Как да обзаведем дома си така, че да спестяваме разхода на енергия през зимата?

Публикувано на 06/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 06/01/2022 | Видяно 2 044 пъти

Знаете ли, че обзавеждането на вашия дом играе ключова роля в намаляването на разхода на енергия през зимата? Да, това наистина звучи нелогично, но твърдението е доказано на практика. Ако и вие искате да намалите разхода си за енергия и се чудите откъде да започнете, тази статия е за вас. Защото не винаги правилното решение е смяната на един вид отопление с друг. Често решението се крие в на пръв поглед незначителни неща, като боята например.

 Ако пък имате нужда от професионална помощ, не се колебайте да се свържете с регистрираните майстори в MaistorPlus.


Внимавайте в избора на цветове

Има цветове, които поемат и такива, които отблъскват топлината. Светлите цветове са склонни да отразяват топлината, докато тъмните цветове я абсорбират. Естествено, ако искате да задържите топлината в дома си, изберете мебели и чаршафи в светли цветове в близост до прозореца, за да отразяват светлината, влизаща в стаята, към тъмни тапети, които да абсорбират топлината и да я задържат по-дълго в помещението.


Не се лишавайте от пердета

Пердетата също са важен „източник” на топлина в стаята. Големите прозорци, освен че гарантират повече светлина, често държат и студено. За да се възползвате максимално от влизащата през прозорците светлина, поставете тъмни завеси, за да „попиват” слънчевата топлина и да я задържат в стаята.


Не забравяйте за килима

Също както завесите, така и килимът може да добави допълнителна защита от студа през зимата. На първо място, килимът изолира пода и не позволява на студения въздух да се вдига нагоре. Разбира се, колкото е по-дебел и колкото по-голяма площ заема, толкова по-топла ще бъде стаята.


Не запушвайте вентилационния отвор

Голяма грешка на много хора е, че поставят мебели пред вентилационния отвор, за да го скрият, надявайки се, че по този начин ще постигнат по-добра естетика в стаята. Само че така възпрепятстват и проникването на топлия въздух и принуждават пещта или нагревателя да работят по-усилено, което струва повече пари. Намерете начин да прикриете отвора, без да спирате въздушния поток.


Буфери на топлина

Както светлите мебели и дамаски отразяват светлината, така и огледалата, рамките за картини и други декорации, което позволява абсорбирането на топлина от страна на тапетите във всички части на стаята. Колкото повече буфери за топлина имате в стаята, толкова повече топлина ще улавяте. Например, ако поставите дебел скрин или шкаф с огледало отгоре срещу стената, можете да си осигурите допълнителна изолация.

Топлината може да се извлече по всевъзможни начини, както стана ясно. Ако все пак имате нужда от допълнителен съвет, можете да се свържете с нашите специалисти и те ще ви съдействат по всички възникнали въпроси.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта