Интериорни плъзгащи врати - предимства и недостатъци

Публикувано на 30/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/06/2022 | Видяно 5 263 пъти

В съвременната архитектура се смята, че луксът може да се определи според светлината и пространството. Разумно би било да увеличите максимално и двата фактора, a интериорните плъзгащи врати са един чудесен начин да постигнете това. Плъзгащите врати могат да помогнат да създадете чувство за простор във вашия дом, да ви помогнат максимално да се възползвате от мястото, с което разполагате, а освен това и да внесете индивидуалност. Те са добра опция, ако домът ви не е голям и всеки квадратен метър е от значение. Освен практичността им, тяхната визия също е позитив за интериора на вашия дом. В тази статия ще ви разкажем повече за плъзгащите врати, техните предимства и недостатъци.

Подовите настилки в дома ви трябва да бъдат готови, още преди да смените вратите. Ако започвате цялостен ремонт на дома си, потърсете съдействие от опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Създават усещане за простор

Повече от 3000 години хората се опитват да създадат усещане за преливане на пространствата. Цялата философия Фън шуй е насочена към архитектурни решения, които да позволяват потока на енергия във всяка стая, с цел да се постигне баланс. Независимо дали се интересувате от източната философия, то може да се съгласите, че сливането на пространствата и създаването на хармония между тях, е изключително търсен ефект и в съвременната архитектура. Плъзгащите врати спомагат точно за това. Те се отварят и затварят много по-деликатно от стандартните врати, което създава именно това чувство, без да пречи на лекотата на дома. Колкото по-широка е рамката на вратата, толкова повече ще усилите чувството. Премахвайки ясното разделение между помещенията, създавате илюзия за по-голям обем.


Пуснете светлината в дома си

Плъзгащите интериорни врати ви позволяват да създадете разделение между две стаи, но без да блокирате притока на светлина. Тъй като интериорните врати не е необходимо да бъдат устойчиви, колкото външните, могат да бъдат направени от матирано стъкло, а дори и от хартия или плат. Вратите тип „Шоджи“ са изключително популярни в японския интериор от години. Основният материал, който се използва е хартия, която пропуска естествената светлина в помещенията, дори когато вратите са затворени. В съвременен аспект това позволява на стаите да бъдат разделени, но без да се лишавате от светлината. Това е чудесно решение за разделение на кухня и трапезария, или пък на офиса и дневната.


Адаптация и функционалност

 

Опцията да разделите помещения на две отделни пространства, или пък да създадете едно по-голямо пространство, премахвайки стандартната врата. По този начин също домът ви става по-гъвкав и може да създадете повече функционални пространства, подходящи за различни дейности. Ако разполагате с голяма спалня, имате възможността да разделите стаята. По този начин може да създадете една голяма основна спалня и още едно по-малко помещение, или пък две еднакви по големина. Допълнителната част може да бъде предназначена за стая за гости или офис. Потенциалът и функционалността на дома ви се увеличава, което означава, че може да се използва по различни начини дори при минимални промени.

Тъй като отворените пространства стават все по-популярни, възможността да разделяте помещенията по лек и въздушен начин е изключително полезна. Имайки възможността да разделите мястото на различни сектори, означава, че може да вечеряте с приятели, а децата да си играят, като имате възможността да ги наблюдавате.


Разнообразие за всеки вкус

За тези, които не са заинтригувани от функционалността и простора, който се създава, но биха желали да внесат доза индивидуалност в дома си, имате късмет – на пазара се предлагат множество дизайнерски решения. Чрез тях може да създадете конкретна обстановка и стилистика. Гореупоменатите „Шоджи“ врати ще внесат в дома ви традиционен и в същото време екзотичен стил. А, ако желанието ви е да създадете модерна естетика, заложете на сгъваеми врати. Дървените масивни врати са един от фаворитите за създаване на открояваща се визия. Те внасят рустик и индустриалния стил, създават и леко винтидж усещане.


Изящен вид и практичност

Плъзгащите врати са изключително подходящи за малки пространства, не само заради своя механизъм, а и затова, че не заемат много място. Дори и най-простото нещо, което е да отворите вратата, става значително по-лесно. Просто плъзвате настрани, вместо да я отваряте. Освен това при наличието на много мебели, може да бъде невъзможно да отворите напълно стандартните врати. Друго тяхно предимство е монтажът, като в случая може да избирате между три вида:

  • Създава се стена с кухина, в която влиза вратата и се скрива напълно;
  • Една врата се плъзга върху втората;
  • Вратата се приплъзва по монтирана външна релса.


Недостатъци на плъзгащите интериорни врати

Освен предимствата, с които изпъкват плъзгащите интериорни врати, разбира се, имат и своите потенциални недостатъци. При някои врати често се случва да се измъкнат от релсите. Това може да доведе до разочарование в собственици, дори до наранявания или щети в дома ви, тъй като вратата да падне свободно навън или навътре. При вариантът, в който една врата застъпва другата, може да не е изключително функционално за вас, тъй като не се използва пълният потенциал. Друг техен недостатък е ниското ниво на шумоизолация и това, че не ограничават миризмите. В случай че поставите такъв вид врата между кухнята и хола, имайте предвид, че мирисът при готвене няма да бъде изолиран.

Каквато и естетика да искате да създадете, плъзгащите врати могат да ви помогнат да подобрите дома си и да извлечете максималното от него. Ако строите нов дом или просто ще ремонтирате настоящия, разгледайте какви опции се предлагат на пазара и се консултирайте със специалисти в сферата на монтаж на врати, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект напълно безплатно и изберете най-подходящата между изпратените оферти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта

Друго