Как да си направим сами дървена ламперия

Публикувано на 15/12/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 49 047 пъти

Първата стъпка, с която трябва да се заемете, ако ще поставяте дървена ламперия, е изборът на материал. На пазара се предлагат летви с различни шарки и профили. Материалите, от които са изработени те, също варират. Най-масово се използват летви от смърч и бор. Има и масивна дъбова ламперия, но тя е по-скъпа.

Вижте още: 6 практични съвета за боядисване на дома


Как да си направим сами дървена ламперия

Българското традиционно строителство отделя сериозно място на хубавата дървена ламперия. В последните три десетилетия на миналия век, тя е използвана масово в публичните и частните сгради. Сега модата й се възражда и все повече хора решават да облицоват стените на дома си в дърво, за да придадат уют на помещенията.

Ако сте сръчни и искате да поставите дървена ламперия в дома си сами, вижте съветите по-долу. В случай че дърводелската работа не ви се удава, най-добре се свържете със специалисти в областта.


Подгответе си дървена скара

Най-трудоемкият момент при монтаж на дървена ламперия е подготовката на стената. Съществуват различни мнения за това как летвите да се монтират. Някои майстори смятат, че те могат да се лепят или коват директно към повърхността. Традиционният метод обаче предвижда поставяне на дървена скара, върху която да легне бъдещата дървена ламперия.

Скарата се прави от летви, които се коват напречно на плоскостите за ламперия. Това означава, че ако желаете дъските на вашата нова дървена ламперия да са в хоризонтална посока, летвите на скарата трябва да са във вертикална. Най-важното при изработката на дървената скара е да вземете точни размери от стената. Имайте предвид, че в ъгъла с тавана много често има отклонения, така че бъдете прецизни.

Има два варианта за монтиране на скарата върху стената - първият и по-сложен е тя да се вкове директно в нея. Вторият вариант е скарата да се монтира в стената с дюбели и винтове. По този начин между стената и новата ви дървена ламперия ще остане луфт от няколко сантиметра. Това е чудесна възможност да поставите изолация по ваш избор.


Как се монтира

След като сте поставили скарата, вземете още веднъж размерите, за да се уверите, че всичко е наред.

Би трябвало най-трудната част да е вече зад гърба ви. Повечето летви за дървена ламперия се продават със странични нарези, така че всяка следваща да влиза в предходната. Изключение правят по-широките дървени плоскости, които са предвидени да се монтират с фуга помежду си. Ако сте се спрели на такива, следвайте инструкциите на производителя за разстоянието, което трябва да оставите между летвите.

Подберете пирони с точния размер и заковете ламперията. Най-често срещаният метод, който е подходящ и за неспециалисти, е да заковете плоскостите за дървена ламперия към скарата. Значително по-удобно би било, ако разполагате с пистолет за пирони.

Ако главите на пироните, които неминуемо ще се виждат, ви дразнят, има начин да ги прикриете. При рязането на летвите за ламперията със сигурност са останали дървени стърготини. Смесете ги с прозрачно лепило за дърво и нанесете тънък слой върху дупките. Така че да успеете да ги скриете, а след лакирането или боядисването, неравностите няма да личат изобщо.

Вижте още: Седем хитри идеи къде да държим велосипеда си у дома


Довършителни дейности

Последната стъпка, която ви дели от гордостта, че сте монтирали сами дървена ламперия, е поставянето на первази, които ще захванат здраво летвите. За целта могат да се използват както готови такива, така и лайсни с необходимия профил. Монтирането зависи от конкретния вариант, на който се спрете.

Ако следвате тези съвети, би трябвало да нямате проблем с поставянето на вашата дървена ламперия. В случай че целият процес ви се струва прекалено сложен и непосилен, потърсете професионалист в областта, който да се погрижи за ремонта ви. В MaistorPlus ще откриете различни изпълнители, кратко представяне и мнения за тях. Подберете своя майстор в зависимост от условията, които ви предлага, и заявете проект безплатно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта