Интелигентните домове на бъдещето: Технологии и приложения

Публикувано на 02/01/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 02/01/2024 | Видяно 1 817 пъти

Всички сме гледали достатъчно научнофантастични филми, които рисуват прекрасни визии за това как ще живеем в бъдеще. Виждаме роботи помощници, екрани във всяка стена и интелигентни домове, които вършат всичко вместо нас. Е, това вече е реалност. 

Влизате в банята и светлините се включват сами. Душът е настроен на перфектната температура. Прибирате се у дома, вътре е топло, защото управлявате отоплението от телефона си. Разполагаме с невероятни технологични възможности, а не знаем още колко нововъведения предстоят. Днес ще разгледаме как технологиите променят не само начина, по който живеем, но и мястото.


Всичко трябва да е свързано

Докато отделните джаджи правят дома по-умен, истинската полза от един бъдещ дом е взаимосвързаността. В момента имаме устройства като Alexa и Google Home, които свързват нашия интелигентен дом или устройства с интернет . Това ви позволява да правите различни настройки и да контролирате дома си. В интелигентните домове на бъдещето цялата ви къща може да се контролира чрез гласови команди, а сензорите могат да позволят откриване на присъствие за автоматизиране на рутинни процедури въз основа на това къде се намирате в дома си. Всички тези различни устройства ще бъдат наблюдавани и контролирани от мощен изкуствен интелект, който актуализира настройките въз основа на това, което научава за вашите предпочитания, графици и поведение.


Роботи асистенти

Може би един от най-емблематичните помощници, които ни идват на ум, когато си представяме къща на бъдещето, е роботът помощник. В известен смисъл ние вече започнахме да ги употребяваме с продукти като прахосмукачки роботи и други. В умните домове на бъдещето ще открием, че тези малки помощници могат да изпълняват всякакви задачи.

Чувствали ли сте някога, че можете да използвате допълнителен чифт ръце, когато приготвяте храна? Някой ден в не толкова далечното бъдеще това може да е реалност, тъй като роботизираните кухненски асистенти навлизат в домовете. Разбира се, нямате нужда от цяло роботизирано тяло, за да получите помощ – една или две ръце ще свършат работа.

Бихте искали да си почивате в неделя, вместо да косите двора или да гребете листа? Някои компании вече работят върху автоматизиран робот за косене. В бъдеще може да имаме малък екип от ботове за поддръжка на тревни площи, които да ни помагат да поддържаме двора си подреден.

Въпреки че системите за интелигентна домашна сигурност вече са широко достъпни, скоро може да имаме по-мобилна опция, която патрулира вътрешността на къщата ви, откривайки внезапни силни шумове, подушвайки за дим или опасни изпарения и следейки за натрапници. Някои компании дори работят върху роботи за сигурност, за да ви помогнат да следите зорко кварталите и общностите. Въоръжени с камери и сензори, те могат да патрулират райони, които не се наблюдават толкова лесно от охранителни камери, и дори да информират властите в случай на извънредна ситуация.


Разширено наблюдение на здравето и уелнеса

Колко стъпки направихте днес? Изобщо следи ли си пулса? Интелигентните часовници и фитнес тракерите са полезни инструменти, които много от нас използват за наблюдение на различни стойности за здравето и фитнеса.

В домовете на бъдещето има всякакви възможности за интегриране на такива сензори в самата къща. Вашият дом може да следи вашите стъпки, тегло, температура и да търси подобрения или аномалии, които показват заболяване. Ако открие признаци на заболяване, може да добави лекарство към вашия списък с хранителни стоки, да го поръча за доставка или дори да ви помогне да насрочите час за лекар.

Всичко това звучи малко плашещо, но е една напълно реална перспектива за бъдещето, която или трябва да приемем, или да спрем още сега.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта