Цвят на плочките

Последна редакция на 28/04/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 899 пъти

За да създадете една наистина красива баня, трябва да се съобразите и с цвета и дизайна на плочките. Ето какво е добре да имате предвид, когато избирате цвета и дизайна на плочките:

  • Ако помещението ви е малко, препоръчваме да заложите на светли и ярки цветове. По този начин ще създадете илюзия за повече светлина и простор в банята.

  • Банята в черен цвят е изключително стилна, с модерен и елегантен вид. Този цвят обаче се препоръчва само за бани с по-голям мащаб. Този цвят не е добър вариант, ако вашата баня е с по-малки размери, тъй като би я “смалил” оптически още повече. Въпреки че черното носи усещане за стил, върху плочките в този цвят много по-лесно остават мръсни следи. А това е предпоставка за по-често почистване. 

  • Бежовите и кремави нюанси внасят много уют и мекота във всяко помещение. Плочките в тези цветове са добър вариант, ако разполагате с по-малка баня. Или пък нямате желание ежедневно да почиствате тази част от дома си. 

  • Белият цвят придава дълбочина и визуален мащаб на всяко помещение. Плочките в бяло обаче се захабяват по-лесно и бързо. Особено ако са с гланцова повърхност. За да запазите огледалния вид на плочките, е препоръчително да използвате специален спрей. При по-захабените и неподдържани плочки е възможна появата на лек жълт или оранжев оттенък.

  • Плочките с декоративни ефекти като мозайка, графит или пък мрамор внасят уникален стил и хармония в банята. И са лесни за поддръжка. Заради лекия си релеф и декорации, тези плочки не подлежат на ежедневно почистване, тъй като капките от вода трудно се забелязват върху ефектната повърхност.

Свързано:

Идеи за баня Как да избера обзавеждане за баня?