5 идеи как да направим рециклирането вкъщи по-ефективно и забавно

Публикувано на 17/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 570 пъти

Как да направим така, че рециклирането вкъщи да не отнема време, да не стои видимо на преден план и да не заема много място? Днес ще ви покажем пет идеи за това как можем да имаме и поддържаме една такава система в дома си, без това да изисква допълнителни инвестиции или големи усилия.

Според редица изследвания, малко повече от половината отпадък в домакинството се формира от органични отпадъци от храни, плодове и зеленчуци. Добрата новина е, че в по-голямата си част те са биоразградими. Предизвикателството? Не всички живеем в къща с двор, където можем да си изградим компост за справяне с проблема.

Ако имате нужда от подобрения в дома си, чрез които да организирате процеса по рециклиране, изберете майстор от платформата на MaistorPlus. 


Организирайте контейнерите за разделно събиране

Независимо че много от нас от време на време взимат единични мерки за рециклиране на определени предмети, процесът никога не би бил цялостен, ако не разполагаме със система за разделно събиране на отпадък. За целта – изградете и организирайте контейнерите си!

  • Най-лесният начин да постигнете ефективна организация на контейнерите за разделно събиране откъм място е да ги монтирате или вертикално, или хоризонтално под чешмата, мебел или друго.
  • Допълнителното дизайнерско освежаване на мястото само би донесло добавени ползи за декора на дома ви като би преместило и погледа по-скоро върху себе си.


Потърсете готово решение за компактна и разделна организация

Ако не разполагате със свободно място в дома си, където може да изградите своята система, то пазарът предлага непретенциозни, но компактни контейнери с прегради за различните видове отпадък с различна вместимост.

Някои от предложенията са насочени именно към монтирането им в по-голям шкаф или мебел, така че събраният боклук да стои далеч от погледа на посетителя в помещението. 

Вижте още: Няколко идеи за природосъобразен начин на живот


Бъдете артистични

Ако и вие събирате различните отпадъци в кошчета, погрижете се за това да внесете малко допълнителна свежест в техния външен вид. По този начин не само ще създадете визуално по-различна атмосфера, но и ще заразите и другите членове на семейството ви с положително отношение към рециклирането.

  • Най-лесният начин да постигнете това е с бои или ако не разполагате с такива – със стикери.
  • Възможностите на украса са наистина неограничени, така че не се страхувайте да експериментирате!
  • Рециклирането само по себе си е вдъхновило ред творчески проекти, така че пренесете положителното артистично чувство и към себе си.

Вижте още: Рециклиране на пластмасови бутилки - вдъхновение за цялото семейство


Инсталирайте си мелачка за органични отпадъци

И накрая – ако живеете в апартамент и не знаете как да подходите към органичните си отпадъци, то решението е възможно – инсталирайте си мелничка за органични отпадъци директно под чешмата.

По този начин ще можете спокойно да намалите целия отпадък от плодове и зеленчуци, да не създавате нови зони на рециклиране, защото те ще останат прикрити в умивалника и най-накрая – да намалите наистина чувствително целия боклук на домакинството, където органичните отпадъци формират повече от 50%.

Рециклирането е напълно възможно във всеки дом. Стига да имате желание да го правите, ще намерите хиляди начини. И все пак, ако не сте сигурни как да организирате тази дейност, винаги може да се конслутрирате с професионалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която най-много удовлетворява потребностите и желанията ви. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта