Най-добрият начин за разширяване на кухнята в апартамент: експертни съвети

Публикувано на 03/04/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/04/2024 | Видяно 1 133 пъти

Кухнята е спомагателна стая, но всъщност именно в кухнята прекарваме доста голяма част от ежедневието си. Именно тук готвим, храним се, обсъждаме важни неща, приемаме гости и съседи и въобще, кухнята се превръща в точно толкова пълноценна жилищна стая, колкото и всички останали. Ето защо много от нас искат тя да бъде уютна, удобна и красива. 

Не винаги обаче имаме този късмет. В много от апартаментите, наследени от изминалите десетилетия, кухнята е абсурдно малка и една успяваме да вместим необходимото оборудване и малка масичка за хранене. За щастие има няколко начина, с помощта на които може това да се промени. 

Нека видим как. 

Ако имате нужда от ремонт на вашето жилище, свържете се с някой от регистрираните професионалисти в MistorPlus и заявте вашия ремонт. 


Предимства на оптимизираното пространство

  • Увеличено пространство: Разширяването на кухнята предоставя допълнително място за кухненски уреди, шкафове и работни плотове. 

  • По-добра функционалност: С по-голямата площ идва възможността за по-добра организация и ефективност при готвенето. 

  • Усещане за простор: Отворената концепция на кухнята може да направи целия апартамент да изглежда по-просторен и светъл. 

  • Повишена стойност на имота: Модернизираната и разширена кухня може значително да увеличи пазарната стойност на апартамента. 

Важно: При реконструирането на помещения в дома ви е важно да се вземат предвид структурните аспекти на сградата. Необходимо е да се консултирате с квалифицирани архитекти и инженери, за да се уверите, че действията, които смятате да предприемете (премахването на стени и др.) е безопасно и не нарушава конструктивната цялост на сградата. 


Оптимизация чрез преобразуване на помощни помещения

В апартаментите, разположени на междинните етажи на жилищните сгради, съществува добра възможност за разширяване на кухнята. Това може да стане чрез интегриране на съседните помощни помещения, като коридори, килери, мокри помещения, директно в кухненското пространство.

Така се създава по-просторна и функционална кухня, която предлага повече място за готвене и съхранение.


Разширяване на кухнята чрез включване на балкона

Комбинирането на кухня с балкон е много често срещано желание на собствениците на апартаменти. Когато пространството е ограничено, включването на балкона към кухненската зона предлага доста добра възможност за разширяване и освежаване на интериора. Тази промяна не само увеличава полезната площ, но също така позволява на естествената светлина буквално да залее помещението, което допълнително придава усещане за простор. 

Балконът е не само допълнителен източник на естествена светлина, но и възможност за по-добра вентилация, а знаем колко важно е това именно за кухнята. Много често, идеята да се присъедини балкона към кухнята идва с бонус, предлагайки красиви гледки докато готвите или се храним. 


Трансформация чрез обединяване с хола

Кухнята, традиционно разглеждана като отделно помещение, може да бъде трансформирана в едно голямо, мултифункционално пространство, когато се обедини с хола. Тази модерна концепция не само увеличава площта за готвене и общуване, но също така предлага естетически и социални предимства, като създава усещане за общност и откритост в дома. 

Тази промяна позволява по-голяма гъвкавост  и по-голяма свобода в интериорния дизайн и мебелирането на обединеното помещение. Предимствата на отворената планировка на достатъчно много, за да я предпочетем. По този начин се подобрява социалното взаимодействие в семейството и  общуването между домакините и гостите, докато се готви или се сервира храна. 

Разширяването на кухнята в апартамент е процес, който изисква внимателно планиране и креативност. Ако ви предстои такъв проект, въоръжете се търпение - ще отнеме и време. Но пък крайният резултат ще бъде повече простор и комфорт за вас. Така че си заслужава! 

Независимо дали става въпрос за обединяване с хола, интегриране на балкона или оптимизиране на съществуващите помощни помещения, важно е да се ръководите от вашите лични предпочитания и стил на живот.  

И един бонус- за повече експертни съвети и професионална помощ, обърнете се към специалистите. Това ще ви спести и време и главоболия. Със сигурност!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта