Видове бойлери. Кой да изберете за вашето домакинство?

Публикувано на 10/08/2022 от Милена Галанова | Последна редакция на 10/08/2022 | Видяно 1 733 пъти

Бойлерът е изключително важна част от домакинството, тъй като е дългосрочна инвестиция, която може да ви служи около 15г. и има отношение по около 15-25% от месечния ви разход за електроенергия. Има много различни видове бойлери на пазара и това да научите как работи всеки един от тях би било само и единствено във ваша полза при покупката. 

За избора на бойлер можете да се обърнете към специалистите на MaistorPlus, които ще ви дадат правилен съвет, съобразен с вашите баня и предпочитания.


Видове бойлери – бойлер с вътрешно тяло

Бойлерите с вътрешно тяло са едни от най-разпространените и вероятно такъв има в по-голямата част от домакинствата. Въпреки факта че са масови, те не са толкова енергийно ефективни и допринасят за голям месечен разход на електроенергия. Това се случва заради големите им резервоари с вода, които се поддържат топли, дори когато бойлерът не се използва.


Бойлери без вътрешно тяло

Наричат се още проточни бойлери, те са по-модерният вариант за бойлер и започват да добиват широка популярност. Клиентите ги предпочитат заради по-ниският месечен разход на електроенергия, който генерират. По-икономични са, защото не поддържат водата в тях нагрята през цялото време, а я затоплят само, когато има нужда. При закупуването трябва да знаете, че монтажът е по-скъп, но след това ви спестява пари на месечна база.


Соларни бойлери

Те разчитат на слънчевата енергия и дори да не са подходящи за изцяло затопляне на водата, могат да се ползват като помощни източници, които изпращат нагрята вода за дозатопляне от нормален бойлер. Инвестицията в соларен бойлер не е малка, но в бъдеще може да спести до 50% месечен разход за електроенергия. 


Кондензен бойлер

Кондензният бойлер, наричан още котел, е страхотен избор, ако жилището ви е газифицирано. Условието да използвате котела си като бойлер е обемът му да е не по-малко от 200 литра.
 

Термопомпени бойлери

Инвестицията в такъв бойлер не е малка, но се изплаща изцяло като ви спестява до 60% от електричеството. Този вид бойлер използва система за задържане на топлината от въздуха и след това я предава към водата. Ако изберете такъв бойлер ви трябват поне 2 метра разстояние от пода до тавана в помещението за монтаж заради термопомпата. Също така този бойлер няма да е толкова ефективен на по-студени места – оптимално трябва да имате температура между 5 и 33 градуса по Целзий.

Ако все се затруднявате в избора на бойлер за вашата баня можете да се обърнете към специалистите на MaistorPlus и те ще ви дадат правилния съвет.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта