Къщи от контейнери със запомняща се визия

Публикувано на 27/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/06/2022 | Видяно 1 650 пъти

Все повече хора се интересуват от „зелено“ строителство в наши дни. От около двадесет години архитектите по света са запленени от нестандартните идеи и конструкции, които могат да реализират именно чрез товарни контейнери. Те са сравнително евтин материал, а и са лесни за монтаж и обработка. В този случай собствениците могат да заложат по-голям бюджет за интериора.

Защо товарните контейнери се използват за изграждане на домове и офиси? След като изпълнят своя път и бъдат спрени от експлоатация, в целия свят има над 14 милиона „пенсионирани“ контейнера. А тяхното използване в архитектурата прилича на игрите с кубчета или тетрис, нали? Контейнерите са не просто тенденция заради визията и природосъобразността си, а и затова, че спестяват пари. Много хора също го разбират като концепция за допринасяне за рециклирането. В този материал ще ви покажем едни от най-интересните къщи от контейнери! Потърсете съдействие в лицето на специалистите, регистрирани в MaistorPlus и започнете изграждането на новия си дом, вила в планината или на морето.


Японско вдъхновение

Мъж с уникална идея създава дом-мечта на границата между Вашингтон и Орегон, САЩ. Собственикът работи в сферата на търговията – внос и износ, и решава да построи своя дом от контейнери. Сам разчертава проекта и в крайна сметка се оказва, че е истинско произведение на изкуството. Сглобяването на конструкцията от 380 m² започва през 2015 и е завършена две години по-късно. 11 товарни контейнера се превръщат в дом с 4 спални, 3 бани и огромна зашеметяваща дневна. Външността е толкова различна от всичко, с което сме свикнали – комбинацията от дърво и ламарина, боядисана в различни цветове, а и да не оставяме настрана красивите графити с риби кои. Във всеки ъгъл от интериора, екстериора, градината, струи вдъхновение от целия свят, светлина и красиви пъстри цветове.


Една по-различна къща на дърво

„Висящата къща“, както я наричат нейните създатели, е издигната от нивото на земята. Това е и идеята, да бъде в сърцето на дърветата, така че прозорците да бъдат на нивото на техните корони, а терасите да бъдат заобиколени от зеленина. Освен това по време на строежа не се нарушава структурата на почвата и тази на кореновите системи на дърветата, тъй като е използвано минимално количество бетон. Първоначалната идея е за къща, която буквално се слива със заобикалящата я екосистема, а също така да бъде устойчива и от рециклирани материали. И крайният резултат е 80% рециклирани материали. Освен визията ѝ, интересното е, че къщата има топлоизолация и шумоизолация, а дъждовната вода се събира и се използва. В къщата няма телевизия и интернет, тъй като основната идея е да се отдадете изцяло на природата и времето с близките. Голямо внимание е насочено към общите пространства – дневната и просторната тераса. Постройката разполага още и с две спални и две бани.


Минималистична и съвременна визия

Идеята на този проект е да се създаде допълнителна постройка във вече съществуващия двор на семейство, разбира се, с минимални усилия и бюджет. Разполагайки с ограничено дворно пространство, е истинско предизвикателство да се трансформира контейнерът, така че да изглежда добре. Но в случая задачата е изпълнена перфектно, тези 36 m² са напълно функционални. Забелязва се наличието на множество прозорци, които внасят много светлина, която е полезна в офиса и дневната. Минималистичната бяла визия на дома е освежена чрез дървената веранда. Вътрешността е истински контраст – топла и уютна, дефинирана чрез дървени елементи. Отново се придържат към съвременна и неутрална цветова палитра, но това визуално увеличава обема на помещенията.


Къща насред скалите

Този проект поставя под въпрос необходимостта от много пространство и предизвика обитателите да бъдат по ефективни и практични. Два транспортни контейнера представляват високото пространство, което свързва вътрешността с местните скални издатини и обширните гледки към планинския хребет. Контейнерите отстрани изцяло събират функциите за сън и работа, докато функцията на централното пространство е да бъде трапезария, кухня и дневна, а над него се намира таванското помещение. Освен всичко проектът е изцяло проектиран да бъде ефективен – зелен покрив, соларна система, отопление на пелети. Всичко необходимо е събрано на 140 m², а като идея е включено да се използват и покривите на контейнерите. Защо да не спите на открито?


Хижа от контейнери

Разположена на два часа от Банкок, това е проект, който се осъществява в изоставено оризово поле, за да бъде семейна вила за уикенда за поколенията напред, и да имат възможността да се откъснат от градския живот. Първоначалната идея на проекта е да се използва метод за предварително сглобяване, поради липсата на голям бюджет. Така контейнерите се превръщат в основно решение за вътрешното пространство. Големите прозорци дават чувство за простор и насърчават връзката със заобикалящата среда. Връзката между двете основни помещения с платформа по средата, създава допълнително пространство. На вторият етаж се локализира още един контейнер, където е спалнята, който разполага с голяма тераса, от която се открива прекрасна гледка.

Ако се чудите как да оползотворите пространството в двора си, бихте искали да направите бюджетна къща за гости или разполагате с парцел, където бихте искали да построите нещо без много да нарушавате бюджета си, то това е правилният вариант за Вас! Свържете се с опитните професионалисти и създайте Вашия невероятен и уникален проект. Заявете проекта си още днес и изберете най-подходящата между изпратените оферти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта

Друго