Какъв вид плочки да изберете?

Последна редакция на 28/04/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 937 пъти

На пазара се предлага широка гама от плочки. Съществуват различни разновидности спрямо вида и функциите им. Има такива за облицоване на стени, има такива за облицоване на подови повърхности, има и декоративни. В сайта на Mr. Bricolage ще откриете множество модели плочки и обзавеждане за баня, които да паснат на личните ви усещания и интериора на дома ви. А ето и кои са различните видове плочки:

  • Фаянсовите плочки са най-крехкият вид плочки. При тяхното производство се използва смес от глина, пясък и минерални добавки, която след това се покрива с глазура. Поради не особено голямата си здравина фаянсовите плочки не са подходящи за подово покритие. Те обаче могат да бъдат инсталирани като вътрешна стенна облицовка. Както споменахме, фаянсът е с гланцирана повърхност. Именно затова гланцираните едноцветни плочки, особено ако са тъмни, се цапат по-лесно, а замърсяванията по тях личат повече, отколкото при други видове плочки. Тяхно голямо предимство обаче е, че се чистят изключително бързо и това прави поддръжката им доста лесна. Затова ви съветваме при избора на фаянсови плочки да се спрете на такива в светли, преливащи се нюанси.

  • Теракотните плочки са идеален избор за подово покритие на банята. Разлика в състава с фаянсовите няма, но теракота се пече при по-висока температура. Именно заради разликата в топлинната обработка, теракотните плочки са по-плътни и имат по-висока степен на износване в сравнение с фаянсовите. Покритието на плочките може да бъде гланцирано или матово. Гланцираните плочки визуално „отварят“ тесните пространства и са перфектни за помещения със слаба осветеност, тъй като им придават повече светлина и простор. Матовите плочки притежават много по-добро сцепление, което ги прави предпочитан избор за хлъзгави помещения или такива с интензивен трафик, като коридора например.
  • Гранитогресните плочки са най-здравият вид плочки, които се предлагат на пазара. Плочките от този вид са с висока степен на устойчивост и износване. Гранитогресът се характеризира с изключителна топло- и мразовоустойчивост, както и с ниска порьозност и водопоглъщаемост.

Свързано:

Идеи за баня Как да избера обзавеждане за баня?