Градина, вдъхновена от Древна Гърция и Древен Рим

Публикувано на 29/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 29/06/2022 | Видяно 201 пъти

Забързаното темпо, което носи днешният свят, силно контрастира с древногръцките и римските градини. Незабавно предизвиква чувство на покой, лека отнесеност и дори доза романтика. Звукът на бълбукащата вода от фонтана, изящните и красиви статуи и невероятните топиари, топлият и влажен въздух, разнасящ се из мраморния вътрешен двор и поддържаните градини, да не забравяме и ароматите на стария свят. Елементите в дизайна се пренасят и в наши дни – класическите линии и симетрия никога няма да станат демоде. Тези детайли могат лесно да бъдат интегрирани във всяка градина.

Не е изненада, че класическите градини по онова време са създадени да устоят на условията. Издръжливи растения, защитни стени и сенчести вътрешни дворове. В повечето български домове има конкретен стереотип, по който се оформя градината. Ако все пак имате желанието да излезете от статуковото, потърсете съдействие в лицето на специалистите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus.


Топиари за величествена визия на двора

Топиари идва от латинската дума topiarius, думата за декоративен градинар. Това е градинска практика за отглеждане на многогодишни растения, като техните листа и клони се подрязват, така че да добият определени форми. Създават се красиви скулптури, геометрични или измислени фигури. Те са истинско изкуство, тъй като в зависимост от желанието ви, имате възможността да създавате структури, различни по големина и форма.

Има два метода, по които се създават – чрез практика, която насочва накъде да се развива растението и чрез подрязване. Подходящи растения за създаването на топиари са вечнозелени храсти и ниски дръвчета, а може да използвате и увивни растения като бръшлян. Ако за вас това е новост, може да използвате и предварително създадена рамка, която да ви помага. Имайте предвид, че отнема време преди да станете специалисти в подрязването. В активен период на растеж, оформяйте растението на всеки три месеца. Не бързайте и ще се радвате на прекрасни резултати!


Водата като стихия

Фонтаните се използват от хиляди години, изпълняващи функции от осигуряване на питейна вода до естетически приятни произведения на изкуството, а и за забавление. Древните римляни започват да използват фонтаните като декоративен елемент още през VI в. пр. Хр., повечето, от които са бронзови или каменни глави на животни или местни митологични герои. С времето визията и функциите на фонтаните се променят, и така до наши дни, когато са един чудесен декоративен елемент във всяка градина. С напредъка на технологиите, фонтаните днес могат да бъдат синхронизирани с музика и цветни светлини, също така имате възможността да регулирате водата дистанционно. Независимо размера и формата на вашия избор, със сигурност, чашата сутрешно кафе би била по-приятна при шума на бълбукащата вода.

За да предизвикате гръцко усещане в градината, заложете на големи фонтани, които са ниски, почти на нивото на земята.


Свободно стоящи елементи

Колоните са може би най-разпознаваемият елемент на древногръцката и римската архитектура. Въпреки че основната им функция е като структурна опора за сгради, дизайнът на колоните в Древна Гърция и Рим се променя няколко пъти през древността. Тези красиви и величествени колони могат да се интегрират по множество различни начини и в наши дни. Те се предлагат в различни размери, могат да бъдат по-семпли, и с орнаменти.

 • Поставете ги в съпровод на пътека, водеща към къщата или към беседка на двора.
 • Поставете ги от  две страни, като се намира една срещу друга. Отгоре имате опция да поставите дървено скеле и да засадите растения, които красиво да се разположат върху него – грозде, вистерия, бръшлян, пълзяща хортензия и други сходни на тях.
 • Използвайте различни по височина колони и ги поставете в градината. Върху тях позиционирайте саксии с растения.
 • Направете си сами интересна градинска маса. Всичко необходимо ще бъде да закупите колона и да поставите стъкло с подходящи размери.


Средиземноморски градини

Както всяка нация, така и гърците имат своите слабости. А това е именно белият цвят. Този цвят излъчва спокойствие, елегантност, топлина и приветливост за всеки посетител. Любовта се засвидетелства и чрез наличието на белия цвят под формата на мрамор. Всъщност той е толкова класически елемент в древногръцките градини, че се среща под формата на подови настилки, вътрешни дворове, веранди, пейки, статуи и фонтани. Едно от предимствата на белия цвят е това, че се явява като рефлектор на топлината и прави средата по-поносима. Тъй като мраморът е материал с висока цена, може да го заместите с бели камъчета, които да посипете на определени места. Изградете пътеки или ограждения за всяко отделно растение.


Омировото вдъхновение

В своята поезия Омир олицетворява растенията в митични и божествени форми. В Гърция има повече от 6000 вида растения – повече от всяка друга европейска страна. Тяхното отношение към растенията помага за формирането на ценностите и разбирането на растенията по Средиземноморието.

Гръцките градини са подредени по такъв начин, че всеки вид и всяко едно от тях да изпъква. Във всяко легло се засаждат минимален брой, за да могат да се открояват.

 • Лагерстремия – представлява храст или с ниско дръвче. Има едри цветове, розови до пурпурно червени, обхващащи цялата корона. Може да се отглежда, както в саксия, така и засаден в градината. Период на цъфтеж – август-октомври.
 • Гръцки риган – многогодишно растение, което обича добре дренирана почва. Идеално се развива в сухите летни периоди и няма необходимост от често и обилно поливане. Характерно е за гръцката кухня.
 • Розмарин – устоява на суша и няма необходимост от много грижи.
 • Еуфорбия
 • Сукуленти и устойчиви на суша видове
 • Вечнозелени растения
 • Лавандула
 • Олеандър
 • Маслина – можете да отглеждате, както в саксия, така и засадена в градината. Засадете я на защитено от вятър място и на място с южно изложение.
 • Градински чай

Ако сте почитатели на величествените древногръцки и римски градини, проследете гореизложените съвети, за да създадете вашата градина. В MaistorPlus можете да откриете опитни специалисти в озеленяването и ландшафтния дизайн, който да направят двора ви едно истинско райско кътче. Заявете своя проект още днес и разгледайте офертите, изпратени от професионалистите.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Александър Костянев VIP
Цялостен ремонт, Пловдив
9 извършени проекта
Светлин Кольов
Електроуслуги, София
2 извършени проекта
ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
110 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
57 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
45 извършени проекта
BI-EM stroi
Ремонт на баня, Божурище
32 извършени проекта

Друго