внасят много уют и мекота във всяко помещение. Плочките в тези цветове са добър вариант, ако разполагате с по-малка баня. Или пък нямате желание ежедневно да почиствате тази част от дома си. 

  • Белият цвят придава дълбочина и визуален мащаб на всяко помещение. Плочките в бяло обаче се захабяват по-лесно и бързо. Особено ако са с гланцова повърхност. За да запазите огледалния вид на плочките, е препоръчително да използвате специален спрей. При по-захабените и неподдържани плочки е възможна появата на лек жълт или оранжев оттенък.

  • Плочките с декоративни ефекти като мозайка, графит или пък мрамор внасят уникален стил и хармония в банята. И са лесни за поддръжка. Заради лекия си релеф и декорации, тези плочки не подлежат на ежедневно почистване, тъй като капките от вода трудно се забелязват върху ефектната повърхност.


Как да изберем правилния моноблок?

Изборът на моноблок тоалетна е истински важен. Моноблокът съчетава в себе си всичко необходимо за една функционална баня - тоалетна чиния, казанче, седалка и капак. Това е цялостен комплект, с който си спестявате място, средства и най-вече време. 

  • Инсталацията на ъглов моноблок предполага наличието на съвършено прави ъгли. Причината за това е правоъгълната форма на казанчето, което трябва да бъде инсталирано в ъгъла на стената. От своя страна пък тоалетната чиния трябва да се монтира по диагонал. Ъгловият моноблок спестява пространство и е подходящ за по-малки бани.

  • Компактният моноблок също е добър вариант, ако не разполагате с голяма баня. Мястото за сядане и казанчето са с по-малък от стандартния размер, което прави компактният моноблок по-лесен за монтиране и поддръжка. При инсталиране на този тип моноблок е добре тръбата на канала да се намира непосредствено зад моноблока, а той да бъде поставен плътно до стената.

  • Стандартният моноблок е добро решение, тъй като се предлага в най-голямо разнообразие от модели и форми. Този тип моноблок позволява и избор на захранване на казанчето - странично или долно. Вариациите от форми стандартен моноблок са много, но най-предпочитани са овалната, правоъгълната и тази с обли ръбове. Още едно предимство на стандартния моноблок е, че можете да избирате от широка гама варианти за капак и седалка.
  • Моноблокът с Rimless технология придобива все по-голяма популярност. И има защо. Специфичното при моноблока с този тип технология е отстраненият, характерен за другите модели, горен пръстен на тоалетната с вдлъбнатина навътре. Целта на това иновативно решение е водната струя да премине през цялата горна странична част на тоалетната чиния и да почисти цялото пространство. Така Rimless технологията допринася за по-добрата хигиена в банята и благоприятства за перфектната ѝ чистота.


Структури за вграждане - предимства и недостатъци

Стенните тоалетни (или структури за вграждане) стават все по-популярно решение при планирането на интериора на банята. При структурите за вграждане не се виждат никакви фиксиращи елементи. Те са “скрити” в стената, което ги прави стилен и функционален вариант, подходящ за всяка баня - както по-компактна, така и по-просторна. А ето и някои от техните предимства:

  • Тъй като казанчето е вградено в стената, структурата за вграждане заема много по-малко пространство от моноблока. На пазара се предлагат и “компактни” модели, които спестяват допълнително място.

  • Структурите за вграждане се сервизират много лесно - през бутон. Препоръчваме той да е достатъчно голям, за да бъде ползването на тоалетната по-удобно и лесно.

  • Структурите за вграждане се почистват и поддържат лесно. Това е така, тъй като те нямат контакт с пода и около тях няма открити тръби.

  • При помещения, които комбинират баня и тоалетна, е нужно подът да бъде с лек наклон, за да може водата да се оттича. Това прави монтажът на моноблок малко по-труден. При структурите с вграждане наклонът на пода не е проблем.

  • Недостатък на структурата за вграждане е, че цената ѝ е по-висока в сравнение с тази на моноблока.


Как да изберем мебели за баня?

 

Мебелите в банята са онова, което придава индивидуалност и стил на помещението. Затова правилният им избор е не по-малко важен от този на плочките, душ пространството, моноблока или структурата за вграждане. 

  • Мебели за баня от MDF

MDF представляват дървесно-влакнести плоскости, които имат средна плътност. Те са здрави и имат гладка повърхност. МDF плоскостите са характерни с високата си плътност, устойчивост при огъване и влагоустойчивост. Това ги превръща в предпочитан заместител на масивната дървесина. 

  • Мебели за баня от PVC

PVC мебелите се произвеждат от синтетичен полимер. Поради голямата им твърдост, те се характеризират с относително голяма твърдост и издръжливост на натоварвания. Освен това мебелите от PVC за напълно водоустойчиви, което ги прави идеални за инсталиране в мокри помещения, каквото е и банята. Предимство на мебелите за баня, изработени от PVC, е широката им гама от цветове и форми. Те се отличават и с изключително лесна поддръжка.


Полезни съвети при планиране на промени в банята

Планирането е особено важно, когато става дума за ремонт в дома. То помага да се обхване целият процес по промяна на банята и дава гаранция, че ще бъдат избрани правилните продукти, техните размери и количество. И дава възможност да бъдат проследени всички етапи от ремонта и тяхната последователност. А ето какво да имате предвид при планиране на промени в банята:

  1. Първо и най-важно е да отговорите на следните въпроси:

  • Кой ще използва банята?

  • Какъв облик да има банята?

  • Какъв стил плочки и оборудване да има банята?

  1. Начертайте схема на съществуващите елементи в банята. 

  • Вземете точните размери на помещението - ширина, височина, дължина.

  • Маркирайте изводите за входяща и отвеждаща вода, вратата и посоката на отваряне и др.

  • Маркирайте изводите за електрическо захранване.

  1. Направете план на банята.

  • Определете къде ще бъдат монтирани мивката, тоалетната чиния, ваната/душ пространството, шкафовете и другите мебели.

  • Изчислете квадратурата от подови и стенни плочки, която ще ви е необходима. Добре е да предвидите 10% резерв към измерената площ.

  • Изберете подходящото спрямо размерите на банята оборудване, за да си гарантирате комфорт на движението.

  1. Определете бюджет, който ще инвестирате в ремонта на банята.

  2. Доверете се на професионалисти за съвети и съдействие и изберете качествени продукти. 

  • Изборът на подходящо обзавеждане за банята е занимание, което изисква предварителна подготовка. В лицето на Mr. Bricolage ще откриете доверен съветник и партньор в избора на подходящото за вас оборудване за баня. В техните магазини ще се насладите на огромно разнообразие от качествени продукти за дома ви. Повече информация за възможните начини за поръчка и закупуване на продукти от Mr Bricolage вижте тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
29 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта