Hygge - как да създадете скандинавски интериор у дома?

Публикувано на 28/04/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 04/05/2023 | Видяно 4 393 пъти

Какво стои в основата на атмосферата на hygge и как да променим интериора според каноните на скандинавския стил - това ще разгледаме в този материал. 

Хармоничният живот в големият град е основна нужда на всеки съвременен човек. Днес жилището се възприема като място, където човек може да се скрие и да се потопи във вътрешния си свят, да намери своя баланс. 

Народите на Севера са успели в това като никой друг: въпреки минималния брой слънчеви дни и суровото време, скандинавците оглавяват списъците на най-щастливите хора в света. 

Социолозите обясняват това явление с факта, че в тези страни интериора е издигнат и именно околното пространство формира състоянието на всеки човек. Ето защо обръщаме внимание на това как да създадем атмосфера на хюга у дома, за да станем малко по-щастливи. 


Бели стени - главен елемент на интериора

Белите стени ви позволяват визуално да направите пространството по-леко, отколкото е в действителност, и се използват като платно, върху което цветовете на мебелите и декора изпъкват още по-ярко.  

Датските декоратори препоръчват избора на различни нюанси на бялото за всяка стая, а за тези, които не са ентусиазирани от белия цвят, предлагат да обърнат внимание на сивото и неговите вариации. 


Меко и топло осветление

Дизайнерите ни уверяват, че подреждането на всяка датска къща започва с избора на правилните лампи. Според разбирането на жителите на тази страна, психологически удобното осветление е възможно само при ниска температура на светлината.  

Традиционно северното жилищно пространство има няколко "острова" от светлина – окачен абажур, лампион и настолна лампа – около които цари уют и спокойствие . Въпреки, че съществуват няколко източника на светлина, всеки "остров" е допълнен от красива и ароматна композиция от свещи, които датчаните използват в неизмерими количества. Между другото, днес Дания е световен лидер в консумацията на този продукт. 


Интериорни елементи от дърво

Подсъзнателно всеки човек е привлечен от природата и я допуска в живота си, като декорира жилището си с помощта на акценти от природни материали. За тези, които искат да хармонизират пространството, датските дизайнери препоръчват да се обърне внимание на предмети, изработени от дърво.  

Те са в състояние да внесат в атмосферата на жилищата истински, девствен комфорт и топлина. Дъбов плот, табуретка, изработена от кедров ствол или столове от бор - истинското скандинавско жилище е невъзможно без тези дървени елементи. 


Керамика и стъкло

На север хората са привърженици на минимализма. Но въпреки любовта към изчистеният интериор, никой уважаващ себе си норвежец или швед няма да пропусне да го декорира с висококачествени вази, чаши, декоративни бутилки и чайници.  

Често тези предмети съхраняват някаква история, която им дава душевност и топлина. Истинските скандинавски професионалисти ви съветват да погледнете в бабината къща или в някой антикварен магазин – винаги ще намерите нещо уникално.  

Или създайте необичаен декор със собствените си ръце. Когато избирате съдове за хранене, обърнете внимание на палитрите от цветове като бяло, синьо и сиво. Освен това, традиционно тези аксесоари се поставят върху масата хранене или малката масичка за кафе и привличат вниманието към тези мебели. 


Одеяла и възглавници

Всеки скандинавец изпълва дома си с текстил в зависимост от времето на годината. През лятото одеялата и възглавниците придават на жилищата комфорт, а през есента и зимата са уютни и преди всичко топли.  

През топлия сезон обърнете внимание на аксесоарите от памук или сатен, а през зимата - от вълна и други топли материи. Поставете възглавници не само на леглото и дивана, но и по перваза на прозореца, на столовете и фотьойлите.  

С такава декорация винаги ще се чувствата като в нежна прегръдка и ще забравите за напрежението от изминалия ден. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта