Обратно в играта: как да почистим загорелите съдове за готвене?

Публикувано на 25/09/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/09/2023 | Видяно 3 844 пъти

В кухнята, както и в живота, понякога се случва нещо да не мине по план. Готвенето може да бъде удоволствие, но често след него ни остава една не толкова приятна задача - почистването на купчина тенджери и тигани. И сякаш това не е достатъчно, ами понякога дъното на някои от тях е загоряло и това допълнително усложнява нещата. Независимо дали е тенджера, тиган или тава, изгорелите съдове могат да бъдат истинско предизвикателство. Ако не друго, то поне отнемат 3 пъти повече време за измиване, от останалите. Но не се ядосвайте - изход винаги има. 

В тази статия сме подготвили 4 ефективни трика, с които да накарате съдовете си да заблестят отново.   


В зависимост от съда

Когато се изправите пред предизвикателството да почистите загорелите съдове за готвене, важно е да знаете няколко трика, които ще ви помогнат да възстановите техния блясък. Начините за успешно почистване варират в зависимост от материала на съдовете - неръждаема стомана, алуминий, чугун или тефлон.  

Различните повърхности се почистват по различен начин. Така например тиганите с тефлоново покритие се почиства най-лесно, но при него всички абразивни препарати и гъби са нежелателни, защото ще повредят покритието. Докато при стоманените съдове могат да се използват без проблем. 

Освен всички препарати за съдове, има няколко добре познати на всяка домакиня средства, които може да използваме, за да почистим загорелите съдове при това доста успешно. 


Магията на содата за хляб

Содата за хляб е най-добрият приятел, когато става въпрос за почистване на загорели съдове. Поръсете дъното на тенджерата, тавата или тигана със сода за хляб и изтрийте загорелите петна с влажна гъба или четка.

Ако вътрешната част на съда е по-сериозно загоряла, поръсете го със сода и добавете топла вода. Оставете я да кипне за известно време, след което използвайте домакинска гъба, за да отстраните внимателно загорелите петна. Абразивните, но не увреждащи свойства на содата за хляб ще направят чудеса. 


Силата на оцета

Ябълковият оцет е другият кухненски супергерой. Налейте в съда смес от вода и оцет, и я сложете на котлона на слаб огън за няколко минути. След това с лекота изчистете загорелите места по дъното. Киселинността в оцета помага за разграждането на трудните петна. 

Оцетът също е отлично средство за почистване на външната страна на замърсените съдове за готвене, особено ако използвате газови котлони.  


Лимонова свежест

Лимоните не само придават свежест на нашите рецепти, но са един от най-"древните" методи за почистване на леко загорелите съдове. Изстискайте пресен лимонов сок върху засегнатото място и го оставете да престои известно време. Лимонената киселина ще направи истинска магия и ще улесни почистването на загорелите съдове. 

За да подсилите ефекта, в случай, че загорелите петната се окажат упорити, е да добавете чаена лъжичка сода за хляб. Оставете да престои половин час и след това внимателно завършите почистването с гъба и топла вода или пък да поръсите със сода и да изтриете с парче лимон. 


Абразивни гъби за миене на съдове

За тигани с тефлоново и не залепващо покритие избягвайте абразивни материали. Вместо това използвайте някой от другите методи за почистване. За съдовете от стомана може да използвате абразивни препарати или гъби, за да отстраните загорелите остатъци по дъното. За да улесните тази процедура при “по-трагичните” ситуации, може да накиснете в топла вода и оцет съда за известно време. 

Ако в момента не разполагате с гъба с абразивна страна, може да смачкате парче алуминиево фолио. Ще свърши чудесна работа! 


Няколко полезни трика

Вече знаем, че тефлоновия тиган не се чисти с абразивна гъба, а препаратите за съдомиялната машина са малко агресивни за деликатното покритие. Така модерните напоследък съдове от чугун не бива да се накисват за продължително време. Безопасни за тях са содата и оцетът. Не използвайте повторно непочистен от загоряла храна съд за готвене. Това със сигурност ще промени вкуса на ястието.  

За да избегнете загарянето на храната, започнете готвеното когато съдът за готвене е достатъчно загрял. Поставената в студен съд храна, остава по-дълго върху дъното и може да доведе до загаряне. Докато съдът е две още на котлона, налейте малки вино, за да използвате остатъците и да направите впечатляващ сос за вашето ястие. Или пък налейте вода, за да предотвратите засъхването на дъното, което след това ще затрудни почистването на съда. 


Инвестирайте в качествени съдове за готвене

"Превенцията често е най-доброто лекарство."

Инвестирайте във висококачествени съдове за готвене с не залепващи повърхности и правилно разпределение на топлината. Качествените съдове за готвене са по-малко склонни към загаряне и се почистват по-лесно, когато се случат изненади.  

Почистването на загорели кухненски съдове не трябва да бъде трудна задача. С тези 4 изпитани трика можете да възстановите изрядния вид на вашите тенджери, тави и тигани и да ги върнете обратно в играта. Независимо дали предпочитате естествената почистваща сила на содата, оцета или лимоните, или пък ще изберете удобството на препаратите за миене на съдове, ще постигнете чудесен резултат. Има метод за всеки вкус. Не забравяйте, и почистването е дейност, в която можем да вложим доза креативност. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
177 извършени проекта