Роботи асистенти

Последна редакция на 09/05/2024 от Ирена Петрова

Може би един от най-емблематичните помощници, които ни идват на ум, когато си представяме къща на бъдещето, е роботът помощник. В известен смисъл ние вече започнахме да ги употребяваме с продукти като прахосмукачки роботи и други. В умните домове на бъдещето ще открием, че тези малки помощници могат да изпълняват всякакви задачи.

Чувствали ли сте някога, че можете да използвате допълнителен чифт ръце, когато приготвяте храна? Някой ден в не толкова далечното бъдеще това може да е реалност, тъй като роботизираните кухненски асистенти навлизат в домовете. Разбира се, нямате нужда от цяло роботизирано тяло, за да получите помощ – една или две ръце ще свършат работа.

Бихте искали да си почивате в неделя, вместо да косите двора или да гребете листа? Някои компании вече работят върху автоматизиран робот за косене. В бъдеще може да имаме малък екип от ботове за поддръжка на тревни площи, които да ни помагат да поддържаме двора си подреден.

Въпреки че системите за интелигентна домашна сигурност вече са широко достъпни, скоро може да имаме по-мобилна опция, която патрулира вътрешността на къщата ви, откривайки внезапни силни шумове, подушвайки за дим или опасни изпарения и следейки за натрапници. Някои компании дори работят върху роботи за сигурност, за да ви помогнат да следите зорко кварталите и общностите. Въоръжени с камери и сензори, те могат да патрулират райони, които не се наблюдават толкова лесно от охранителни камери, и дори да информират властите в случай на извънредна ситуация.

Свързано:

Интелигентните домове на бъдещето: Технологии и приложения