Градина, вдъхновена от Древна Гърция и Древен Рим

Публикувано на 29/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 135 пъти

Забързаното темпо, което носи днешният свят, силно контрастира с древногръцките и римските градини. Незабавно предизвиква чувство на покой, лека отнесеност и дори доза романтика. Звукът на бълбукащата вода от фонтана, изящните и красиви статуи и невероятните топиари, топлият и влажен въздух, разнасящ се из мраморния вътрешен двор и поддържаните градини, да не забравяме и ароматите на стария свят. Елементите в дизайна се пренасят и в наши дни – класическите линии и симетрия никога няма да станат демоде. Тези детайли могат лесно да бъдат интегрирани във всяка градина.

Не е изненада, че класическите градини по онова време са създадени да устоят на условията. Издръжливи растения, защитни стени и сенчести вътрешни дворове. В повечето български домове има конкретен стереотип, по който се оформя градината. Ако все пак имате желанието да излезете от статуковото, потърсете съдействие в лицето на специалистите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus.


Топиари за величествена визия на двора

Топиари идва от латинската дума topiarius, думата за декоративен градинар. Това е градинска практика за отглеждане на многогодишни растения, като техните листа и клони се подрязват, така че да добият определени форми. Създават се красиви скулптури, геометрични или измислени фигури. Те са истинско изкуство, тъй като в зависимост от желанието ви, имате възможността да създавате структури, различни по големина и форма.

Има два метода, по които се създават – чрез практика, която насочва накъде да се развива растението и чрез подрязване. Подходящи растения за създаването на топиари са вечнозелени храсти и ниски дръвчета, а може да използвате и увивни растения като бръшлян. Ако за вас това е новост, може да използвате и предварително създадена рамка, която да ви помага. Имайте предвид, че отнема време преди да станете специалисти в подрязването. В активен период на растеж, оформяйте растението на всеки три месеца. Не бързайте и ще се радвате на прекрасни резултати!


Водата като стихия

Фонтаните се използват от хиляди години, изпълняващи функции от осигуряване на питейна вода до естетически приятни произведения на изкуството, а и за забавление. Древните римляни започват да използват фонтаните като декоративен елемент още през VI в. пр. Хр., повечето, от които са бронзови или каменни глави на животни или местни митологични герои. С времето визията и функциите на фонтаните се променят, и така до наши дни, когато са един чудесен декоративен елемент във всяка градина. С напредъка на технологиите, фонтаните днес могат да бъдат синхронизирани с музика и цветни светлини, също така имате възможността да регулирате водата дистанционно. Независимо размера и формата на вашия избор, със сигурност, чашата сутрешно кафе би била по-приятна при шума на бълбукащата вода.

За да предизвикате гръцко усещане в градината, заложете на големи фонтани, които са ниски, почти на нивото на земята.


Свободно стоящи елементи

Колоните са може би най-разпознаваемият елемент на древногръцката и римската архитектура. Въпреки че основната им функция е като структурна опора за сгради, дизайнът на колоните в Древна Гърция и Рим се променя няколко пъти през древността. Тези красиви и величествени колони могат да се интегрират по множество различни начини и в наши дни. Те се предлагат в различни размери, могат да бъдат по-семпли, и с орнаменти.

  • Поставете ги в съпровод на пътека, водеща към къщата или към беседка на двора.
  • Поставете ги от  две страни, като се намира една срещу друга. Отгоре имате опция да поставите дървено скеле и да засадите растения, които красиво да се разположат върху него – грозде, вистерия, бръшлян, пълзяща хортензия и други сходни на тях.
  • Използвайте различни по височина колони и ги поставете в градината. Върху тях позиционирайте саксии с растения.
  • Направете си сами интересна градинска маса. Всичко необходимо ще бъде да закупите колона и да поставите стъкло с подходящи размери.


Средиземноморски градини

Както всяка нация, така и гърците имат своите слабости. А това е именно белият цвят. Този цвят излъчва спокойствие, елегантност, топлина и приветливост за всеки посетител. Любовта се засвидетелства и чрез наличието на белия цвят под формата на мрамор. Всъщност той е толкова класически елемент в древногръцките градини, че се среща под формата на подови настилки, вътрешни дворове, веранди, пейки, статуи и фонтани. Едно от предимствата на белия цвят е това, че се явява като рефлектор на топлината и прави средата по-поносима. Тъй като мраморът е материал с висока цена, може да го заместите с бели камъчета, които да посипете на определени места. Изградете пътеки или ограждения за всяко отделно растение.


Омировото вдъхновение

В своята поезия Омир олицетворява растенията в митични и божествени форми. В Гърция има повече от 6000 вида растения – повече от всяка друга европейска страна. Тяхното отношение към растенията помага за формирането на ценностите и разбирането на растенията по Средиземноморието.

Гръцките градини са подредени по такъв начин, че всеки вид и всяко едно от тях да изпъква. Във всяко легло се засаждат минимален брой, за да могат да се открояват.

  • Лагерстремия – представлява храст или с ниско дръвче. Има едри цветове, розови до пурпурно червени, обхващащи цялата корона. Може да се отглежда, както в саксия, така и засаден в градината. Период на цъфтеж – август-октомври.
  • Гръцки риган – многогодишно растение, което обича добре дренирана почва. Идеално се развива в сухите летни периоди и няма необходимост от често и обилно поливане. Характерно е за гръцката кухня.
  • Розмарин – устоява на суша и няма необходимост от много грижи.
  • Еуфорбия
  • Сукуленти и устойчиви на суша видове
  • Вечнозелени растения
  • Лавандула
  • Олеандър
  • Маслина – можете да отглеждате, както в саксия, така и засадена в градината. Засадете я на защитено от вятър място и на място с южно изложение.
  • Градински чай

Ако сте почитатели на величествените древногръцки и римски градини, проследете гореизложените съвети, за да създадете вашата градина. В MaistorPlus можете да откриете опитни специалисти в озеленяването и ландшафтния дизайн, който да направят двора ви едно истинско райско кътче. Заявете своя проект още днес и разгледайте офертите, изпратени от професионалистите.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта

Друго